maritbet girişmaritbet
Kayseri Serbest Bölgesi’ne yabancıların ilgisi artarak devam ediyor!

Kayseri Serbest Bölgesi’ne yabancıların ilgisi artarak devam ediyor!

Kayseri Serbest Bölgesi, Alman, Fransız ve Belçikalı girişimcilerden sonra şimdi de Hollandalı, Danimarkalı ve Uzakdoğulu yatırımcıların ilgi odağı oldu. Bölgede fabrika inşaatına soyunarak temel atmaya hazırlanan bir Danimarka firması, rüzgar enerjisi panelleri üreterek yurt dışına ihraç edecek

 

Kayseri Serbest Bölgesi, Alman, Fransız ve Belçikalı girişimcilerden sonra şimdi de Hollandalı,  Danimarkalı ve Uzakdoğulu yatırımcıların ilgi odağı oldu. Bölgede fabrika inşaatına soyunarak temel atmaya hazırlanan bir Danimarka firması, rüzgar enerjisi panelleri üreterek yurt dışına ihraç edecek. Türk ortaklı bir Hollanda firması üreteceği konfeksiyon ürünlerini AB ülkelerine, plastik boru tesisi hazırlığına başlayan bir Malezya firması ise Irak'a boru ihraç etmeye hazırlanıyor. Uçak parçası üretimi için Almanya'dan bir firmanın da bölgeye gelmek için hazırlık yaptığı belirtildi.

Kayseri Serbest Bölgesi AŞ Genel Müdürü Mehmet Özkantar, kısa adı KAYSER olan bölgeye, Ortadoğu pazarlarına yakınlığı nedeniyle yabancı ilgisinin arttığını söyledi. Özkantar, bölgede yatırım yapan yabancı kökenli firma sayısının bir süre önce 3 yeni girişimcinin daha ruhsat almasıyla  9'a yükseldiğini belirterek,"Kayseri son yıllardaki yatırımlarla, üretimde cazibe merkezi haline geldi. Bu yatırımlardan artık serbest bölge de payına düşeni almaya başladı. Bölgemizde faaliyet halinde 50'ye yakın firma var. Bunların 6'sını yabancı kökenli firmalar oluşturuyor. Yabancı firma sayısı, Danimarka, Hollanda ve Malezyadan gelenlerle bu yıl 9'a yükselecek"dedi.

Mehmet Özkantar, bölgenin, başta arsa temini olmak üzere, her türlü altyapı ve ulaşım hizmetlerinde yatırımcılara önemli avantajlar sağladığını kaydederek, "Bölgenin konum alanı yaklaşık 7 milyon metrekare.  Gerek üretim, gerekse ticari işletme ruhsatı alan firmalara bugüne kadar 1 milyon 500 bin metrekareye yakın arsa tahsisi yapıldı. Firmaların bu arsalar üzerinde kurduğu üstyapı tesis dahil 500 bin metrekareye ulaştı. Başka bölgelerde arsalar hayli pahalı. Oralarda 30 dolara, 40 dolara satılıyor. Oysa bizde arsanın metrekare fiyatı başlangıçtan beri hiç değişmedi ve 8 ile 14 dolar arasında işlem gördü. Bölgemiz Kayseri OSB ile sınır komşusu. Orada arsa fiyatları nerede ise bizdekinin dört katı. Bu avantajlar ister yerli, ister yabancı olsun yatırımcıya cazip geliyor. Bölge tüm altyapı sorunlarından arındırılmış durumda. Bugüne kadar ruhsat alan 112 firmanın 47'si 150 milyon dolar harcayarak bölgede tesis kurdu. Dış pazarlar için mal üreten bu tesislerin sayısı, yabancı 3 yeni işletmenin daha bu yıl faaliyete geçmesiyle 50'ye çıkacak" ifadesini kullandı.

Uzakdoğu'dan da yatırımcılar var

Ruhsat başvurularında artışlar olduğunu, dış kaynaklı yatırımların bir bölümünün 2011 yılında Almanya, Fransa ve Belçika'dan geldiğini kaydeden Özkantar, "Bunlardan Türk- Alman ortaklı Kayser Segepo şirketi oto yedek parçası üretiyor. Yedek parça üreten bir diğer Fransız firması Twiend. Bölgenin öteki yabancıları iseTürk-Alman ortaklı Semet, Belçikalı Marco Polo ve yine bir Alman firması olan MS Plastik Otmotiv ile Fransız Seuensan. Tamamı Belçika yatırımı olan Marco Polo TIR çekicileri ve dorse üretiyor. Alman MS'nin uğraş alanı ise plastik oto yedek parçaları. Almanya, Fransa ve Belçika'dan sonra iki yeni Avrupa ülkesi Hollanda ve Danimarka ile Uzakdoğu ülkesi Malezya yatırım başlatıyor. Dahası, uçak parçası üretimi için Almanya'dan bir başka firma hazırlık yapıyor" diye konuştu.

Bin kişiyi istihdam sağlayacak

Simfer henüz işletmeye açılmadı

Kayseri Serbest Bölgesi AŞ Genel Müdürü Mehmet Özkantar, bölgelerinin 685 milyon dolarlık 2012 dönemi ticaret hacminin 1 milyar dolarlık hedefin altında kaldığını belirterek, "İhracat artmasına karşılık, bölgemizde ticaret hacmi verileri beklenenin altında kaldı. Nitekim son yıllarda ortalama 700 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşen ticaret hacmi, saç ve alüminyum gibi hammadde fiyatlarındaki düşüşler ve dünya pazarlarındaki ekonomik durgunluktan etkilenerek beklentinin aksine yine eski seviyesinde gerçekleşti. Bunda, 140 bin metrekarelik alanda kurulan ve bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak olan beyaz eşya üreticisi Simfer'in henüz işletmeye açılmamış olması da etkin rol oynadı. İhracat rakamlarında ise olumlu gelişme var. Örneğin 2011 yılında 178 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat geçen yıl 19 milyon dolarlık artışla 197 milyon dolara yükseldi" açıklamasını yaptı.

Bölgedeki yabancı firmalar

* Kayser  Segepo:  Türk- Alman ortaklı (Oto yedek parçası)

* Twiend AŞ:  Fransız, (Oto yedek parçası)

* Semet AŞ: Türk-Alman ortaklı, (Oto yedek parçası)

* Marco Polo: Belçika (TIR çekicileri ve dorse)

* Suensan AŞ: Fransız ( Oto yedek parçası)

* MS Otomotiv:  Alman (Oto yedek parçası)

* Fatsel Konfeksiyon: Türk- Hollanda ortaklı ( Tekstil giyim)

* Kimotek AŞ:  Türk- Danimarka ortaklı (Rüzgar enerji paneli)

* Duramine AŞ: Malezya ( Plastik boru)

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kayseri’de bu sektöre yatırım yapacaklara bedava arsa!
  • 01.10.2014 09:24

Kayseri’de bu sektöre yatırım yapacaklara bedava arsa!

Kayseri Serbest Bölgesi, otomotiv sektörüne yönelik yatırım yapacak girişimciler ...

Kayseri Serbest Bölgesi’ne yabancıların ilgisi artarak devam ediyor!
  • 21.01.2013 08:12

Kayseri Serbest Bölgesi’ne yabancıların ilgisi artarak devam ediyor!

Kayseri Serbest Bölgesi, Alman, Fransız ve Belçikalı girişimcilerden sonra şimdi ...