maritbet girişmaritbet
Konut açığı Adana'yı her yıl 5 milyar lira kayba uğratıyor!

Konut açığı Adana'yı her yıl 5 milyar lira kayba uğratıyor!

Yaklaşık 30 bin hektar alan imar planı problemlerinden etkilendiği için Adana'da 2011 yılında konut ihtiyacının yüzde 30'unun karşılanamadığı bildirildi

 

İş çevreleri sık değiştirilen imar planları, ulaşım master planının olmayışı, hazırlanan planlarının bütüncül olmaktan uzak oluşu gibi nedenlerle kent ekonomisinin her yıl 5 milyar TL kayba uğradığını ifade etti.
 
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, her yıl imara kapalı alanlar nedeniyle kentin yaşadığı kaybın 5 milyar TL civarında olduğunu belirterek, hazırlanan imar planları ve mevzuatlarının sorunları çözümsüz hale getirdiğini ifade etti. Kentte, son 5 yılda hazırlanan imar planları uygulamalarına açılan davaların yaklaşık yüzde 97'sinin plan iptali veya yürütmeyi durdurma ile sonuçlandığını söyleyen Sürenkök, "Adana'da kısa vadede hızlıca hazırlanan ve askıya çıkan planlara itiraz ediliyor ve her itiraz planın yeniden yapılmasını zorunlu kılıyor. Bu nedenle kentimizdeki imar planları hazırlanırken, bütüncül yaklaşımla hareket edilmeli, ilgili tüm meslek kuruluşları ile bir araya gelinmeli, kısa vadeli çözümler yerine, kamusal çıkarlar öne çıkarılmalı" dedi.
 
Adana'da, Kabasakal, Şambayat, Karahan, Real Çevresi, Sarıçam gibi yaklaşık 10 bin hektar  genişliğindeki yapılaşmamış alanlar da dahil yaklaşık 30 bin hektar alanın imar planı problemlerinden etkilendiğini kaydeden Sürenkök, " İmar planı problemlerinden inşaat dışında demirden alüminyuma, çimentodan cama 200'ün üzerinde alt sektör de olumsuz etkileniyor. Bu durum işsizliği artırıyor, sosyal sorunlara da yol açıyor. İmara kapalı alanlarda yapılacak inşaatlar için şehrin kaybı her yıl için yaklaşık 5 milyar lira. Alt sektörlerle bu bedelin daha da artması bekleniyor" diye konuştu.
 
İmar problemleri nedeniyle yapılaşmaya kapanan alanların mevcut imarlı arsaların değerini olması gerekenden çok daha yükseklere çıkardığını ifade eden Sürenkök, "Bu durum arsa paylarını kent tarihinin en yüksek oranlarına ulaştırdı. Bu durum arz- talep dengelerini bozarak kentlinin alım gücünü azaltıyor. Ayrıca yılın son çeyreğini de içine alan önümüzdeki süreçte inşaat sektöründe genel bir yavaşlama hatta gerileme bekleniyor" dedi.
 
Adana'da yapılaşmanın en çok olduğu Seyhan, Yüreğir, Çukurova ve Sarıçamilçe'de belediyelerinin verdiği yapı ruhsatları baz alındığında, 2011 yılında bin 624 yapı ruhsatının düzenlendiğini belirten Sürenkök, "Yüreğir ve Çukurova'da yapı ruhsatlarında yüzde 20 azalma var. İmar planı problemlerinin en çok yaşandığı Seyhan'da ise düzenlenen yapı ruhsatı sayısının hemen hemen aynı kaldı. Özellikle orta ve dar gelirlilerin yaşadığı Sarıçam'da bu yıl yüzde 36'lık bir azalma oldu. Konut ihtiyacının karşılanamıyor. TÜİK'in verilerine göre Adana'da 2011 yılında konut satışı yaklaşık 12 bin civarında, ihtiyaç ise 17 bin seviyesinde. Böylece 2011 yılında yaklaşık 5 bin konut ihtiyacının karşılanamadığını görüyoruz. 2011-2012 yıllarının ilk çeyreklerindeki konut satışları sayıları kıyaslandığında ise, 2011 yılının ilk çeyreğinde 4 bin 860 satış gerçekleşirken, 2012 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6.15'lik artışla 5 bin 159 adet satış gerçekleştirildi. Bu yıl konut ihtiyacının 20 binlerin üzerinde olacağı tahmin ediliyor" ifadesini kullandı.
 
Adana'nın öncelikli sorunu çarpık kentleşme
 
Sürenkök, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın raporuna göre; Adana'nın birinci öncelikli sorununun çarpık kentleşme olduğunu belirterek, "Çevre sorunları, görsel ve gürültü kirliliği yaşanıyor.
 
Adana'da modern şehircilik anlayışına uygun olarak bütüncül yaklaşımla ve uzun vadeli planlarla; yeşil alanlar, sportif alanlar, yaya bölgeleri, kentsel donatı alanları kurulmalı, kent meydanları oluşturulmalı. Kentsel arsa üretimi ihtiyacın gerisinde kalmamalı, kentin tarihsel dokusu korumasız bırakılmamalı" şeklinde konuştu.
 
MESLEK ODALARINDAN  3 BÖLGE KENTİ İÇİN BÖLGE PLANI TALEBİ
 
Adana Şehir Plancıları Odası Başkanı Ulaş B. Çetinkaya:
Adana, Mersin, Hatay birlikte ele alınarak bir bölge planı yapılmalı. Çünkü burada küresel güçlerin de yatırım düşünceleri var. Şu anda Adana'nın 1/100000'likleri var. Ama Mersin'in yargı kararıyla iptal edildi. Önümüzdeki süreçte Mersin'de Akkuyu Nükleer Santrali yapılacak, Karataş-Yumurtalık sahilleri yatırımcıya açılacak. Bu nedenle imar planları bir an önce yapılmalı. Adana'da halen yapılaşmaya kapalı milyonlarca metrekare arsa alanı var. 1/25 binlik planları yargı iptal etti. Fakat Büyükşehir Belediyesi İdare Mahkemesi'nin kararını Danıştay'a taşıdı. Oradan gelecek karar belirleyecek. 1/25 binlikler bütün Adana'da yapıldığı zaman yüzde 90 civarında mevcut doku kullanılıyor. Yeni bir yer açma şansı yok. Bundan dolayı 1/25 binlik olmasa bile 1/5 binlikler yapılabilir. Adana'nın mevcut yapılaşmasında çok az parsel kaldı. 30 yıldır yapılaşmayı bekleyen bölgeler var. Adana'nın gelişme yönü kuzeybatı ve kuzeydoğu en az 4-5 bin hektar civarında.. Bu alanlar imara açılırsa kent içi yoğunluğu da azaltır. Bu bölgeler yapılaşmaya hızlıca açılmalı. Halen ihtiyaç nedeniyle arsa ve konut fiyatları olduğundan yüksek. Kenttin gelişme yönlerinde yapılaşma başlarsa yeni okul alanları, sağlık tesisleri, parklar ve spor alanları kurulacak. Yıpranmış kent dokusu da yenilenecek. Bu Adana için geç kalınmış bir süreç. Belediye artık imar planı tadilatlarından vazgeçip kentin modern ve planlı gelişimini sağlayacak planlara odaklanmalı.
 
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer:
 
Adana hiçbir şehirde olmadığı kadar imar planı sorunu yaşıyor. Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde ele alınan 1/ 5.000 ölçekli nazım imar planı bir türlü tamamlanıp uygulamaya geçilemedi. Bu durum, başta kentimizin gelecekteki yol haritasını belirleyen planlar olmak üzere, yöremizdeki inşaat sektörüne olumsuz yansıdı. Hazırlanan planlarla ilgili mühendis, mimar ve şehir plancılarından görüş ve katkılar alındı. Ancak nihai planlar henüz elde edilmedi. Kent çarpık kentleşme girdabından bir türlü kurtulamıyor. Meslek odalarının 1/5000'lik planlar da dahil olmak üzere farklı ölçekli imar planı hazırlama süreçlerine katılım konusunda ısrarcı olduğu Adana kamuoyu tarafından bilinmeli. Meslek odaları, Büyükşehir Belediyesi'nden gelen yardım talebini üzerine görüşlerini yerel yöneticilere yazılı ve sözlü iletti. Yerel yöneticilerimiz, imar planı hazırlama sürecinin kurumsal işleyiş boyutuna meslek odalarını çağırmıyor. İlgili meslek odalarının imar planları ile ilgili olgunlaşmış, uygulanabilir alternatifleri var. Çağdaş bakış açısı ile Adana'nın plan sorunlarının çözülmesini sağlayamaya hazırız.
 
Belma BAĞRIK/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Açılışa hazırlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı görüntülendi!
  • 31.07.2024 13:45

Açılışa hazırlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı görüntülendi!

Mersin'de, 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılması ...

Bakan Uraloğlu: "Çukurova Havalimanı, Türkiye'nin bölgeye açılan kapısı olacak"
  • 30.07.2024 13:15

Bakan Uraloğlu: "Çukurova Havalimanı, Türkiye'nin bölgeye açılan kapısı olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Rec ...

Çukurova Havalimanı 10 Ağustos'ta açılıyor
  • 22.07.2024 10:00

Çukurova Havalimanı 10 Ağustos'ta açılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çukurova Havalimanı'nın 10 Ağus ...

Adana'da yangından hasar görenlere konutları teslim edildi
  • 05.07.2024 09:26

Adana'da yangından hasar görenlere konutları teslim edildi

Adana'nın Kozan ilçesinde 2020 ve 2021 yıllarında meydana gelen orman yangınları ...

Adana'daki deprem nedeniyle Kozan-Feke kara yolu ulaşıma kapandı
  • 25.07.2023 12:07

Adana'daki deprem nedeniyle Kozan-Feke kara yolu ulaşıma kapandı

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi ...

Adana Kozan'daki 5,5 büyüklüğünde deprem çevre illerden de hissedildi!
  • 25.07.2023 12:01

Adana Kozan'daki 5,5 büyüklüğünde deprem çevre illerden de hissedildi!

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. D ...