Kadir Topbaş, Gezi Parkı Olayları'nın senaryo olduğunu iddia etti!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gezi Parkı odaklı gelişmelere ilişkin ellerinde şubat ayında yapılan bir toplantının kayıtları olduğunu belirterek, "Yani İstanbul'da ve Türkiye'de hareketlerin nasıl başlatılacağı ve ne yapılacağıyla ilgili şubat ayında yapılan toplantıların kayıtları var. Bu kadarını söylemekle yetiniyorum. Bizim elimizde bazı deliller var. Bunlar bir senaryo" dedi
Maltepe Sahil Dolgu Alanı Projesini yerinde inceleyen Topbaş, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Topbaş, Maltepe Belediyesinin projeye karşı duruşunun olduğunun belirtilmesi üzerine, "Umarım utancından bugün buralara gelemeyen Maltepe Belediye Başkanı, gelecekte de utancından gelmez. Çünkü bunlar maalesef muhalefet olsun, siyaset olsun diye küçük bakışlarıyla, dar görüşleriyle bir değerlendirme yaparlar. Maalesef biz bunu hep gördük" diye konuştu.
Bayramda bir kişinin telefonda kendisiyle görüştürüldüğünü aktaran Topbaş, şöyle devam etti:
"Bu kişi bana 'Sayın başkan, ben devrimci birisiyim ve üniversite yıllarında bu hareketlerin içerisindeydim. Ancak şunu gördüm ki en büyük devrimi siz yapıyorsunuz. Bizim sloganlarda kalan çalışmalarımızı siz hayata geçiriyorsunuz. Onun için sizi destekliyoruz' şeklinde bazı şeyler söyledi. Bu kadar yiğidi öldürüp hakkını veren bir anlayış. Ben buradan kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak bazıları var ki yapılan bunca çalışmaları görmüyor, hatta diyorlar ki 'kaç yıldan beri İstanbul'dalar ne yaptılar ki?' Ne denir böyle diyene? Bunu zaten vatandaş görüyor. Yarın sandıkta vatandaş bunun değerlendirmesini yapacak. Maltepe halkı, yarın ağırlıklı olarak bu bölgeyi kullanırken başkanları hakkındaki kararlarını herhalde sandıkta verirler."
"Elimizde bazı kayıtlar var"
Topbaş, "AK Parti Milletvekili İdris Bal Gezi Parkı olaylarına ilişkin rapor hazırladı. 'Başbakan yanlış yönlendirildi' şeklinde ifadeleri var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, olaya tek yönlü bakılmaması, farklı farklı boyutlarda değerlendirme yapılması gerektiğini vurguladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "Elimizde şubat ayında yapılan bir toplantının kayıtları var. Yani İstanbul'da ve Türkiye'de hareketlerin nasıl başlatılacağı ve ne yapılacağıyla ilgili şubat ayında yapılan toplantıların kayıtları var. Bu kadarını söylemekle yetiniyorum. Bizim elimizde bazı deliller var. Bunlar bir senaryo. Niçin Taksim'deki Cumhuriyet Caddesi ortasında 40 santim çapındaki çınar ağaçları budanırken, kaldırılırken ki orman fakültesinin ve kurul tarafından denetimi de yapılan bir çalışmaydı ve Sadabat'a dikildi hiç kimsenin gıkı çıkmadı, Gezi Parkı'nın kenarındaki iki metrelik yere gelince kıyamet koptu? Çünkü buraya gelince biliniyordu ki hassas bir konuydu" ifadelerini kullandı.
Olayın başka boyutlarına, gelişim süreçlerine ve Türkiye'nin siyasi geçmişine bakıldığında çok farklı şeyler okunabileceğine işaret eden Topbaş, toplantının siyasi olmadığını ancak siyasilerden birkaç ismin bulunduğunu, bundan sonrası için yapılan çalışmalardan haberdar olduklarını ve bunlardan istihbaratın da bilgisi olduğunu, gelen bilgileri de ilgililere ulaştırdıklarını anlattı.
İstanbul'a yapılması planlanan teleferik projesi
Topbaş, İstanbul'a yapılması planlanan teleferik projesine ilişkin bir soruya karşılık, İstanbul'daki ulaşım sistemlerini ulaşım master planları içerisinde düzenlediklerini, ulaşım networklerinin hazır olduğunu kaydetti.
İstanbul Boğaz geçişini hem turistik anlamda hem de insan geçişi notasında değerlendirmek adına bu çalışmayı başlattıklarını aktaran Topbaş, projenin Mecidiyeköy'den Altunizade'ye geleceğini, daha sonra Küçük ve Büyük çamlıcaları da içine alacağını düşündüklerini belirtti.
Topbaş, sistemin metro istasyonlarıyla da bağlantısı olacağını ve saatte 6 bin yolcu taşıyacağını dile getirerek, "Şu anda ihale aşamasına geldi. Son kararımızı önümüzdeki günlerde gözden geçirerek start vereceğiz. Avrupa-Anadolu yakası bağlantısının, köprü, Marmaray derken bir de havada teleferikle bağlantısı çok önemli ve anlamlı. Diğer taraftan nostaljik ve turistik anlamda ve yolcu taşıma kapasitesi olarak da baktığımızda önemli bir katkı olacağını düşünüyoruz ve start veriyoruz" diye konuştu.
"Bu projeye bölgenin ihtiyacı var"
Bir gazetecinin dolgu çalışması sonucu oluşturulan alanın risklerini sorması üzerine Topbaş, dünyanın birçok yerinde buna benzer çalışmalar olduğunu, Manhattan'ın da eski bir "New York çöplüğü" olduğunu söyledi.
Kentin ihtiyaçlarına göre bazı düzenlemelerin yapıldığını dile getiren Topbaş, eskiden sahilin daha geride olduğunu ve bunun dolgu çalışmasıyla genişletilerek üzerine yollar yapıldığını ve bu noktaya geldiğini ifade etti.
Topbaş, bu projeye bölgenin ihtiyacı olduğunu, insanların bir araya gelme ihtiyaçlarının karşılanacağı mekanlar üretmeleri gerektiğini vurgulayarak, Marmara'da olası deprem ve diğer koşullar dikkate alınarak alanda herhangi bir konaklama mekanı olmadığını kaydetti.
Yenikapı'daki çalışmanın da 700 bin metrekarelik bir çalışma olduğunu ifade eden Topbaş, şöyle devam etti:
"Yenikapı buradan biraz daha farklı. Orada bizim özellikle 2 milyona yakın insanın yaşadığı bölgenin atık sularını alan kolektörlerin, Yenikapı'daki ön arıtma ve derin deşarj sisteminde ileri biyolojik arıtmaya çevirmek yönünden yaptığımız çalışmanın da ayağını oluşturmakta. Çünkü bizim burada çok ciddi bir biyolojik arıtma alanına ihtiyacımız var. Bu bakımdan bir çalışma başlattık. Bu dolgu alanı, bölgede hem aktivite alanı haline gelecek hem de bu tip ihtiyaç olunan bir tesisin kurulmasına fırsat verecek."
Hatice Şenses Kurukız-Nurhan Çorlu/AA
Yorum Yaz