Karadeniz’de dere yataklarına inşaat hala devam ediyor!
Samsun'da dere yatağına yapılan TOKİ konutlarında 12 cana mal olan sel felaketi Karadeniz'de hemen yer yıl yaşanan felaketlerin sonuncusu oldu
Samsun'da dere yatağına yapılan TOKİ konutlarında 12 cana mal olan sel felaketi Karadeniz'de hemen yer yıl yaşanan felaketlerin sonuncusu oldu. Dere yataklarında, dolgu alanlarda ve heyelan tehlikesi olan bölgelerdeki yapılaşma nedeniyle Karadenizli bir anlamda kendisine mezar olacak evler inşa ediyor.
Bol yağış alan bölgede arazi yetersizliği nedeniyle dere yataklarında da binalar yükseliyor ve her yağmurda yürekler ağızlara geliyor. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sık sık yaşanan sel felaketleri bölgenin kaderi gibi kabul ediliyor ve ders alınmıyor.
Bu duyarsızlığa devlet de ortak oluyor. Dere yataklarında ve heyelan tehlikesi olan yerlerde yalnız vatandaşın binaları değil, devletin hastaneleri, okulları da yükseliyor.
HAZIR MEZARLIKLAR
Bölgedeki yapılaşmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semih Peker, "Şu anda bölgemizde her dere yatağmda onlarca ev, işyeri var. Bunlar hazır mezarlıktır ve ne yazık ki insanlar burada yaşıyor ve ölümü bekliyor. Felaketlerden ders alınmıyor ve dere yatağmda inşaatlar devam ediyor" dedi.
Dere yataklarındaki kamu binalarına da dikkat çeken Peker tehdit altındaki hastane ve okullara son olarak Trabzon'da yeni yapılan Akçaabat Haçkalıbaba Devlet Hastanesi, Maçka'daki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve Of a bağlı Gürpınar Anadolu Öğretmen Lisesi'nin eklendiğini belirtti.
ÖLÜM ORANI DÜNYANIN 10 KATI
Son 60 yıllık verilere göre Türkiye'de sel ve heyelanlardan etkilenen yerleşim birimlerinin yüzde 35'inin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde olduğunu hatırlatan Peker, Karadeniz'deki büyük tehlikeyi AKŞAM'a açıkladı. Peker, "Örneğin Trabzon'da, 60 yıl içinde 1207 heyelan yaşanmış, 321 bina hasar görmüş. Bölgedeki her ilde durum aynıdır, doğa açıkça söylemektedir, bu bölge her zaman sel riski altındadır. Ancak bunu ne yazık ki kimse anlamıyor ya da gereğini yapmıyor. Dünyada heyelandan ölüm oranı yüzde 1.5 iken Türkiye'de yüzde 15'e çıkmakta. Bu 10 katlık farkın en önemli nedeni hatalı yer seçimi, hatalı proje uygulamaları ve temel-yol kazısı gibi insan kaynaklı faktörler" dedi.
Gürkan Ata/Akşam
Yorum Yaz