Kadir Topbaş: Taksim Gezi Parkı olaylarının İstanbul’a zararı 100 milyon lirayı aştı!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Topbaş, Gezi Parkı eylemlerinin zararının 100 milyon lirayı aştığını belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Topbaş, Gezi Parkı eylemlerinin zararının 100 milyon lirayı aştığını belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üyeleriyle Haliç Kongre Merkezi'nde bir araya geldi.
Toplantı arasında basın toplantısı düzenleyen Topbaş, birlik başkanı ve 140 oda temsilcisinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişiyle toplantı yaptıklarını anlattı.
Toplantı talebinin oda başkanlarından geldiğini belirten Topbaş, Gezi olaylarında mağdur olan esnafın sorunlarını dinlemek ve mağduriyetlerini gidermek adına çalışma yaptıklarını söyledi.
Topbaş, 2 gün önce de turizm sektörü temsilcileriyle toplantı yaptıklarını, bugün ayrıca İstanbul Ticaret Odası Başkan ve yöneticileriyle görüşeceklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Hepinizin bildiği gibi, Türkiye'nin güçlenen ekonomisinin bazı çevrelerce farklı değerlendirildiğini ve adete nazar değdiğini söyleyebileceğimiz bir takım manipülasyonlar yapıldı. Burada samimi duygularla adım atanların, çevreci anlayışla yürüyenlerin arkasına halkı takarak, ideolojilerini harekete geçirmeye çalışanların oyunu ortaya çıktı, bozuldu.
Olaylara sağduyuyla yaklaşan İstanbullulara teşekkür ediyorum. Eylemleri sürdürmek isteyen bir grup hala var. Gezi Parkı çevresinde bir düzenleme çalışması yaptık. O imajı, yanlışı silmek, halkı ve İstanbul'a gelenleri rahatlıkla kullanabilecekleri bir park haline getirmek için geceli, gündüzlü çalıştık ve devam ediyoruz. Trafiği yer altına alma çalışmamız da devam ediyor. Bir çok insan AVM inşaatına başladık zannettiler. Hiç alakası yok. Bir trafik çalışmasıydı. Bunu biliyorlardı. Bu eylemi ortaya koymak için adımlarını attılar. Bunu da devamlı yürüttüler."
"Eylemler sandığa gücü yetmeyenlerin işi"
Eylemlerin sandığa gücü yetmeyenlerin işi olduğunu aktaran Topbaş, "Muhalefetin olmadığı bir Türkiye'de yaşıyoruz. Anamuhalefet partisi lideri 90 kuşağının eylemlerini konuşuyor. Kendisi birşey yapamadığı için gençlerin eylemlerinden kendisine bir pay çıkarmaya çalışıyor. Milletimizin gözü önünde cereyan eden bu olayları çok fazla uzatmaya gerek yok. Yaralarımızı bir an önce sarıp, piyasaları düzeltmek zorundayız. Taksici esnafı mağdur. Otelciler endişeli" ifadelerini kullandı.
"Hiç bir yanlış olayın içerisinde olmadık"
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz da Gezi Parkı olaylarında en fazla zararın esnafta olduğunu belirtti.
İlk başlarda çevrecilere destek verdiklerini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
"İlk zarara biz uğradık. Dükkanlarımızı kırmaya, talan etmeye başladılar. Geldik başkanımızla görüştük. AVM yok. Zaten alışveriş merkezinin şehrin merkezine yapılmasına karşıyız. Bu bakımdan biz de o aldatılmaya herhalde uğradık. Eylemlerin yapıldığı yere yakın olan 5 bin civarında esnafımız var. 1242'si zarar gördü. Zararımız 40-60 milyon arasında. Yasa, terörden mağdur olanlara devletin yardımını öngörüyor. Beyoğlu Kaymakamlığı bir çalışma yapıyor. 21 gün, o acı günlerdeki reçete, ürünlerini üretemeyip ya da ürettikten sonra satamayanlar var. Fotoğraflarla tespit edemiyoruz.
Hiç bir yanlış olayın içerisinde olmadık. Bu ülkede bir kez kontak kapattık. O zamanda genel başkanımız Adalet Partisi genel başkan yardımcısıydı. Hiç bir eyleme katılmadık. Katılmayı da tasvip etmiyoruz. Kendi yağımızda kavruluyoruz. Buradan vatandaşımıza da sesleniyorum. Artık bu ayıp kaçan olayların bitmesini ve hep beraber birlik, kardeşlik içerisinde Türkiye'de beraber yaşamayı diliyorum. Ümit ediyorum ki bunlar bitecek."
Sorular
Topbaş, bir soru üzerine, projede AVM ve otel değil, şehir müzesi ve sanat galerisi bulunduğunu hatırlattı.
"Taksim Yayalaştırma Projesi ne zaman bitecek?" sorusuna Topbaş, "İş makinelerinin yanması nedeniyle ciddi bir kayıp oldu. Vatandaşın trafik mağduriyetini gidermek için çalışmaları hızlandırdık" yanıtını verdi.
Düzenlemesi biten Gezi Parkı'nın ne zaman açılacağı sorusunu Topbaş, "Dün Valimizle görüştüm. Görüşmemiz esnasında yayaya ve halka açılması noktasında son çalışmalar bittiğinde park açılacaktır. Gezi Parkı'nın eylemci mekanlar olması yerine halkımızın gezdiği, buluştuğu, beraber olduğu bir mekan olmasını arzu ediyoruz" diye yanıtladı.
Topbaş, Gezi Parkı'nın Maçka Parkı'yla birleşip birleşmeyeceği sorusu üzerine "Onunla ilgili bir çalışmamız var. Görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Eylemlerin ekonomik boyutuna ilişkin soruya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, şu karşılığı verdi:
"Araçların yakılmasını da kattığımızda ciddi bir zarar ortaya çıkıyor. Günlük hareketlilikleri saymıyoruz. Eylemlerin zararı, esnafımızın da zararıyla 100 milyonu aşmaktadır. Günübirlik kazanan küçük esnafın mağduriyetini hesaplamak mümkün değil. Bundan dolayı eylemciler halkı arkalarına alamadılar. Zaten halkı arkalarına almaları da mümkün değil. Kendi başlarına, ideolojileriyle başbaşa kaldılar."
AA
Yorum Yaz