Kadıköy-Kartal metrosu Kadir Topbaş'ı tarihe geçirecek!
Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla 22 km’lik Kadıköy-Kartal metrosunun açılışını yapacak olan Topbaş, 2016’daki günlük metro yolcu kapasitesini 7 milyona çıkararak, tarihe ‘İstanbul trafiğini çözen başkan’ olarak geçmek istiyor. 2015’te Kartal’dan binen İstanbullu, 79 dakikada Atatürk Havalimanı’nda olacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yatırımların yüzde 60'ını ulaşıma yapıyor. 2004-2012 yılında 52 milyar TL'lik yatırım yapan Topbaş, bu yatırımın 24 milyar TL'sini ulaşım yatırımlarına harcadı. Ulaşım yatırımlarının 10 milyar TL‘lik kısmı da raylı sistemler için kullanıldı. Topbaş'ın hedefi, İstanbul'u raylı sistemle donatarak, bugün 1 milyon 377 bin olan metro yolcu sayısını 2016 yılında 7 milyona çıkarmak.
Atatürk Havalimanı 81 dakika
‘Bundan böyle metroya binen bir kişi, İstanbul'un herhangi bir yerine rahatlıkla gidebilecek. İstiyoruz ki herkesin evinin yakınlarından metro geçsin, herkes metroya binmenin konforunu ve hızını yaşasın” diyen Topbaş, Cumhuriyet tarihinin en büyük metro hattı olan 22 km'lik Kadıköy-Kartal hattının açılışını, cuma günü Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapıyor. 32 dakikaya inen Kadıköy-Kartal hattı, Anadolu yakasının ilk metrosu. Aynı zamanda yolculuk sürelerini dakikalara indirecek tam entegrasyonun da adımı olacak. Tam entegrasyonla, 2013 yılında Kartal ile Atatürk Havalimanı 81 dakika, Kartal-4.Levent 66 dakika, Kartal-Topkapı 55 dakikaya düşürmek hedefleniyor.
2.6 milyon yolcu taşıyacak
22 km uzunluğunda ve 16 istasyondan oluşan Kadıköy-Kartal metrosunun devreye girmesiyle, günlük metro yolcu sayısı 1 milyon 377 binden, 2 milyon 635'e çıkacak. Öte yandan Kaynarca İstasyonu'nun devreye girmesiyle uzunluğu 24.5 kilometreye ulaşacak. 1.6 milyar dolara mal olan hattın toplam maliyeti de 1.9 milyar dolara çıkacak.
20 kilometrelik bir metro daha
Başbakan Erdoğan'ın açılışını yapacağı 22 km'lik Kadıköy-Kartal metro hattından sonra Anadolu Yakası'nın ikinci metro hattı da temeli atılan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe güzergahı olacak. Bu raylı sistem hattının tamamı yeraltı tüneli şeklinde yapılacak ve 564 milyon euroya mal olacak. Hat 20 km ve 16 istasyon, depo sahası ve depoya bağlanan 2 bin 750 metre bağlantı tünellerinden oluşacak. 38 ay gibi rekor sürede tamamlanması hedefleniyor. Bu hat, Taşdelen-Yenidoğan ve Sultanbeyli ile birleşecek. Daha sonra da Sabiha Gökçen Havalimanı ile Pendik'e ulaşacak.
Nereye kaç dakikada gidilecek?
Anadolu yakasının bu ikinci metrosu 3 yıl içinde 2015'te tamamlandıktan sonra Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe arası 24 dakikaya inecek. Hat, Marmaray Üsküdar istasyonu ile entegre olarak başlayacak ve Alemdağ Caddesi ile Şile yolu kavşağı yakınlarında son bulacak. Çekmeköy-Sancaktepe'den yolculuk süreleri Üsküdar 24, Kartal 59, Yenikapı 36, Taksim 44, Hacıosman 68, Havalimanı 68, Olimpiyat Stadı 78 dakika olacak.
641 kilometrelik raylı sistem
Başkan Topbaş'ın raylı sistemdeki toplam hedefi 641 km'lik raylı sistem ağı. Böyle raylı sistemin toplu taşıma içindeki payı yüzde 73'e çıkmış olacak. Marmaray'la İstanbul metrosunun birleşme noktası olan Yenikapı, günde 1.5 milyon kişiyi ağırlayacak. Kadıköy-Kartal metro hattı ile Marmaray, Otogar-Bağcılar-İkitelli ve Hacıosman-Yenikapı hattı tamamlandığında, Kartal'dan metroya binen birkişi Kadıköy'e 29, Yenikapı'ya 47, Olimpiyat Stadı'na 89, Atatürk Havalimanı'na 79 dakikada ulaşabilecek. Entegrasyonun 2015'te tamamlanması öngörülüyor.
Nebahat Koç/ Vatan
Yorum Yaz