maritbet girişmaritbet
İzmir’de imam hatip okulu tartışmaları büyüyor!

İzmir’de imam hatip okulu tartışmaları büyüyor!

Milli Eğitim'in planlamasına göre İzmir'de değişen 861 okulun 379'u ilkokul, 290'u ortaokul olurken 20 ilçede 24 okul da imam hatip statüsüne geçti

Milli Eğitim'in planlamasına göre İzmir'de değişen 861 okulun 379'u ilkokul, 290'u ortaokul olurken 20 ilçede 24 okul da imam hatip statüsüne geçti.

İmam hatip sayıları İstanbul'da 86, Ankara'da 31 olurken, kademeli olarak geçilecek olan sistemin en çok tartışılan kısmı olan imam hatip ortaokullarına gitmek isteyen öğrenciler için de İzmir'de hemen her ilçeye okul açıldı.

Buca, Karabağlar, Bayraklı ve Konak'da ikişer okul imam hatip ortaokulu olarak eğitime devam etmesine karar verilirken, Selçuk, Narlıdere, Menderes, Kiraz, Karaburun, Gaziemir, Çiğli, Çeşme, Beydağ ve Balçova'da imam hatip ortaokuluna gitmek isteyen öğrenci çıkmayınca okul açılamadı. 4+4+4 sistemiyle ilgili de velilerin zorunlueğitimle ilgili bilgi sahibi olmadığı da ortaya çıktı. Sistemin tartışıldığını ancak kimsenin ayrıntılı olarak bilgilendirilmediğini belirten velilerin çoğu belirsizlik yaşandığını vurguladı. Semtlerine imam hatip ortaokulu açılan velilerde hükümetin dindar kesim oluşturmak için imam hatip ortaokullarını açtıklarını iddia etti.

Sendikalar ne dedi?

LAİK EĞİTİME YÖNELİK BİR UYGULAMA

Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Abdullah Tunalı: "4+4+4'e biz eğitimcilerin ve velilerin ciddi itirazları var. Daha önceki eğitim sisteminde eksiklikler vardı bunu kabul ediyoruz. Yeni getirilen sorunlarına çare üretmekten uzak ve yeni sorunlar üretmekte. Biz sendika olarak, zorunlu din derslerini kaldırılmasını isterken, seçmeli din dersi koydular. Bu bize göre laik eğitime yönelik delik açma operasyonudur.

Bunların başlangıcı emekli imamların derse girmesi, tahtaya arapça yazılar yazılmasıyla gördük.

Sisteme hemen geçilmesi de yanlıştır. Kısa sürede o kadar okulun fiziki şartlarını düzeltmek mümkün değil. Ayrıca bu kademeli sisteme okulların yanında öğretmenlerde hazır değildir.

Yeni dönemin cumhuriyet projesi işte bu

Eğitim Bir-Sen İzmir Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak: " İmam hatipler 28 Şubat projesinde kapatılmıştı. 15 yıl sonra tekrar açıldı. Daha önceden mağdur edilen, imam hatipler bu sistemler mağduriyetten kurtulmuş oluyor. Bu yeni dönemin cumhuriyet projesidir. Bu sistemi kaos ve dindar toplum oluşuyor' diye görmek yanlış bir karardır.

İMAM HATİP İSTEMİYORUZ EYLEMİ

Konak ilçesinde Mustafa Rahmi Balaban İlköğretim Okulu'nun bir kısmının imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesine veliler tepki gösterdi. Okul önünde toplanan 50 kişilik veli, "Biz okulumuzun imam hatip olmasını istemiyoruz.

Çocuklarımızı başka okula göndermeyiz" diyerek eylem yaptı. 400 öğrencinin imam hatip ortaokuluna gitmek istediğine yönelik dilekçe imzaladığını öğrenen veliler, 800 imza toplayıp, 'İstemiyoruz' dedi.

Dilekçeleri değerlendiren Milli Eğitim okulun bir dersliğinin imam hatip ortaokulu olmasına karar verdi.

VELİLER NE DEDİ?

Gülten Çiltepe Vargel: Bu sistemi profösörler, eğitimciler onaylamazken devletin ısrarcı oluşunu anlayamıyoruz.

Değişen eğitim sistemi hakkında ne öğretmenlerden, ne de idarecilerden bilgi aldık. İnternetten öğrendiğimiz kadarı ile bilgi sahibiyiz. Bu sistemle oyuncu çağındaki çocuklar bir anda eğitim sistemi içerisine girecek.

Bu da çocuklarımızın psikolojisini bozar.

Sami Şavul: Kızım şu anda 2. sınıfa geçti. Ancak, ben dahil, kimse 4+4+4 ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz.

Dedikodu ve okul yönetiminden aldığımız sözlü bilgilerle ancak biliyoruz.

Herkesin korkusu, bu sistemin öğrencilere nasıl eğitim vereceği değil, okullarda, imam hatipli öğrenciler yetişeceği. Biz veliler tam olarak bilgilendirilmedik. Milli Eğitim bizi okullar, eğitim ve öğretmenler hakkında her yönüyle ayrıntılı olarak bilgilendirilmeli.

Serpil Bingöl: Bizim okulumuzun bir kısmı imam hatip ortaokulu oldu.

Yani bir okulda hem imam hatip, hem ilkokul olacak. Çocuklar arasında ayrımcılık yaşanacağı gibi mahallemiz, imam hatip istemiyor. Ama Milli Eğitim ısrarla okulu açtı. Biz veliler okullar açılınca birçok sorunlarla karşılaşacağız. Büyük bir sorun ve kargaşa içerisinde eğitime başlayacak. İyi bir eğitim ve iyi bir gençlik umudumuz yok.

Nebahat Çakmak: Herkes 12 yıllık eğitime karşı çıkıyor.

Bizimde karşı çıkmamızın nedeni sistemi iyi bilmediğimizden kaynaklanıyor.

Öğrencilerimiz bu sistemle nasıl eğitim alacak, bunu tartışan yok. Biz değişen sistemi kabul etmiyoruz. Bu sistemin dindar bir gençlik getireceğine inanıyoruz.

Çetin Alican: Ben hükümetin yeni eğitim sistemini destekliyorum. Çocuklarımız için iyi olacak.

İsteyen seçmeli dersle Kur'an-ı Kerim ve Hz. Muhammed'in hayatını öğrenecek. Zaten kimseyi imam hatip okuluna gitmeleri için de zorlamıyorlar.

Eski eğitimden daha kaliteli bir eğitim geleceğinden eminim.

Süheyla Karakuş: 4+4+4 değil, imam hatip ortaokulların açılmasına karşıyız. İsteyen kuran dersini alıyor. Neden insanlara dayatmayla imam hatip okullarına gitmeleri zorlanıyor. Herkesin dini kendine, devlet kimsenin dinine karışmamalı ve yönlendirmemeli.

 

Merak edilen sorular ve yanıtları

Kur'an seçmeli mi zorunlu mu olacak?

Genel ortaokulda ingilizce ağırlıklı eğitim verilecek. Matematik, Türkçe ve fen gibi zorunlu derslerinin yanı sıra seçmeli dersler olacak. Yasada Kur'an-ı Kerim ve Hz Peygamberin hayatı dersleri seçmeli ders olarak belirtildi. Ancak diğer seçmeli dersler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Öğrenciler ikinci bir yabancı dili de seçebilecek.

İHL'lerin orta kısmı açılıyor mu?

Yeni yasayla İmam hatip Liseleri'nin orta kısımları açılıyor.

İmam hatip ortaokullarında da esnek eğitim modeli olacak ve diğer okullarda görülen dersleri seçmeli ders olarak alabilecek.

Öğrenci zorunlu olarak Arapça ve ingilizce ders görecek ve isteği doğrultusunda seçmeli ders olarak diğer yabancı dilleri de seçebilecek. Bu okullarda Kur'an-ı Kerim dersleri basitleştirilerek gösterilecek.

İŞTE İMAM HATİPLER

KINIK: Kınık Mustafa Kemal ilköğretim Okulu- Kınık İmam Hatip Ortaokulu,

FOÇA: Cemil Midilli Bağarası - Cemil Midilli imam Hatip Ortaokulu

DİKİLİ: Çandarlı Halil Paşa - Çandarlı İmam Hatip Ortaokulu

BORNOVA: Bornava imam Hatip Lisesi Bornava İmam Hatip Ortaokulu

ALİAĞA: Aliağa İmam Hatip Lisesi - Aliağa imam Hatip Ortaokulu

KARABAĞLAR: Halide Edip Adıvar- Halide Edip Adıvar imam Hatip Orta Okulu, Şehit Halit Taş ilkokulu- Halit Taş Ortaokulu

KEMALPAŞA:Kemalpaşa İmam Hatip Lisesi- Kemalpaşa imam Hatip Ortaokulu GAZİEMİR: Mustafa Kemal Paşa iikGaziemir imam Hatip okulu

KONAK: Tınaztepe ilköğretim - Tınaztepe imam Hatip Ortaokulu

MENEMEN: Menemen Anadolu İmam Hatip lisesi- Menemen imam Hatip Ortaokulu ÖDEMİŞ: Ödemiş imam Hatip Lisesi Ödemiş imam Hatip Ortaokulu

URLA: 12 Eylül ilköğretim- Urla imam Hatip Ortaokulu

BAYRAKLI: Piri Reis ilköğretim- Piri Reis İmam Hatip Ortaokulu, Süleyman Eczacıbaşı ilköğretim okulu- Süleyman Eczacıbaşı imam Hatip Ortaokulu

KARŞIYAKA: Karşıyaka imam Hatip ortaokulu- Karşıyaka ima Hatip ortaokulu(yeni) BERGAMA: Şeh.Üst.Cemil Canan Çiçek ortaokulu- Şh.Üst.Cemil Canan Çiçek imam Hatip Ortaokulu

BAYINDIR: Hacı ismail Akdağ ilköğretimHacı ismail Akdağ İmam Hatip

BUCA: Çakabey ilköğretim Çakabey İmam Hatip Ortaokulu, Buca İmam Hatip lisesiBuca imam Hatip Ortaokulu

TORBALI: Cengiz Topel İlkokulu-Torbalı İmam Hatip Ortaokulu SEFERİHİSAR: İMKB Ortaokulu- İMKB İmam hatip orta okulu

26 KÖY OKULU AÇILIYOR, İŞTE O OKULLAR

BERGAMA: Ovacık, Yukarıcuma, Bozyerler, Kozak Kaplan, Akçenger, Topallar

KINIK: Müştaklar, Işıklar, Cumalı, Sucahlı,

ALİAĞA: Güzelhisar, Aliağa, Aşağışakran

ÖDEMİŞ: Kemenler

BAYINDIR: Osmanlar, Yakapınar,Turan

GAZİEMİR: Sarnıç KEMALPAŞA: Yenmiş, Ovacık

SEFERİHİSAR: Gödence,Turgut

TORBALI: Bozköy, Çakırbeyli

URLA: Zeytinler, Kadıovacık

 

SABAHÇI VE ÖĞLENCİ OLARAK PLANLANAN İLKOKUL VE ORTAOKUL SAYISI

 

SEFERİHİSAR: Atatürk, Necat Hepkon

URLA: Atatürk,, 12 Eylül ÖDEMİŞ: Atatürk, Anafartalar, Zafer, İstiklal

KARŞIYAKA: Ankara, Atatürk, Cumhuriyet, Emlak Bankası, Faik Mühittin Adam, Fuat Köprülü, Gülsefa Firdevs, inci Şener, Kazım Dirik, Lamia Karer, Mehmet Sen iye Öz bey, Mirza Nil, Mustafa Reşit Paşa, Mürşide Akyüz, Öğretmen Kenan Gamsız, Örnekköy, Özgiller Dalan, Şair Eşref, Şemikler,Toki Karşıyaka Belediyesi, Türkbirliği, Zübeyde Hanım

BAYRAKLI: Attaroğlu, Cemal Gürsel, Ekrem Hayri Üstündağ, Durmuş Yaşar, Kurtuluş ipek işeri, Kuyumcu Abdullah Altınçubuk, Osman Faruk Verimer, Osmangazi, Ömer Özkan, Şehit Nazım Bey, Zehra - Semehat Erişen, 50. Yıl

BORNOVA: Ali Suavi, Batıçim, Dokuz Eylül, Gürpınar, Halil Atila Yeşilova, Kars Halil Atila, Orkide, Şehit Teğmen Murat Aslantürk, Yunus Emre, Zehra Hocahanım

ALİAĞA: Namık Kemal

BERGAMA: Atatürk, Ondört Eylül

BUCA:Ahmet Kutsi Tecer, Ali Rıza Efendi, Cengiz Sani, 23 Nisan, Çamlık, Çamlıkule, Dirayet Süren, irfan Nadir, Mimar Kemalettin, Necip Fazıl Kısakürek, Recep Ersayın, Sabri Kolçak, Süleyman Bilgen, Şerif Tikveşli, Şht. Ast. Ümit Başaran, Tuğsavul, Tütün İhracata. Birliği, Vali Rahmi Bey DİKİLİ: Ali Çetinkaya, Atatürk

ÇİĞLİ: Nuriye - Abdülkerim Toraman, Münevver Öğretmen, Hasan Sağlam, Şehit Çevik Ersin, Yunus Emre, Turan Çakın, Akış Öğütçü, Egekent, Büyükçiğli, ismail Rahmi Karadavut

KEMALPAŞA: Cumhuriyet

KİRAZ: istiklal

GAZİEMİR: Remzi Doğan, Anafartalar, Cengizhan, Sabiha Gökçen, Gazikent KARABAĞLAR: Adil içel, Adnan Mazıcı, Agah Efendi, Aydınoğlu Mehmet, Duğrallar, Emrullah Efendi, Fevzi Özakat, Hatice Hanım, Hüseyin Akdağ, ilkkurşun, Limontepe Seniye Hasan Saray, Nazire Merzeci, Remzi Oğuz Arık, Şehit Komando Er Fatih Özcan, Şehit Muzaffer Erdönmez, Uzundere Sabiha Yorgancılar, Zeyni Hanım

Mehmet İnmez/Habertürk Egeli

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir’de imam hatip okulu tartışmaları büyüyor!
  • 29.06.2012 12:01

İzmir’de imam hatip okulu tartışmaları büyüyor!

Milli Eğitim'in planlamasına göre İzmir'de değişen 861 okulun 379'u ilkokul, 290 ...