Kadir Topbaş; Artık bütün projelerde İstanbulluların görüşünü alacağız!
Basın mensuplarına açıklama yapan Başkan Topbaş, “Şehir şantiyeciliğine daha çok önem vererek yapılacak çalışmalarla ilgili halkı bilgilendireceğiz. Bütün projelerde görüşlerini alacağız. Dünyadaki meslektaşlarıma, medya kuruluşlarına ve STK’lara da mektup göndererek Gezi Parkı eylemiyle ilgili doğru bilgileri aktaracağım” dedi
Gezi Parkı ve Taksim'deki düzenlemeler ele alındı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saraçhane Belediye Sarayı'nda yapılan haftalık Koordinasyon Toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bugünkü koordinasyon toplantısını biraz daha genişletilmiş olarak yaptıklarını belirten Başkan Kadir Topbaş, “Geçen hafta ve bu hafta Gezi Parkı'ndaki eylemler başta olmak üzere İstanbul'daki birçok çalışmaları ve gelişmeleri gözden geçirdik. Bugünkü toplantıda İstanbul için çok önemli olan Taksim bölgesindeki düzenleme çalışmalarının nasıl yürütüldüğünü gözden geçirdik” dedi.
Gezi Parkı'nda başlatılan iyi niyetli eylemin amacını aşarak Türkiye'ye ve dünyaya sıkıntılı şekilde yansıtıldığına dikkat çeken Kadir Topbaş, “Samimi duygularla bu eylemi ortaya koyanlara ve kendi düşüncelerini açıklayanlara bir şey söylememiz mümkün değil. Ama maalesef ortamı kullanmak isteyenlerin ortaya çıkarttığı İstanbul'u ciddi manada etkileyen ve Türkiye'ye yurtdışında çok farklı noktalara taşımak isteyen görüntülere üzüntüyle tanıklık ettik. Hep beraber gördük ki, demokratik bir ülkeye yakışır tarzda medeni bir eylem yerine kente çok ciddi zarar veren bir olay yaşandı” diye konuştu.
Fikirler başkasını mağdur etmeden ifade edilmeli
“Türkiye ekonomisinin yüzde 42'sini şekillendiren İstanbul'un dünyaya doğru mesajlar vermesi gerekirdi” diyen Başkan Topbaş, “Maalesef hak etmediğimiz sıkıntıları yaşadık. Benzer sıkıntıları tekrar yaşamamayı diliyorum. İstanbulluların ve yöneticiler olarak bizlerin yaşananlardan gerekli dersleri alacağımıza inanıyorum. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralılara ve sıkıntıya giren insanlara sıhhat ve afiyet diliyorum. Millet olarak hoşgörümüzün ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gösterelim diliyorum. Farklı görüşler ifade edilirken ve hürriyet ararken bir başkasının hürriyetine kısıtlama getirmemek gerekir. Kentlilik bu demektir. Fikirlerini bir başkasını mağdur etmeden ifade eden medeni bir anlayış olması gerekir. Bu sıkıntıları tekrar yaşamayacağımızı ümit ediyorum. Sağduyulu ve samimi olan bütün İstanbullulara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
İstanbul ve Türkiye'nin yaşanan olaylarda çok ciddi maddi kayıplar yaşadığını ve çok büyük strese girdiğini ifade eden Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Başta turizm sektörü olmak üzere birçok işletme çok ciddi kayıplar yaşadı. Bu kayıpların artmasını istemiyoruz. Eylemlerine son veren vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. İstanbul'un artık normale dönmesini arzu ediyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bir haftadan beri çok yoğun bir çalışmayla Gezi Parkı'nın güzelliklerini arttırarak İstanbul'a hizmet verecek hale getiriyoruz. Bin civarındaki personelimizle parka 200 binin üzerinde çiçek ve 129 tane büyük ağaç ile 5 bin gül diktik. Taksim Meydanı'nın daha nezih ve güzel hale gelmesi konusunda proje çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle meydan algısını oluşturmak için otobüs durağı gibi üç boyutlu metaryelleri artık Taksim Meydanı'nda bulundurmayacağız. Taksim çok daha rahat gezilebilen güzel bir hale gelecek.”
Sanatçı ve STK'larla Gezi Parkı konuşuldu
“Yaşanan sıkıntıları kısa sürede bertaraf etmek kolay değil. İstanbullularla birlikte elbirliğiyle bu sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum” diyen Başkan Topbaş, “İstanbul'da 9.5 yılda birlikte ne kadar büyük mesafeler aldığımızı, İstanbul'un nasıl değiştiğini ve geliştiğini görüyoruz. Bunu yurtdışından gelen birçok devlet ve işadamları da ifade ediyor. İstanbul'un son günlerde kaybettiklerini tekrar geri kazanması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Gezi Parkı eylemlerine katılan 300 civarında sanatçı, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve kanaat önderleriyle görüştüm. Her birinin kanaatlerini aldım. Kendileri endişelerini dile getirdi ve eylemin maksadını aşmasından duydukları rahatsızlığı da dile getirdiler. Aldığımız notları aktarmamız gereken noktalara aktardık ve belediye olarak çalışmalarımızda da dikkate almaya karar verdiğimizi özellikle ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
Görüşme yaptığı kişilerin yüzde 99'unun ilk gün sosyal medyada Taksim'deki ağaçların tamamının sökülmeye ve Topçu Kışlası'nın yapılmaya başlandığı yönündeki açıklamalar üzerine eyleme başladığını beyan ettiğini aktaran Topbaş, “Demek ki yanlış bir maniplasyon var. İstanbul ve Türkiye'deki gelişmelerden rahatsız olduğunu hissettiğimiz bazı gruplar var” dedi.
Dünya Gezi Parkı hakkında doğru bilgilendirilecek
Bu hafta içinde turizm sektörünün temsilcileri ve esnaf ve sanayi odası gibi STK'larla görüşerek İstanbul'un turizmindeki bu sıkıntıyı aşmak için çalışmalar yapacaklarını anlatan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG Başkanı olarak tüm dünyadaki meslektaşlarıma birer mektup yazarak gerçekleri, doğru bilgileri aktaracağım. Bunun çalışmasını başlattık. Ayrıca dünyanın medya kuruluşlarına ve değişik noktalarındaki STL'lara da benzer mektupları ve belgeleri göndererek doğru bilginin aktarılmasını sağlayacağız. UCLG Başkanı olarak benimle bu konuları görüşmek isteyen belediye başkanları var. Onları da bilgilendireceğiz. İstanbul'un ekonomik gücünün ve değerinin sekteye uğramaması adına yaptığımız çalışmaları milletimizle ve dünyayla paylaşacağız.”
Bütün proje ve çalışmalar vatandaşa sorulacak
Bundan sonraki çalışmalarda şehir şantiyeciliğine daha çok önem vererek yapılacak çalışmalar öncesinde halkı bilgilendireceklerini vurgulayan Topbaş, “Bütün projeler önce halkla paylaşılacak. Halka anlatılacak. Halkımızın görüşleri alınarak çalışma yapılacak. Görev geldiğimden beri üzerinde durduğum şehir şantiyeliği ile çalışmalarımızı İstanbullularla paylaşma anlayışını daha yoğun bir şekilde yapacağız. Bir otobüs durağının yeri değişecekse bile o durağı kullananlara bu sorulacak. Bir otobüsün yol güzergahı da aynı şekilde vatandaşlarımıza sorulacak. Yerel yönetimler halkla beraber hareket eden yarı sivil toplum kuruluşlarıdır. Bu mantıkla hareket ederek bundan sonraki süreçte bu alanda da Türkiye'deki tüm belediyelere örnek olacağız. Projelerini halkıyla paylaşan bir belediye yönetiminin yakın takipçisi olacağımı özellikle ifade ediyorum.”
ibb.gov.tr
Yorum Yaz