maritbet girişmaritbet
İzmir'de 4. üniversitede yer tartışması

İzmir'de 4. üniversitede yer tartışması

Turgut Reis olan ismi Katip Çelebi ile değiştirilen İzmir’in dördüncü devlet üniversitesinin yeri, CHP ve AK Partili vekilleri böldü

Kaynak: FATİH YAPAR / Yeni Asır

 
İzmir'de "Turgut Reis" ismiyle kurulmasına karar verilen, ancak daha sonra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ismi değiştirilip "Katip Çelebi" yapılan 4. devlet üniversitesiyle ilgili isim tartışmalarının ardından, şimdi de "yer" tartışması çıktı.
Önümüzdeki günlerde kuruluş kanunu TBMM'de kabul edilecek üniversitenin nereye kurulacağı yönünde çalışmalar sürerken, bu konuda imar planlarında "üniversite" alanı olarak belirlenmiş kent merkezindeki tek yer olan Karşıyaka'nın Örnekköy semti ön plana çıktı. Üniversitenin buraya kurulabileceği konuşulurken, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'tan konuyla ilgili sert bir çıkış geldi.

AK Parti'nin konuyu siyasi olarak kullanmaya çalıştığını öne süren Durak, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun desteği ile üniversite alanını planlara işledik. Daha önce 500 dönümlük bir araziyi üniversite alanı olarak belirlememize rağmen Çevre ve Orman Bakanlığı 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nda burayı tabiat parkı ilan etti. Daha sonra yaptığımız çalışmalar sonrasında mevcut alanın sadece bir bölümünü üniversite alanı olarak planlara işleyebildik. Ancak, bu hiç olmamış gibi şimdi aynı yeri sahipleniyorlar" dedi.

Durak, "Önemli olan ilçemizde bir üniversite kurulması. Ancak alanın siyasi malzeme yapılmasına göz yummayacağız. Karşıyaka'yı kösteklemek için sürekli çalışma yapıyorlar. AK Parti Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, üniversitenin yapılacağını söylerken bizi ciddiye alıp bir çayımızı bile içmeye gelmedi" diye konuştu.
 
Durak'ın bu açıklamalarına, üniversitenin isminin "Katip Çelebi" olarak değiştirilmesinde bir diğer AK Parti Milletvekili Tuğrul Yemişçi'yle birlikte önemli payı olan Mehmet Tekelioğlu'ndan tepki geldi. belirten Tekelioğlu, şunları söyledi: "Daha üniversite kurulmadı. Ortada bir yönetimi bile yok. Belediye başkanının bu işe neden karşı çıktığını anlamakta zorlanıyorum. Kendi kendilerine 'Bu iş olmaz' diyorlar. Biz ne yaparsak İzmir için yapıyoruz. Yaptıklarımızın altında kasıt arıyorlar. Hükümetimiz Kalkınma Ajansı vasıtasıyla İzmir'e milyonlarca lira kaynak aktardı. Bunlara baksınlar. Her şeye 'düşman yapıyor' gözü ile bakarlarsa başarılı olamayız."
 
BİR ALTERNATİF
"Üniversitenin yerini zaten yönetimi belirler. Bunlar bizim dışımızda olan şeyler" diyen Tekelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz kentin üniversite kazanıp kazanmadığına bakalım. Bana birçok yerden isim ve yer önerisi geliyor. Karşıyaka da mantıklı olan yerlerden biri."
 
CHP'LİLER NE DEDİ?
Canan Arıtman
Bunu kabul edemeyiz

Daha önce izin vermedikleri Karşıyaka'da üniversite kurma çalışmalarının başlatılmasını kabul edemeyiz. AK Parti her zamanki gibi kamu yatırımını siyasi malzeme haline getiriyor. Bu onların içten pazarlıkçı yaklaşımlarının ürünüdür. Siz her türlü zorluğu çıkarın, sonra da alanın üzerinden siyaset yapın. Kimse bu duruma kanmaz. Katip Çelebi ismi de İzmir'e yakışmıyor. İzmir'i temsil etmiyor.
Selçuk Ayhan
Nasıl iş bulacaklar?
İnsanlar işsizlik sorunu, geçim derdi nedeniyle çocuklarını okutamıyor. Okuyanlar da iş bulamadığı için ciddi sıkıntı yaşıyor. Bunların çözümüne bakmadan politik çıkarlar uğruna üniversite açıyoruz. İlköğretimde bile 30 kişinin üzerinde öğrencisi olan sınıflar verimsiz gösterilirken, üniversitelerde 100-150 kişilik sınıflar kuruluyor. Üniversitelerin bilimsel kadroları ve akademik yapıları bile yok. Yapılan politik şovdan öte bir şey değildir.
Ahmet Ersin
Siyasete alet olmasın

Hükümet arazi konusunda önce karşı çıktığı yere şimdi üniversite yapma çalışmalarını başlattı. Arazi ile ilgili çalışmalarda yerel yönetimlerin görüşleri kesinlikle alınmalıdır. Katip Çelebi ismi de İzmir'i kesinlikle temsil etmiyor. Kente uyum sağlamayan bir yapıda olacak olan üniversite tercih sıralamasında da sonlarda kalır. Hasan Tahsin gibi İzmir'i temsil eden kişiliklerin isimleri verilmelidir. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından önce kabul edilmeyen, daha sonra da binbir zorlukla planlara işlenen üniversite alanını siyasi malzeme yapamazlar.
Bülent Baratalı
Çakabey iyi bir isim

İsminin Çakabey Üniversitesi olmasını istedim. Ayrıca diş hekimliği ve su ürünleri gibi bölümlerin zaten üniversitelerde olduğunu, bunların yerine uzay ve havacılık bölümleri ile doğa bilimleri üzerine bölümlerin kurulmasını talep ettim. İzmirliler verilen isme pek sıcak bakmıyor. Zübeyde Hanım, Nazım Hikmet gibi isimler uygun olabilir. Bu, AK Parti-CHP işi değil, hepimizin işidir.
Mehmet Ali Susam
Amaçları çok farklı

Burada amaç kentin üniversite kazanması ya da eğitim standartlarının yükseltilmesi değildir. Daha önce Karşıyaka'da planlarda belirlenen alan Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkartıldı. Şimdi de büyük bölümü iptal edilerek üniversite alanı verildi. İzmir'deki üniversitenin ismi Katip Çelebi değil, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ismi olmalıdır.
 
AK PARTİLİLER NE DEDİ?
Tuğrul Yemişçi
Yeri önemli değil

Biz konuyu siyasi malzeme haline getirmiyoruz. Birileri çıkıp İzmirliler adına konuşuyor. Üniversitenin ismi ve yeri çok önemli değil. Önemli olan buraya üniversite kurulma kararıdır. Bir üniversitenin kente kazandıracaklarına neden bakmıyorlar da eleştiriyorlar. CHP'liler komisyonda Çakabey ismini gündeme getirdiler. Şimdi de başka isimler uyduruyorlar. Hatta orman fakültesinin kaldırılmasını istediler. Biz ise kabul etmedik. Kimse kalkıp da gereksiz işlerle uğraşmasın.
Taha Aksoy
Siyaset yapmak suç mu?

İsmin ilim ve kültür dünyasından olması mantıklıdır. Burası bir eğitim kurumu olacak. Bir askerin, komutanın isminin verilmesi uygun olmaz. İlla ki, İzmir'i temsil etmelidir fikrine de katılmıyorum. İzmir Türkiye'nin önemli bir kenti. Bu açıdan bakıldığında daha ulusal bir isim olabilir. Bizler siyasi partide hizmet veriyoruz. Siyaset yapmak ayıp da değildir. Bu çalışmaların siyasi yönleri olmasa TBMM'ye getirilmezdi.
İsmail Katmerci
Hiç ayrım gözetmedik

Hükümet olarak hiçbir zaman yatırımları siyasi malzeme haline getirmedik. Bunu en iyi bilenler de İzmir'deki CHP'li belediyelerdir. Biz "Belediyelerde iktidar olamadık buralara bakmayalım" mantığında değiliz. Başbakanımız, bakanlarımız kente her gelişinde müjdeli haberler veriyor. İtiraz edenler yanlış düşünüyorlar. Çocuk doğduğunda bile isim tartışması yaşanır. Anne baba ayrılığa düşebilir. Ama işlem bittikten sorunlar ortadan kalkar. Zaten herkesi memnun edemezsiniz. Biz Bayındır'a nasıl bakıyorsak, Ödemiş'e Tire'ye ya da Menemen'e aynı bakıyoruz.
İbrahim Hasgür
Binlerce öğrenci gelecek

Önemli olan İzmir'in bir üniversite kazanmasıdır. Kesinlikle bunu bir siyasi malzeme haline getirmiyoruz. İsim ve yer konusu değişiklik gösterebilir. Bu İzmir'in en büyük üniversitelerinden birisi olacak. Binlerce öğrenci kente gelir getirecek. Turgut Reis ismi Katip Çelebi olarak değiştirildi. Daha sonra Zübeyde Hanım ya da İlk Kurşun gibi isimler de olabilir. Bu işin tartışması olmaz. Öyle ya da böyle bu kente üniversite kazandırılıyor. Karar alırken belediyelere mi soracağız? Herkesin tek yürek olması gerek.
 
Nazım Planı'nda dört bölge var
Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı'nda Menemen-Koyundere, Aliağa ve Kemalpaşa'da da üniversite alanları belirlenirken, kent merkezinde üniversite kurulması öngörülen tek yer Karşıyaka-Örnekköy oldu. Öte yandan, yeni üniversite için Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'den çağrı geldi. Şahin, üniversitenin Menemen'e kurulmasını önerdi. Öte yandan üniversitenin ismi konusunda bir teklif de Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan'dan geldi. Tartan, yeni üniversite için en uygun adın "Kadifekale" olacağını söyledi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz