Kayseri turizmde de adını duyurmalı!
Hasan Ali Kilci’nin istifası ile boşalan başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ilk demecini DÜNYA Gazetesi’ne veren Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Asaf Mehmetbeyoğlu, Kayseri’nin ekonomik alanda çözüm bekleyen en önemli sorununun turizm ve hizmet sektörü olduğunu belirterek, “Kayseri zengin bir turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen bunu gereği gibi değerlendiremiyor
Hasan Ali Kilci'nin istifası ile boşalan başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ilk demecini DÜNYA Gazetesi'ne veren Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Asaf Mehmetbeyoğlu, Kayseri'nin ekonomik alanda çözüm bekleyen en önemli sorununun turizm ve hizmet sektörü olduğunu belirterek, “Kayseri zengin bir turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen bunu gereği gibi değerlendiremiyor. Bu nedenle de il ekonomisi sürekli olarak kan kaybediyor. Fazla zaman kaybetmeden sektörün önünü açmamız lazım” dedi.
Oda olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Erciyes'te başlatılan Dağ ve Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi ile kent merkezindeki kültür turizmine yönelik yatırımlara destek misyonunu devam ettirdiklerini kaydeden Mehmetbeyoğlu, “Bize göre turizm, Kayseri'nin öncelikli çözüm bekleyen sorunlarının başında geliyor. Dün olduğu gibi bugün de, oda olarak turizm amaçlı projelerin yanındayız. Odamıza üye bazı işadamları Erciyes'te yatırıma hazırlanıyor. Başta konaklama ve dinlenme tesisleri olmak üzere projeye altyapı katkısında bulunacaklar. Odamızın desteği hep devam edecek” diye konuştu.
Kayseri'nin, iller sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında 2'nci derecede gelişmiş iller arasında 19'uncu sırada yer aldığını, milli gelirden payına düşeni gereği gibi alamamanın sıkıntısını yaşadığını aktaran Mehmetbeyoğlu, “İyi bir planlama ve çeşitlendirilmiş yatırımlarla sektörü harekete geçirmek hiç de zor değil. Kayseri 6 bin yıllık geçmişi olan tarihi bir kent. Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri. Erciyes gibi dört mevsim tepesinden karın eksik olmadığı doğa harikası bir dağ, içinde her türden binlerce kuşun barındığı Sultansazı Kuş Cenneti, yine içinde Kapuzbaşı Takım Şelaleleri, Hacer Ormanları, Yedi Göller gibi nadide güzelliklere kucak açan Aladağlar Milli Parkı gibi doğal zenginliklere sahip. Dahası, tarihin derinliklerine ışık tutan Hitit, Asur, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarını buluşturan anıtsal yapıların harman olduğu bir kültür merkezi” açıklamasını yaptı.
Kayseri'nin yeniliklere açık köklü ticari yapısı, giderek gelişen sanayisinin yanı sıra; artık turizme yönelik doğal güzellik ve tarihsel zenginlikleriyle de insanların ilgisini çektiğini dile getiren Mehmetbeyoğlu, “Ne var ki, turizm sektörü potansiyeli yüksek, geleceği parlak bir sektör olmasına rağmen, hep geri planda kaldığı için bir türlü gelişemiyor. Kayseri'nin ticaret ve sanayiden sonra artık turizm alanında da adını duyurması gerek. Büyükşehir Belediyesi gündeme taşıdığı bazı önemli projelerle sektörün önünü açmaya yetecek bir hareket başlattı. Bunun için herkesin, her kesimin gerek Erciyes Dağı'nda; gerekse kent merkezinde başlatılan turizm yatırımlarına katkıda bulunması ve destek vermesi lazım” diye konuştu.
Kapadokya'ya gelen turistlerin bir bölümünü şehirde tutmalıyız Mehmetbeyoğlu, Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta; koşulların kıt olması yüzünden varlık gösteremediğini, Develi Ovası ile Pınarbaşı, Bünyan ve Sarıoğlan'da baraj sularını toprakla buluşturacak ana iletim kanalları ve sulama şebekesi inşaatları bitmediği için kırsal kesimde ekonominin güç kaybettiğini kaydetti, “Kayseri'de tarım karın doyurmuyor. Hayvancılık doğuya bağımlı, bir türlü gelişemiyor. O nedenle doğal zenginliklerle, kültürel ve tarihsel değerlerin harekete geçirilmesi kaçınılmaz oluyor.
Kapadokya. kendine özgü bir turizm merkezi. Oraya, dünyanın dört bir yanından turist geliyor. Bölge kent merkezine sadece 60 kilometre mesafede. Yani Kayseri ile iç içe. Gelen turistlerin yüzde 70'i bölgeye hava ve karayolu ile Kayseri üzerinden ulaştığı halde, biz o turistlerin bir bölümünü bile gerekli ortamı hazırlayıp, bu şehirde tutabilme becerisi gösteremiyoruz” şeklinde konuştu.
Yeni havaalanına ihtiyaç var
Kayseri'nin çözüm bekleyen diğer belli başlı sorunlarını, altyapı yetersizliği yüzünden hava ulaşımında zaman zaman görülen aksamalar, şehir içi ulaşımında yer yer meydana gelen tıkanmalar ve sulu tarımda gecikildiği için ekonominin kırsalda giderek kaybolduğu şeklinde sıralayan KSO Başkanı Mehmet Asaf Mehmetbeyoğlu, “Raylı sistemde Kayseri OSB ile Mimarsinan Kavşağı arasında uzanan 17 kilometrelik ilk etap tamamlandı. Bu güzergahta ulaşım hayli rahatladı. Erciyes Üniversitesi'ni de içine alan Talas hattı ile Beyazşehir ve İldem hattı henüz bitmediği için şehrin bu kesimlerinde zaman zaman tıkanmalar oluyor. Kayseri, kara ve demiryollarının yanı sıra hava ulaşımında da bulunduğu havzada misyon üstlenmiş bir merkez. Ne var ki, her gün çok sayıda uçağın inip kalktığı Erkilet Havaalanı'nda, başta yer hizmetleri olmak üzere, ulaşım hizmetleri arzu edilen standartlara kavuşturulamıyor. Yakın bir geçmişte yenilendiği halde gerek iç, gerekse dış hatlar terminali yetersiz. Bize göre Kayseri'nin yeni bir havaalanına ihtiyacı var. Bir başka ana sorun da, kırsaldan göçün olanca hızıyla sürmesi” şeklinde konuştu.
Dünya
Yorum Yaz