Kadir Topbaş 'Harem Otogarı kaldırılacak'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Harem Otogarı'nın kaldırılmasının gündemde olduğunu açıkladı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 29 Ekim Salı günü açılışı gerçekleştirilecek Marmaray Projesi'nin İstanbul için çok önemli bir yatırım olduğunu kaydetti.
Vodafone İstanbul Maratonu'nun Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kadir Topbaş, Marmaray Projesi'yle ilgili yöneltilen soruları yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a teşekkürlerini ileterek, çok önemli bir projenin hayata geçmek üzere olduğuna değinen Topbaş, "Marmaray; 'Asrın Projesi' dediğimiz, kıtaları buluşturan, gerçekten büyük bir proje, büyük bir iş. Bugün yaşayan insanlar olarak tarihe tanıklık ediyoruz. Kentin en doğusundan en batısına bir ulaşım aksı oluşurken, kent içi ulaşımda saatte 150 bin yolcu kapasitesiyle, köprülerdeki sıkıntıyı bir nebze alacağı inancındayım. Kentteki hareketlilik arttığı için bu tip geçişlere ihtiyacımız var. Üçüncü köprüdeki raylı sistem de gelecekte devreye girecektir ve kente katkı sunacaktır" dedi.
Topbaş, açılışın 29 Ekim'de yapılacak olması konusunda, "Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümü ve Marmaray'ı da cumhuriyete en büyük armağan, en büyük görev, en büyük icraat olarak düşünüyorum" ifadelerini kullanırken, şunları söyledi:
"Gün saymaya başladık. Ekiplerimiz çalışmakta. Açılış programından itibaren de kente yapacağı katkıyla ilgili değerlendirmeler yaptık. Banliyö hatları üzerinde yoğun çalışmalar var. Hızlı trene dönük yapılan bu çalımalar nedeniyle banliyö hattının tamamı kullanılamayacak. Marmaray şu anda sadece Ayrılıkçeşme'den Yenikapı'ya veya Kazlıçeşme'ye kadar çalışabilecek. Kazlıçeşme'den itibaren geliş ve gidişler için otobüs sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Ayrılıkçeşme ise Kadıköy-Kartal metrosuyla zaten buluşuyor İstanbullular'ın keyifle kullanacağı, kent içi ulaşıma hereketlilik getirecek önemli bir proje bu."
"Metro için kesenin ağzını açtık"
Görevi itibariyle dünyanın bir çok kentinde temaslarda bulunduğunu ve bir çok şehrin öncelikli probleminin ulaşım olduğunu anlatan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Herkes ulaşım problemini çözmeye çalışıyor. İstanbul'da günlük hareketlilik giderek artmakta . Biz de yatırımlarımızın büyük bölümünü ulaşıma ayırdık. Başta metro ile ilgili, açık söyleyeyim, kesenin ağzını açtık. Metro deyince bizim için akan sular duruyor ve bütün yatırımlarımızı metroya yönelttik. Gelişmiş bir kentin en iyi ulaşım aksı olan metronun devreye girmesi için seferberlik diyebileceğimiz çapta çalışmalarımız var. Belki bugün sıkıntılar çekmiyoruz ama gelecekte İstanbul çok farklı olacak. Metromuz 2016 yılında 7 milyon, 2019 yılında da inşallah 11 milyon günlük kapasiteye ulaşacak."
Topbaş ayrıca, Kurban Bayramı sürecinde Esenler Otogarı'nda yaşanan yoğunluk konusunda ise, "İstanbul'un nüfusu 6 milyonlar civarındayken yapılan, o günün ihtiyaçlarını karşılaması düşünülen bir otogar. Bugün İstanbul'un nüfusu için 14-15 milyonlardan bahsediyorsak, bu otogar yeterli değil. Ulaştırma master planlarında öngördüğümüz, cep otogarları başta olmak üzere yeni alan tespitlerimiz var. Harem Otogarı'nın kaldırılması ve şehir içi trafiğine olan etkisinin azaltılması da gündemde. Esenler Otogarı'nın mülkiyeti belediyemizde olmakla beraber, işletmesi bizde değil. Bizden çok önce ihaleyle işletmesi devredildi. Bayram nedeniyle bir yoğunluk yaşandığı gerçek" ifadelerini kullandı.
Dünya
Yorum Yaz