maritbet girişmaritbet
İzmir'deki projeler askıda bekliyor! 3 milyar $’lık yatırım bekliyor

İzmir'deki projeler askıda bekliyor! 3 milyar $’lık yatırım bekliyor

İzmir'de yeni kent merkezi olarak belirlenen İzmir Limanı ile Karşıyaka Turan arasındaki bölgede planların hâlâ netleşmemesi, yatırımcıyı yordu

Kaynak: MENEKŞE ATASELİM- GAZETE HABERTURK

İzmir'de yeni kent merkezi olarak belirlenen İzmir Limanı ile Karşıyaka Turan arasındaki bölgede planların hâlâ netleşmemesi, yatırımcıyı yordu. Sur Yapı-Torunlar-Hayat Kimya ortaklığı, Rönesans-Tekfen OZ, İş GYO, Emay İnşaat gibi büyük şirketlerin dev gayrimenkul projeleri planladığı bölgede, bundan önce, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı nazım imar planları, gelen itirazlardan dolayı mahkeme kararıyla iptal edilmiş, yeni plan hazırlanmıştı. Son hazırlanan 1/5000'lik plana da dava açılması ve ilçe belediyelerinden beklenen 1/1000'lik planların hâlâ hazır olmaması, 4 yıldır son aşamaya gelemeyen bazı yatırımcıları tedirgin etmeye başladı.

'TEDİRGİN OLUYORUZ'
Bayraklı'daki Turyağı tesislerinin olduğu arsada 450 milyon dolarlık yatırımla alışveriş merkezi (AVM), rezidans ve marina projesi planlayan Sur Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konuyla ilgili olarak, “İzmir bir sosyal vaka” yorumunu yaptı. Son aşamada, 1/1000'lik planların Büyükşehir tarafından onaylanmasını beklediklerini kaydeden Elmas, şunları söyledi: “Belediye çok uğraşıyor. Ancak eski belediye başkanlarından Yüksel Çakmur'un beraberinde 20 kişilik bir heyetle sürekli dava açması planları durduruyor. Son çıkan 1/5000'lik plana da dava açıldı. Yine iptal olur mu bilemem ama bölge planlı olmasına rağmen 1/1000'ler onaylanmadığı için ruhsat alamıyoruz. 4 sene oldu. Tedirgin olmuyor değiliz.”
 
'KONUTSUZ PLAN OLMAZ'
Alsancak liman bölgesinde 400 milyon dolarlık yatırıma başlamak için 1/1000'lik planları bekleyen bir başka yatırımcı olan Emay İnşaat'ın patronu Hakan Çağlar da durumdan rahatsız. Çağlar, belli bir bölgedeki planda, arsalara ticaret-turizm imarı verildiğini, ancak konut verilmediğini ifade ederek, “150 dönüm üzerinde yalnız otel, ofis, AVM olur mu? Yan yana bu şekilde kaç yatırım yapılabilir? Bu alanlar konutsuz ölü doğar” dedi. Çağlar, sürenin uzaması ve karma proje yapılamaması nedeniyle yatırımı yeniden gözden geçirdiklerini kaydederek, “Birçok yatırımcının da vazgeçmek üzere olduğunu biliyorum; duyuyorum. Zor bir durumla karşı karşıya kalındı” diye konuştu. İzmir'de yatırım projeksiyonu belli olan firmalar arasında, Folkart, Emay, Sur Yapı, İş GYO, Rönesans, Varyap, Zorlu Gayrimenkul var. Kentte arsası olan ve yatırım için bekleyen şirketler arasında Petrol Ofisi, Sabancı Grubu, Altınbaşak Un, Kula Mensucat da bulunuyor. Ayrıca, Megapol adlı şirket de kentte pek çok yeni proje planlıyor. Bütün bu potansiyel düşünüldüğünde, toplamda 3 milyar doları aşan bir yatırım planı görülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu da 4 yıl önce, bölgeye orta vadede 10 milyar doları aşan bir yatırım beklediklerini belirtmişti.
  • Etiketler:

Yorum Yaz