İzmir Kemeraltı Çarşısı yeniden çekim merkezi olacak!
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Gönen Eczacıbaşı, Özsüt, Barçın Spor, Kamil Aktaş, Şekerci Ali Galip gibi Türkiye'nin önde gelen markalarının doğduğu, dünyanın en büyük açık hava çarşısı olan tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı hazır
Eczacıbaşı, Özsüt, Barçın Spor, Kamil Aktaş, Şekerci Ali Galip gibi Türkiye'nin önde gelen markalarının doğduğu dünyanın en büyük açık hava çarşısı olan tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki esnaflar, kruvaziyer turizmiyle İzmir'e gelen turistlere daha iyi hizmet verebilmek için harekete geçti. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı İlyas Gönen, dernek olarak hazırladıkları projelerle Kemeraltı'nı çekim merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Çarşıda ihtiyaç duyulan kalifiye eleman sorununu çözmek amacıyla esnafa yönelik İngilizce ve tezgahtarlık kursları düzenleyeceklerini belirten Gönen, gelecek nesillere ülke ekonomisine daha çok katkıda bulunacak bir Kemeraltı bırakmak istediklerini dile getirdi. İzmir Ticaret Odası'nın maddi katkılarıyla esnafa yönelik İngilizce kursu düzenleyeceklerini belirten Gönen, "Gerek İngilizce kursu, gerekse tezgahtarlık kurslarıyla çarşımızın ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman sorununa da çözüm bulacağız. Derneği tek başına değil, teşkilatlanma, dış ilişkiler, mali, eğitim, esnafla ilişkiler, proje üretim, halkla ilişkiler komiteleri olmak üzere 34 kişilik bir ekiple yönetiyoruz" dedi.
Tarihi Kemeraltı'nın binlerce dükkanıyla dünyanın en büyük açık AVM'si olduğuna dikkat çeken Gönen, binlerce işadamı ve esnafın yetiştiği tarihi bir çarşı olduğuna işaret ederek, "Eczacıbaşı, Özsüt'ün kurucusu Sefer Usta, Kamil Aktaş, Şekerci Ali Galip, Atatürk'ün ayakkabısını yapan kunduracı Kazım Usta, babam kuru kahveci Yusuf Gönen gibi esnaf ve sanatkarlar, Türkiye'nin önde gelen pek çok işadamı çarşımızdan çıktı. Kemeraltı eksiklerine rağmen hala sübye, kahve içmek, şambali, boyoz yemek istiyenlerin, evlenmek, çeyizini, gelinliğini, sünnetlik kıyafetlerini almak isteyenlerin uğrak yeri. Ben ortaokul 2'den terkim ama Kemeraltı Üniversitesi mezunuyum. Neticede Kemeraltı'ndaki tarihi dokuyu bozdurmama adına da dernek başkanı olarak seçildiğim günden bugüne mücadele veriyorum. Kemeraltı tarihi dokusunun asırlar boyunca korunup gelecek nesillere aktarılabilmesi için mücadele veriyorum. Yönetim kurulumuzda 3. 4. nesil Kemeraltı'nda doğmuş büyümüş, çarşının çeşitli bölgelerinden tüm sorunları bilen arkadaşlar var. 300 olan üye sayısını binlerin üzerine çıkardık. İleriki tarihlerde Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütlerinde olmaya namzet bir derneğiz" dedi.
Kemeraltı'nın bakanların, işadamlarının ziyaret ettiği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, yerel yönetimler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların gözbebeği bir mekan olduğunu anlatan Gönen, ortak projelerle Kemeraltı'nı ayakta tutma mücadelesi verildiğini dile getirdi. Gönen, sözlerine şöyle devam etti: "Dünyada olduğu gibi burada da birtakım değişimlere ihtiyaç olabilir. Ama kültür varlıklarımızı yok etmeden bu kültürü yaşatmalıyız. Kemeraltı tüm Türkiye'nin, Kemeraltı tüm İzmir'in çarşısı. Kemeraltı'nın gerçek sahipleri olarak, yabancı ellerin yapacakları çalışmada tarihi yok etme ve buna benzer girişimlerden inanılmaz rahatsız oluruz. Mali krizlerde bile cansiperane çalışan gerçek esnaflar olarak Kemeraltı sevdalılarıyız. Nesiller boyunca çalışacak ülkemize ekonomik katkıda bulunacak bir Kemeraltı bırakmak istiyoruz."
Festivalleri daha sık yapacağız
Gönen, 88 hektar alana sahip Kemeraltı'nda 10 bine yakın esnafın bulunduğunu, dernek olarak tüm esnafı kucaklamayı hedeflediklerini dile getirdi. Göreve geldiğinde 300 olan dernek üye sayısını binin üzerine çıkardıklarını hatırlatan Gönen, sorunların birlik olunduğu sürece aşılacağını kaydetti. Gönen, çarşıyı ayakta tutmak, sorunlarını minimuma indirmek için dernek olarak gece gündüz çalıştıklarını, yerel yönetimlerle sürekli görüşme halinde olduklarını söyledi. Çarşının 24 saat yaşayabilmesi için eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Gönen, öncelikle çarşıya MOBESE sisteminin getirilmesi, elektrik direklerinin yenilenmesi gerektiğini anlattı. Gönen, çarşıyı canlı tutmak için festivaller düzenlendiğini hatırlatarak, bu festivallerin daha sık yapılmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
Arzu ALP/Dünya
Yorum Yaz