Malatya'nın Örmeli köyünde cami-cemevi yan yana!
Malatya'nın Pütürge ilçesine bağlı Örmeli köyünde cami ve cemevi yan yana bulunuyor. Birlik ve beraberlik içerisinde yaşayan yöre halkı, güzel bir hoşgörü örneği sergiliyor
Alevi vatandaşların yoğunlukta olduğu, 60 haneli, 310 nüfuslu Örmeli köyündeki cami ve cemevinin arasından sadece bir yol geçiyor. Yanlarında aşevi de bulunan cami ve cemevinin giriş kapıları birbirine bakıyor. İbadetlerini inançlarına göre yerine getiren köylüler, sohbet için hem cemevini hem cami bahçesini tercih ediyor.
Köy muhtarı Hacı Bayram Türkeri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde caminin 1970'lerde yapıldığını, daha sonra inşa edilen sağlık evinin de 2007 yılında cemevine dönüştürüldüğünü belirterek, "Bazı vatandaşlarımız cemevine de gidiyor camiye de gidiyor, isteyen istediği yere gidiyor, bir problem yok" dedi.
Türkeri, "Devletten talebimiz, nasıl ki camiye bir imam veriyorsa bize de bir dede versin. Biz kendi geleneklerimize göre ibadetlerimizi yapalım. Neticede hepimiz bir Allah'a çağırıyoruz, başka bir yere çağırmıyoruz" diye konuştu.
"Hiçbir problemimiz yok"
Köy sakinlerinden Turan Çelik de hem camiye hem cemevine gittiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Çevremizde Sünni köyleri var ama şimdiye kadar hiçbir problemimiz olmadı. Bundan sonra da olmayacaktır inşallah. Halk, camiye de geliyor cemevine de gidiyor, Muharrem ayı geldiğinde cemevinde cem yapıyorlar, diğer zamanlarda, cuma namazlarında, bayram namazlarında, diğer namaz vakitlerinde camiye geliyoruz. Hiçbir problemimiz yok. Cami olmuş, cemevi olmuş, hepsi ibadet yeridir, Allah'a çağırıyoruz. Cenab-ı Allah tüm dünya insanlarına yardım etsin. Bizim çok iyi bir huzurumuz var, memleketimiz, köyümüz, insanlarımız hoş ve güzeldir. Cami, cemevi ayrımı hiç yapmıyoruz. Bugüne kadar böyle bir ayrım olmadı, bundan sonra da hiç olmayacaktır."
"Anne tarafım Alevi, baba tarafım Sünni"
İstanbul'da yaşayan ve yaz tatili için köyde bulunan Orhan Kara ise köylerinde yıllardır cemevi ve caminin yan yana olduğunu, köy sakinlerinin ibadetlerini bir arada sürdüdüklerini belirtti.
Anne tarafının Alevi, baba tarafının Sünni olduğunu dile getiren Kara, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar hiçbir aksilik, problem olmadı. Ülke olarak bunları çoktan atlatmış olmamız gerekiyordu ancak olmamış ama köyümüzde bu yıllarca sürüp gidiyor, camimiz ile cemevimiz yana yana. Bayramlarda, seyranlarda her zaman yan yana, birlik ve beraberlik içinde yaşadık. Köy suyumuz, her şeyimiz ortaktır. Ailelerimiz her zaman bir arada yaşadı. Çocuklarımız aynı okulda, aynı ortamda, aynı sofrada yemek yedi. Bugüne kadar herhangi bir aksilik, herhangi bir kavga gürültü olmadı. Camimiz hemen burada, cemevimiz de hemen yanında, aşımız, işimiz, her şeyimiz burada, iç içe yaşıyoruz. Bu köyde bu böyle geldi ve böyle de gidecektir. Ben burada Alevi vatandaşın evine de gidiyorum, Sünni vatandaşın evine de gidiyorum."
AA
Yorum Yaz