Kastamonu Devrekani Çayı yok olmaya yüz tuttu!
Devrekani Çayı'nın güzelliği, kanalizasyon atıkları sebebiyle yok olma riskiyle karşı karşıya
İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Cengiz Albayrak, dört ilçede arıtma tesisi olmaması sebebiyle atıkların çaya karıştığını ifade ediyor. Bunun için bir proje hazırlandığına işaret eden Albayrak, ancak yeterli bütçe olmadığı için projenin hayata geçirilemediğini belirtiyor.
Kastamonu'da bulunan Devrekani Çayı, birkaç sene öncesine kadar bölge halkının en gözde mekanlarındandı. Şimdi ise büyük bir çevre sorunuyla karşı karşıya. Devrekani, Seydiler, Ağlı ve Azdavay ilçelerinin tüm atıkları Devrekani Çayı'na karışıyor. Bu da Devrekani Çayı'nın tüm doğal güzelliğini gittikçe kaybetmesine yol açıyor. Devrekani Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu, ismi geçen ilçelerin kanalizasyon atıklarının yıllardır Devrakani Çayı'ya aktığını ve bu kirli suların Cide ilçesinden Karadeniz'e döküldüğünü belirtiyor. Kendi ilçelerinin atıklarının da İsmail Bey ve Tekke dereleri aracılığıyla Devrekani Çayı'na ulaştığını söyleyen Aliustaoğlu, bunun sebebini arıtma tesislerinin olmasına bağlıyor. Arıtma tesisi için üzerinde çalıştıkları projenin hazır olduğuna işaret eden Aliustaoğlu, "Ancak yeterli bütçemiz yok. Belediyenin tek başına böyle bir projenin altından kalkmasının imkânı yok." diyor. Aliustaoğlu'na göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bunun için kaynak ayırması gerekiyor.
Çaydaki kirliliğin nedeni Kastamonu İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından araştırılıyor. İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Cengiz Albayrak, arıtma tesisi bulunmayan ilçelerin atıklarının bu çaya karıştığını belirtiyor. Kirliliğin kaynağını tespit etmek için ekip görevlendirdiklerini anlatan Albayrak, "Arkadaşlarımız gidip baktılar. Çayda ölü balık gördüğünü söyleyenler var ancak arkadaşlarımızın incelemesinde ölü balığa rastlanmadı. Balık ölümleri aşırı sıcaktan kaynaklanmış olabilir." şeklinde konuşuyor. Devrekani Çayı'nın Ağlı, Seydiler ve Devrekani ilçelerinin içinden veya yakınından geçtiğini hatırlatan Albayrak, "Bu ilçelerde arıtma tesisi yok. Atıkları çaya karışıyor. Arıtma tesisi yapacaklar ama bunun için bakanlığın tanıdığı bir süre var. İlçe yönetiminin taahhütleri var." diye konuşuyor. Kemal Coşkun isimli vatandaş, çayın kaderine terk edildiğini kaydediyor. Çayın eski temizliğine ve güzelliğine kavuşması için başta Vali Erdoğan Bektaş olmak üzere şehir yöneticilerinin gerekli çalışmaları yapması gerektiğine dikkat çeken Coşkun, "Su değil zehir akıyor. Çayın kurtarılıp yeniden Kastamonu'ya kazandırılmasını istiyoruz." ifadelerini kullanıyor.
Hasan Cengiz/Zaman
Yorum Yaz