maritbet girişmaritbet
Kartal ve Ataşehir değerleniyor!

Kartal ve Ataşehir değerleniyor!

Anadolu’daki metro hattı ile Kartal ve Ataşehir’de yeni yatırımlar gündeme gelirken, Zincirlikuyu, Esentepe ve Gayrettepe bölgesi en yüksek kira değerleriyle öne çıkıyor

Konut, AVM ve otel yatırımlarıyla hızla büyüyen İstanbul'da ofis piyasası da hareketleniyor. Anadolu'daki metro hattı ile Kartal ve Ataşehir'de yeni yatırımlar gündeme gelirken, Zincirlikuyu, Esentepe ve Gayrettepe bölgesi en yüksek kira değerleriyle öne çıkıyor

Propin Property Investment Consultancy'nin üç ayda bir hazırladığı İstanbul Ofis Pazarı 2012 ilk çeyrek raporu yayınlandı. Rapor Ocak, Şubat ve Mart aylarında ofis pazarında yaşanan değişimleri ve gelecek dönemler için öngörüleri kapsıyor. 2012 ilk çeyrek döneminde, ağırlıklı olarak 2011'den kalan kiralama ve satın alma işlemlerinin getirdiği tempo devam ederken, İstanbul Ofis Pazarı'nda yeniliklerin ve değişimin yaşanacağı bir sürece girildiği de vurgulanıyor.

Bölgelere göre boşluklar incelendiğinde, Kavacık Bölgesi'nde arza yeni katılan binalarla artan boşluk oranları, gerçekleşen kiralamaların etkisiyle dengeli hale geldi. Bu bölgede İsveç'li güvenlik firması Securitas'ın, Smart Plaza'da yaptığı 4 bin 535 metrekarelik kiralama Kavacık'taki dikkat çekici işlemlerden biri oldu.

Rapor'da Ümraniye Bölgesi'nde Ünlü Tekstil'e ait 9 bin 266 metrekarelik ofis binasının satışından vazgeçilerek, kiralanmaya karar verildiği belirtildi. Eximbank tarafından kiralanan bina, Ümraniye'deki B sınıfı ofis arzına yüzde 100 dolu olarak eklendi. Bu gelişme, Ümraniye'deki B sınıfı ofis binalarının boşluk oranının yüzde 29,8 seviyesine getirdi. Etiler bölgesinde Le Meridien Oteli içerisindeki ofis bloğu arza katılırken, stoktaki bu artış, bölgedeki boşluk oranının yüzde 12,5 seviyesine yükselmesine neden oldu.

Kira ortalamalarında istikrar sürdü

Raporda, Merkezi İş Alanları'ndaki (MİA) A sınıfı ofis binalarının kira ortalamasının 2011 genelinde benzer seviyelerde gözlendiği ve son çeyrekten itibaren yükselişe geçtiği belirtildi. 2012 ilk çeyrekte yükselişini sürdürerek aylık metrekaresi 30,2 ABD dolarına ulaştığı görüldü. MİA dışı Avrupa yakasında ise A sınıfı ofis binalarının aylık metrekare kira ortalaması 17,7 ABD dolarına gerileyerek son dört çeyreğin en düşük seviyesine indi. MİA dışı Anadolu yakasındaki A sınıfı ofis binalarının kira ortalaması ise son dört çeyrek boyunca benzer seviyelerde gerçekleşti.

Levent bölgesinde A sınıfı binaların aylık metrekare ortalaması 35,5 ABD doları olurken, bu rakamın son bir yılda bölgede belirlenen en yüksek kira ortalaması olduğu vurgulandı. 

Zincirlikuyu yine revaçta

Bu çeyrekte A sınıfı bina kira ortalamalarında göze çarpan en büyük değişiklik ise Taksim - Nişantaşı bölgesinde yaşandı. Geçen çeyrek dönemde en yüksek kira rakamının talep edildiği ofis alanları kiralandı. Böylece bölgede talep edilen en yüksek kira 50 dolardan 38 dolara geriledi. Beşiktaş - Balmumcu bölgesinde A sınıfı binaların kira ortalaması 2012 ilk çeyrekte 37,7 dolara yükselerek, son üç çeyreğin en yüksek değerine ulaştı.

Altunizade bölgesinde A sınıfı ofis binalarının kira ortalaması yükselirken, fiyat 21,8 dolar oldu. Bu oran Altunizade bölgesi için son dört çeyreğin en yüksek değeri olarak belirlendi. Raporda 2012 ilk çeyrekte en yüksek kira rakamının ise 50 dolar ile Zincirlikuyu, Esentepe ve Gayrettepe bölgesinde talep edildiği gözlendi.

Pazarı Anadolu yakası büyütecek

2011 sonu itibariyle İstanbul'un on iki ofis bölgesinde toplam yaklaşık 2,6 milyon metrekare A sınıfı ofis bulunurken, 2014 sonuna kadar stoğa 1,4 milyon metrekare ofis alanının katılması ve A sınıfı ofis stoğunun 4 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor.

Bu stoğun yüzde 24'lük dilimi Kartal, Ataşehir ve Kağıthane'de yoğunlaşırken, bu üç bölge yakın gelecekte yeni ofis bölgeleri içerisinde yer alacak.  Kartal, Ataşehir ve Kağıthane ofis bölgelerine ek olarak Anadolu yakasının metro hattı üzerinde yer alan Küçükyalı ve Maltepe bölgesi de ilgi çekmeye başladı.

Pazara katılması kesinleşen stoğun yüzde 41'lik kısmı MİA'da yer alırken, bu durumun özellikle Büyükdere aksında rekabeti oldukça artacağı tahmin ediliyor.

Yavuz Karaman-Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatı hızla devam ediyor!
  • 25.11.2017 13:57

İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatı hızla devam ediyor!

Merakla beklenen İstanbul Finans Merkezi'nde inşaat çalışmaları sürüyor. Finans ...

İstanbul Finans Merkezi son durum!
  • 16.02.2017 16:12

İstanbul Finans Merkezi son durum!

Ataşehir'de yapımına tüm hızıyla devam edilen İstanbul Finans Merkezi projesinin ...

"İnşaatçılara ofis yapmayın diyoruz, bizi dinlemiyorlar"
  • 15.05.2017 11:01

"İnşaatçılara ofis yapmayın diyoruz, bizi dinlemiyorlar"

JLL Türkiye'den Mahir Mermer, İstanbul'da boş ofis oranının yükseldiğini, kirala ...

Hukukçular Towers, iş hayatını dönüştürüyor
  • 10.10.2016 11:48

Hukukçular Towers, iş hayatını dönüştürüyor

İstanbul Kartal İlçesinde 7 bin 90 metrekarelik arsa üzerinde hayata geçirilen H ...

Anadolu Yakası durdurulamıyor!
  • 16.04.2016 11:13

Anadolu Yakası durdurulamıyor!

İstanbul'un Anadolu Yakası, ulaşım yatırımlarıyla birlikte değerine değer katıyo ...

Siyasi belirsizlik yatırımcıyı etkilemedi
  • 16.11.2015 14:43

Siyasi belirsizlik yatırımcıyı etkilemedi

İstanbul ofis pazarında kullanıcı işlemi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 2 ...