maritbet girişmaritbet
Kahramanmaraş 1. Şiir Festivali'ne ev sahipliği yaptı!

Kahramanmaraş 1. Şiir Festivali'ne ev sahipliği yaptı!

Kahramanmaraş dört gün boyunca şiir, şair ve şehir buluşmasına ev sahipliği yaptı. Kırktan fazla şairin katıldığı 1. Şiir Festivali 24-27 Mayıs günlerinde gerçekleştirildi

 

Kahramanmaraş dört gün boyunca şiir, şair ve şehir buluşmasına ev sahipliği yaptı. Kırktan fazla şairin katıldığı 1. Şiir Festivali 24-27 Mayıs günlerinde gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında Necip Fazıl Kısakürek, adına düzenlenen bir sempozyum ile anıldı.

Kahramanmaraş, bir şairler şehri... Necip Fazıl Kısakürek, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Abdurrahim Karakoç, Bahattin Karakoç, Osman Sarı Maraş'ta yetişmiş şair ve yazarlardan hemen aklımıza gelenler. Kahramanmaraş, bu büyük mirasa sahip çıkıyor. Şehrin en büyük caddelerine, bulvarlarına, yapılarına Necip Fazıl, Akif İnan, Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören isimlerini vererek vefasını gösteriyor, şairlerin hatırasını yaşatıyor. Artık bir şiir festivali de oldu. Kahramanmaraş Belediyesi'nin öncülüğünde düzenlenen festivalin teması ise Necip Fazıl Kısakürek.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul şubesinin de destek verdiği festivalin açılışı Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde yapıldı. Konferans salonunu dolduran yaklaşık iki bin kişi, üç saat süren programı dikkatle takip etti. "Şiirin başkenti Maraş'tır." diyerek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, şiir festivalini uzun soluklu hale getireceklerini ve 'Maraş'ı dünya edebiyat kenti' yapmayı hedeflediklerini söyledi. Gecede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a festival onur ödülü verildi. Ödülü, Başbakan adına Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak aldı. Programda şairlerin Maraş'ı selamladığı video gösterildi. Mevlana İdris'in "Maraşlıyım, Maraş'sızlara hayret ediyorum." ve Bünyamin K.'nin "Maraş'ta şiir hiç eksilmiyor" deyişini not düşmüş olalım. Gecenin sonunda ise sahneye Kenan Işık çıktı. Yunus Emre'den Hayyam'a, Şeyh Galip'ten Sezai Karakoç'a, Nurullah Genç'ten Alaeddin Özdenören'e birçok şairden şiirler okudu...

KUMBARADA ŞİİR BİRİKİYOR

Maraş, şiire çok iyi hazırlanmıştı. Meydanlarda, sokaklarda festivale ait ilanlar asılı. Bunlarda şairlerin değil de ünlülerin oluşu dikkat çekiciydi. İşlek caddelere konulan şiir kumbaralarına büyük ilgi gösterildi. Halk, şiirleri bu kumbaralara attı. Şairler festivalin ilk gününde 'çat kapı şiir' etkinliğiyle çeşitli okullara dağılarak sınıflara girdi ve şiirler okudu. Maraş'ta festival kapsamında 'Dedeoğlu Şairler ve Yazarlar Evi'nin açılışı yapıldı.

Büyük Doğu'nun mustarip ruhu...

Şiir Festivali kapsamında Büyük Doğu'nun Mustarip Ruhu Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu düzenlendi. Açılış konuşmasını Himmet Uç'un yaptığı sempozyuma geçilmeden önce Turan Karataş'ın "Üstad'a Mektup"u okundu. Başkanlığını Lütfi Şahsuvaroğlu'nun yaptığı ilk oturumda Fazıl Gökçek 'Bab-ı Ali Çevresi ve Necip Fazıl', Yunus Balcı 'Büyük Doğu ve Büyük Doğu Çevresi', Yılmaz Daşçıoğlu 'Cumhuriyet Dönemi Türk Şiir'inde Metafizik Bilgiler Açısından Necip Fazıl'ın Şiiri ve Etkisi' ve Zeynep Kevser Şerefoğlu 'Bir Arayış'ın Adresi Olarak Tohuma Gitmek' konularında tebliğlerini sundu. Turan Karataş'ın başkanlık yaptığı ikinci oturumda ise Fatih Andı, Hasan Akay, Ertan Örgen, Vefa Taşdeler ve Asım Öz, Necip Fazıl'ı konuştu.

Murat Tokay/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kahramanmaraş 1. Şiir Festivali'ne ev sahipliği yaptı!
  • 27.05.2012 09:37

Kahramanmaraş 1. Şiir Festivali'ne ev sahipliği yaptı!

Kahramanmaraş dört gün boyunca şiir, şair ve şehir buluşmasına ev sahipliği yapt ...