maritbet girişmaritbet
Kayseri'de kurulan rüzgar enerji santrali 19,5 milyon kilovat-saat elektrik üretiyor!

Kayseri'de kurulan rüzgar enerji santrali 19,5 milyon kilovat-saat elektrik üretiyor!

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde kurulan rüzgar enerji santrali, 36 rüzgar gülüyle, ayda yaklaşık 400 bin kişiye yetecek

 

Kayseri'nin Yahyalı ilçesine kurulan İç Anadolu Bölgesi'nin ilk rüzgar enerji santrali, 36 rüzgar gülüyle ayda yaklaşık 400 bin kişiye yetecek kapasitede 19,5 milyon kilovat-saat elektrik üretiyor.
 
Ayan Enerji tarafından ilçedeki 1500 rakımlı vadiye kurulan Aksu Rüzgar Enerji Santrali, rüzgarı elektrik enerjisine çeviriyor.
 
Yahyalı Belediye Başkanı Mehmet Araç, Avlağa, Dikmen, Karaköy, Sazak ve Taşhan köylerinin bulunduğu bölgede, 295 megavatlık kurulu güç lisansı alındığını belirterek, Yahyalı'nın rüzgar enerjisi merkezi olmaya aday olduğunu söyledi.
 
Bölgede 72 megavat gücünde 36 rüzgar gülünün yer aldığı bir santral kurulduğunu ve enerji üretimine başlandığını ifade eden Araç, "223 megavat gücündeki santralin de kurulmasıyla birlikte bölgede 150'ye yakın rüzgar gülü olacak ve Yahyalı rüzgar enerjisi merkezi haline gelecek" dedi.
 
Yahyalı'nın rüzgar enerjisi açısından verimli bir bölge olduğuna dikkati çeken Araç, enerji santrallerinin kurulmasıyla birlikte ilçe ekonomisinde de hareketlilik yaşandığını vurguladı. Bu tür yatırımları her zaman desteklediklerini kaydeden Araç, kurulan santrallerin bölge istihdamına da katkı sağladığını belirtti.
 
    
800 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak
 
    
Aksu Rüzgar Enerji Santrali Müdürü Abdullah Kürşat Aktar da, bölgedeki 36 rüzgar gülünün her birinin 2'şer megavat olmak üzere toplamda 72 megavat elektrik enerjisi üretebilme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.
 
Rüzgar santrallerinin Türkiye'de özellikle son dönemde yaygınlaştığını, kuruluşlarının bu alanda İç Anadolu Bölgesi'nde tek olduğunu vurgulayan Aktar, şunları kaydetti: "Her biri 2'şer megavattan oluşan 36 rüzgar tribününden aylık 19,5 milyon kilovat/saat elektrik üreterek yaklaşık 400 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Santral tam kapasiteyle çalıştığı takdirde 800 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Ancak rüzgarın hızına göre ortalama 19,5 milyon kilovat/saat elektrik enerjisi üretiyoruz. Bu da 400 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayabiliyor. Santralimiz, Kayseri'de olduğu gibi İç Anadolu Bölgesi'nde faaliyete geçen ilk rüzgar enerji santrali."
 
Yaklaşık 10 yıl boyunca alt yapı çalışması ve rüzgar ölçümleri yapıldıktan sonra 100 metre çapındaki alanı tarama özelliği bulunan 80 metre boyundaki rüzgar güllerinin oluşturduğu santralin kurulduğunu anlatan Aktar, rüzgar güllerinde üretilen elektriğin enerji salt sahasındaki güç trafoları vasıtasıyla yüksek gerilime dönüştürüldüğünü bildirdi.
 
Üretilen elektriğin 70 kilometre uzunluğundaki enerji nakil hatları aracılığıyla trafo merkezine ulaştırıldığını belirten Aktar, elektriğin buradan ulusal şebekeye verilerek evlerde kullanıldığını ifade etti.
 
Tesisin, ürettiği elektrikle 5-8 yılda kendini amorti edeceğini kaydeden Aktar, rüzgar enerjisinin çevreye hiç bir zararının olmaması, üretilen elektriğin devlet tarafından alım garantisi olması gibi nedenlerden dolayı son yıllarda yatırımcıların bu alana ilgi göstermeye başladığını dile getirdi.
 
Rüzgar güllerinin Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olduğunu, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde de ciddi manada rüzgar enerjisi potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken Aktar, "Türkiye'nin enerji ihtiyacı sürekli artıyor. Türkiye'yi enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtarabilmek için bu alandaki yatırımların desteklenerek artırılması gerekir. Çünkü rüzgar gülleri, doğalgaz, hidro elektrik ve termik santrallere göre hem çok daha ucuz, hem de daha verimli. Uzun vadede daha kazançlı ve daha temiz enerji olması nedeniyle tercih edilmesi gerekiyor" dedi.
    
Dünya

Yorum Yaz