Kayseri’de yeni turizm projeleri 7 bin 500 kişinin istihdam kapısı olacak!
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, dünya kenti hedefi doğrultusunda gecekondulaşmaya son verdiklerini, 50 yıllık su sorununu çözdüklerini ve kanalizasyonsuz mahalle bırakmadığını belirtti
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, dünya kenti hedefi doğrultusunda gecekondulaşmaya son verdiklerini, 50 yıllık su sorununu çözdüklerini ve kanalizasyonsuz mahalle bırakmadığını belirtti.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 'Ufuktaki Kent Kayseri Projesi' ile Kayseri'yi sanayi, ticaret, turizm, sağlık, spor, eğitim ve kültür-sanat gibi alanlarda bir cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Proje içerisinde yer alan Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi ve Anadolu Harikalar Diyarı Projesi Kayseri'nin geleceğini şekillendirecek en önemli projeler arasında değerlendiriliyor. 3 dönemdir Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığını sürdüren Mehmet Özhaseki, hiçbir altyapı sorunu kalmayan Kayseri'de 2012 yılını sorunların çözüme kavuştuğu bir yıl olarak değil, şehri kalkındıracak büyük projeler üzerinde çalışılan bir yıl olarak tanımlıyor. Özhaseki, Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi, Anadolu Harikalar Diyarı, Kale İçi Kültür Sanat gibi turizm projeler ile 7 bin 500 kişiye istihdam sağlayacaklarını ifade etti.
50 YILLIK SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Kayseri'nin alt yapı çalışmalarında geldiği noktayı anlatır mısnız?
Biz göreve geldiğimizde şehrimizi bir dünya kenti yapma hedefini ortaya koyduk. Bu hedefe giden yolun kilometre taşlarını titizlikle döşemeye başladık. İşe kaçak yapılaşmaya, gecekondulaşmaya son veren bir imarlaşma hareketine start vererek başladık. Bu amaçla şehrimizin dört bir yanını sarmış olan gecekonduları, kaçak yapıları, eski evler sorununu halletmek üzere çeşitli projeler gerçekleştirdik. Ferdi tapuların dağıtılması, gecekondu önleme bölgesinin yapılması, kaçak yapıya kesinlikle imkan tanınmaması, eski mahalleler arasında çağdaş yollar açılması ve oralarda yeni imar alanları oluşturulması gibi bir dizi önlemler aldık. Nihayetinde gecekondulaşma sorununu çözdük. Yine şehrin hayatiyet kazanabilmesi için suyun sağlıklı bir şekilde üretilmesi, evlere dağıtılması oradan da sağlıklı bir şekilde tabiata deşarjı gerekiyordu. Bunun için tüm kuyular elden geçirildi, yeni kuyular açıldı. Şehrin 50 yıllık su sorunu giderilmiş oldu. Kanalizasyonsuz bir mahalle bırakılmadı. Arıtma tesisi kuruldu.
Sorunlardan birisi de yeşil alan eksikliği idi. Oyun ve mesire alanları yetersizdi. Bunu gidermek için yine büyük adımlar attık. Kişi başına 2 metrekare olan yeşil alan miktarını kısa sürede 10 metrekareye çıkardık ve gelişmiş dünya kentlerindeki kişi başına düşen yeşil alan miktarını yakaladık.
Geçtiğimiz yıl hangi projeler üzerinde çalıştınız?
Son yıllarda da şehri geliştirecek ve büyütecek önemli, kapsamlı projelere yöneldik. Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi, raylı sistem, Kadir Has Stadı, Kongre ve Spor Merkezi, Abdullah Gül Üniversitesi gibi büyük yatırımları bu anlamda değerlendirebiliriz. 2012 yılı bizim için sorunların çözüme kavuştuğu bir yıl değil, şehri kalkındıracak büyük projeler üzerinde çalıştığımız bir yıl oldu.
Kentiçi ulaşımda gelinen noktayı anlatır mısınız?
Kayseri'de toplu taşımanın ana aksında raylı sistem çalışıyor, kılçık hatlarda doğalgazlı halk otobüsleri yolcu taşıyor. Minibüsçülüğü kaldırarak, büyük şehirlerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan birisini kökten çözmüş olduk. Dolayısıyla şehrimizde bizim dönemimizin başlarında 80-90 bin olan araç sayısı 300 bini geçmesine rağmen hava kirliliğinde gözle görülür bir iyileşme yaşandı. Aynı zamanda araç trafiğini yönetecek, yönlendirecek rahatlıkla gidip seyir yapılabilecek ana yollar açıldı, park uygulamaları geliştirildi. 2009 yılında hizmete giren ve kısa zamanda sağladığı başarı ile örnek hafif raylı sistem projeleri arasında yer alan Kayseray, Kayseri'yi modern toplu taşımacılığın model şehri yaptı. Toplu taşımada konfor, hız ve estetik katan Kayseray, uluslararası alanda üç ödül birden kazanarak başarısını tescilledi. Öte yandan raylı sisteme entegre olarak oluşturulan Kaybis Projesi Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor. Mevcut 25 istasyonda toplam 300 adet bisiklet, Kayseri halkına hizmet veriyor. Önümüzdeki yıllarda da Kayseri'de ulaşımla ilgili yürüttüğümüz çalışmalar devam edecek. Şuanda raylı sistemin 2. ve 3. etap çalışmaları devam ediyor. Çalışmaları bu yıl tamamlamayı hedefliyoruz
U2 ŞAMPİYONASINA HAZIRLANIYORUZ
Kentin kalkınmasına yönelik neler yaptınız?
Kayseri'yi sanayi, ticaret, sağlık, spor, eğitim, kültür gibi alanlarda bir merkez yapmak hedefindeyiz.
Bu amaçla 'Ufuktaki Kent Kayseri Projesi'ni hayata geçirdik. 10 ayrı başlık altında topladığımız
bu proje ile Kayseri'nin nasıl bir dünya şehri olma yolunda koşar adım gittiğini derli toplu bir şekilde ortaya koyduk. Yapılan arkeolojik kazılarda binlerce yıl önce bu topraklarda yaşayan insanların ticaretle uğraştıklarını belgeleyen senet benzeri tabletler çıkarıldı. Hal böyle olunca Kayseri, geçmişten gelen ticaret kültürüyle ticarette ve sanayide marka bir şehir haline geldi. Şehrimiz 3 organize sanayi bölgesi ve bir serbest bölgeye sahip. 100'den fazla ülkeye de yıllık 1.5 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriliyor. Kayseri'nin sanayi ve ticaretteki bu gelişmişliğine biz de Büyükşehir Belediyesi olarak devasa projelerle destek veriyoruz. Binlerce kişiye iş kapısı açacak, Kayseri ekonomisine katkı sağlayacak projeleri birer birer hayata geçiriyoruz. Bu projelerin başında ise kuşkusuz Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi geliyor. 275 milyon euroluk bu proje ile Kayseri, turizmden hak ettiği payı alacak. Şehrimiz, kış turizminin merkezi olacak. Öte yandan Anadolu Harikalar Diyarı Projesi ile de Kayseri'de sosyal ve kültürel hayat canlanacak. 700 bin metrekare alan üzerine kurulacak Fransa'nın başkenti Paris'teki Disneyland tarzı tasarlanan bu proje tamamlandığında, Kayseri'de Türkiye'nin en gözde eğlence parklarından biri oluşacak. Bunlara ekleyeceğimiz Kale İçi Kültür Sanat gibi önemli turizm projeleri ile birlikte 7 bin 500 kişiye istihdam sağlayacağız. Haziran ayında Türkiye'de yapılacak U20 Dünya Futbol Şampiyonası'na da hazırlanıyoruz. Açılış müsabakası dahil Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Stadında oynanacak 8 maçın ilimiz ekonomisine sağlayacağı ekstra hareketliliğin boyutlarını 70 milyon euro olarak öngörüyoruz.
İşsizlik sorunun çözümüne belediyenin katkısı oldu mu?
Hayata geçirdiğimiz başta Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi olmak üzere Anadolu Harikalar Diyarı Projesi, Kale İçi Kültür Sanat Projesi gibi birçok önemli proje ile binlerce gence istihdam sağlayacağız. Zaten bunların inşaat çalışmalarında da yüzlerce insana iş çıkıyor. Ayrıca belediyemiz bünyesinde açılan meslek edindirme kursları ile de binlerce genci ve ev hanımını meslek sahibi yapıyoruz. Dolaylı yoldan istihdama önemli oranda katkı sağladığımızı düşünüyorum.
Kentin öne çıkan sorunları nelerdir?
Kentimizde şuanda şehircilik anlamında herhangi bir sorun bulunmuyor. Artık Kayseri, sorunların değil, üretilen ve hayata geçirilen projelerin şehri. Bu sebeple öncelikli hedefimiz üretilen projeleri tamamlamak ve şehri kalkındıracak yeni projeler geliştirmek.
Ufuktaki Kent Kayseri Projesi'nin 10 maddesi
1-Turizm Merkezi Kayseri
2-Üniversiteler Kenti Kayseri
3-Sağlık Merkezi Kayseri
4-Kültür Sanat Şehri Kayseri
5-Eğlence Merkezi Kayseri
6-Ticaret ve Cazibe Merkezi Kayseri
7-Sporun Merkezi Kayseri
8-Tarihin Yaşadığı Kent Kayseri (Kültür Yolu ve Müzeler Projesi bu kapsamda yürütülüyor)
9-Tarım ve Hayvancılık Şehri Kayseri
10-Yeni Yaşam Merkezleri
Erciyes'te 800 olan yatak sayısı 5 bine çıkacak
Erciyes Kış Sporları ve Kayak Merkezi, 160 kilometrelik pist uzunluğuyla Türkiye'deki tüm kayak merkezlerindeki pist uzunluğundan daha uzun pist alanına sahip olacak. Erciyes'in günlük 35 bin kişinin kayak yapabileceği dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biri olması bekleniyor. Bu projeyle 5 binin üzerinde kişiye iş imkanı sağlanacak. 100 milyonu doğrudan 100 milyonu da dolaylı yıllık 200 milyon euro gelir elde edilmesi hedefleniyor. Merkezin 2011 yılında bir kısmı kullanıma açıldı. Şu ana kadar bütçenin 120 milyon eurosu harcanarak projenin alt yapı çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. İkinci etap yatırımlarını kapsayan 21 adet konaklama tesisinin ihalesi 2012 yılı içinde yapıldı. Otellerin inşaatının ilkbaharda başlayıp 2014 yılında bitmesi planlanıyor. Bu tesislerin devreye girmesiyle, Erciyes'te 800 olan yatak sayısı 5 bine çıkacak. Erciyes'de çok kısa zamanda bir çok ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarının yapılması planlanıyor. Hedefte Erciyes'i Türkiye'nin Davosu yapmak var.
Harikalar Diyarı 6 bölümden oluşacak
Kumarlı mevkiinde 700 bin metrekare alan üzerine kurulacak Disneyland tarzı tasarlanan Anadolu Harikalar Diyarı Projesi'nin Türkiye'nin en gözde eğlence parklarından birisi olması hedefleniyor.
Eğlence ve oyun alanları, hayvanat bahçesi-at binme-akvaryum, su kayağı parkı, buz pateni ve otoparklar olmak üzere 6 bölümden oluşacak projenin 2 yıllık bir sürede tamamlanması planlanıyor. Proje 120 milyon liraya mal olacak .
KÜNYE...
-NÜFUS (2012):1.274. 968
-İLÇE SAYISI: 6
-RAYLI SİSTEM:17.5 km
-HEDEFLENEN RAYLI SİSTEM: 35 km
-OTOBÜS FİLOSU: 516
-FİLODAKI HALK OTOBÜSÜ: 386
-2013 YILI BÜTÇESİ: 515 milyon TL
Dünya
Yorum Yaz