maritbet girişmaritbet
Karanlık Dere Kanyonu, milli park olacak!

Karanlık Dere Kanyonu, milli park olacak!

Altınyayla'da pek çok doğal güzelliği bünyesinde barındıran Karanlık Dere Kanyonu'nun, milli park statüsüne kavuşturulması için çalışma yürütülüyor

Ballık köyü yakınlarındaki kanyona, ilçe merkezinden araçla yaklaşık 1 saatlik yolculuğunun ardından ulaşılabiliyor. Dar yollar ve keskin virajlardan sonra ziyaretçileri, kanyonun kuş bakışı büyüleyici güzelliği karşılıyor. Sedir, çam, ardıç ve meşe ağaçlarıyla kaplı kanyon, yüzlerce metre yüksekliğindeki jeolojik yapılarla görsel bir şölen sunuyor.

Dağlardan gelen yer altı suları, Gökpınar mevkisinde birleşerek kanyonun tam ortasından geçen ve Altınyayla ile Fethiye ilçelerini birbirinden ayıran Karanlık Dere'ye dökülüyor.

Bölgeyi bilen az sayıda kişi, hafta sonları piknik yapmak amacıyla kanyona geliyor. Dağların altından çıkan soğuk yer altı sularında meyve ve içeceklerini soğutan piknikçiler, bazı noktalarda oluşan minik göletlerde balık tutma imkanı da buluyor.

"5 yıl içinde milli park olacak"

Kanyonda beraberindekilerle yaptığı yaklaşık saatler süren yürüyüşün ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Altınyayla Kaymakamı Mehmet Ayhan, bölgenin, yaylaları ile meşhur olduğunu söyledi.

Ayhan, 4 kilometre uzunluğundaki kanyonu, altyapı çalışmalarıyla daha ulaşılabilir hale getireceklerini ifade etti.

Karanlık Dere Kanyonu'nun doğa harikası muhteşem bir yer olduğuna işaret eden Ayhan, "1997 yılında eski bakanlardan İmren Aykut zamanında bölgede bir çalışma yapılmış. Verilen raporda bölgenin milli parka dönüştürülmesi istenmiş. Son olarak Burdur'da Milli Parklar Bölge Müdürlüğü kurulduktan sonra bölge müdürüyle temasa geçtik. Şimdi alanın milli parka dönüştürülmesi için planlama yapılıyor" dedi.

Bölgenin milli parka dönüştürülmesi için envanterinin çıkarılacağını belirten Ayhan, parkın nerede başlayıp nerede bitirileceği konusunda görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

Ayhan, yazışmalar tamamlandıktan sonra Altınyayla halkıyla görüşüp bölge için bir planlama yapacaklarını kaydederek, "Tesislerimizi nerelere kuracağız, hangi altyapı çalışmalarını yapmamız gerekiyor, bunları karara bağlayacağız. Bölgenin milli park olma süreci 5 yıl kadar sürecek ancak tamamlandıktan sonra ülkemize çok güzel bir alan kazandırılacak. Kanyonun çok ilgi göreceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Ayı ve geyikler yok edildi"

Altınyayla Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdür Vekili Yunus Demiröz ise ilçenin tanıtımı için zaman zaman bölgeye geziler düzenlediklerini anlattı.

Karanlık Dere Kanyonu'nun, Türkiye ve dünya ölçeğinde tanıtılmasını amaçladıklarına dikkati çeken Demiröz, bunun için insanlara "Bakın, burada böyle güzel bir yer var" bilgisinin ulaştırılması gerektiğini vurguladı.

Demiröz, bölgenin hem flora hem de fauna açısından çok zengin olduğuna değinerek, şunları söyledi:

"Burada geçmişte özellikle ayı ve geyik gibi hayvanlar yakarken günümüzde avcılar tarafından yok edilmiş. Kanyon sadece bitki örtüsü ve hayvan varlığı bakımından değil, jeolojik yapı olarak da çok farklı özelliklere sahip. Dolayısıyla bunların envanterinin tek tek çıkarılarak hem Türkiye'de hem de dünyada tanıtılması çok uygun olacaktır."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Karanlık Dere Kanyonu, milli park olacak!
  • 12.05.2013 11:48

Karanlık Dere Kanyonu, milli park olacak!

Altınyayla'da pek çok doğal güzelliği bünyesinde barındıran Karanlık Dere Kanyon ...