KUDEB kayıp hitit şehrini arıyor!
Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ile Malatya Arkeoloji Müzesi, kayıp Hitit şehirlerinden biri olduğu tahmin edilen, Darende ilçesindeki tarihi Aslantaş Heykelleri'nin çevresinde kazı çalışması başlatacak
Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ile Malatya Arkeoloji Müzesi, kayıp Hitit şehirlerinden biri olduğu tahmin edilen, Darende ilçesindeki tarihi Aslantaş Heykelleri'nin çevresinde kazı çalışması başlatacak.
KUDEB Başkanı Levent İskenderoğlu, Vali Ulvi Saran'ın talimatıyla bir çalışma başlatıklarını söyledi.
Darende'ye bağlı Yenice köyüne 3 kilometre uzaklıkta bulunan mevkide, Hitit döneminden kalan Aslantaş Heykelleri'nin tescilli bir eser olduğunu anımsatan İskenderoğlu, uzmanlarla yaptıkları değerlendirme sonucunda, buranın kayıp Hitit şehirlerinden birinin kapısı olduğu fikrine vardıklarını kaydetti.
İskenderoğlu, Aslantaş Heykelleri'nin tarihi ve kültürel özelliklerini şu sözlerle anlattı:
''Kaya taşı Aslan Heykelleri, Darende'nin Yenice köyünde kuzey güney yönünde ayakta durur vaziyette bulunuyor. Aralarında yaklaşık 4 metre civarında mesafeler bulunan heykeller, birbirlerine paralel olarak, başları kuzeye bakar şekilde duruyor. Taştan yapılan heykellerin her biri yaklaşık 4-5 ton ağırlığında. Milattan önce 1500-2000'li yılların başında yontulduğu tahmin edilen ve Hitit İmparatorluğu dönemine ait olduğu sanılan heykellerin bulunduğu yerde, Malatya Arkeoloji Müzesi ile beraber bir sondaj kazısı planlıyoruz. Bu sondaj kazısıyla kayıp Hitit şehrinin izlerine rastlamayı bekliyoruz.''
Heykeller yaklaşık 2 metre yüksekliğinde
Kazıya ağustos ayında başlayacaklarını ifade eden İskenderoğlu, ''15-20 gün sürecek kazı kapsamında 3-4 noktada çalışma yapacağız. Heykellerin çevresinde kalan bölümleri açacağız. Amaçladığımız şey oranın kayıp Hitit şehirlerinden birisi olup olmadığına dair veriler elde etmek. Pek çok kayıp Hitit şehri var. Onlardan bir kaçının Malatya sınırları içinde olabileceği kanaati bulunuyor'' diye konuştu.
Daha önce Çorum'da da görüldüğü gibi Hititler'in şehirlerinin girişine insan başlı, aslan gövdeli, kartal kanatlı sfenks ya da girişin iki tarafına aslan figürü koyduklarına işaret eden İskenderoğlu, ''Yenice'de 2 aslan figürü bir şehrin girişindeymiş gibi yan yana duruyor. Aşağı yukarı 2 metre yüksekliğinde heykeller bulunuyor'' dedi.
İskenderoğlu, kazıya 3-4 profesör düzeyinde akademisyenin de katılacağını ve kazının onlarla beraber yürütüleceğini bildirdi.
Yorum Yaz