Mardin Dargeçit’teki Ilısu Barajı’nın yüzde 45’i tamamlandı!
Dargeçit ilçesinde, Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) nehir derivasyon işlemi için düzenlenen törene, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek katıldı
Dargeçit ilçesinde, Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) nehir derivasyon işlemi için düzenlenen törene, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek katıldı.
Şimşek, burada yaptığı konuşmada, projede emeği geçenlere Kürtçe ve Türkçe olarak teşekkür etti. Derivasyon tünellerinin faaliyete geçeceğini, bundan sonra baraj yapımının daha da hızlanacağını ifade eden Şimşek, projenin yarılandığını, 2014 Haziran sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini aktardı. Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Ortalama 6-7 yılda kendisini amorti eden bir projeden bahsediyoruz. Yani Türkiye 'de kaynak tahsisi açısından en doğru tercihlerden bir tanesidir. Değerli bakanımızın çalışmalarıyla eskiden kamu kaynaklarıyla belki 50 yıl alacak proje yükünü özel sektör dinamizmini kullanarak şimdi biz çok hızlı bir şekilde Türkiye 'ye kazandırıyoruz.”
-“Bu proje ağırlıklı olarak enerji üretimine yönelik”-
Projeyi çok önemsediklerini vurgulayan Bakan Şimşek, “Bizim su kaynaklarımızı, hele sınır aşan su kaynaklarımızı daha optimal kullanmamızdan yola çıkın, bu bölgenin hakikaten kaderinin ciddi bir şekilde değiştirilmesine kadar bir çok başka boyutları var” dedi.
Bakan Şimşek, bu projeyi, bu projede çevreye, tarihe, kültüre gösterilen hassasiyetleri bilmeyenlerin bunu ayrı bir şekilde sunma çabası içinde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Şunun altını açık bir şekilde çizmek lazım; içeride ve dışarıda üretilen bütün kampanyalara rağmen, bugün Türkiye böyle büyük bir projeyi kendi kaynaklarıyla, başkasına el açmadan, kendi imkanlarıyla, kendi insanıyla yapabilecek güce gelmiştir ve şu anda yapıyor. İnşallah bu proje zamanında bitecek. Türkiye 'nin enerjide dışa bağımlılığı azalacağı gibi, cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden bir tanesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi'nin çok önemli bir ayağı devreye girmiş olacak. Sadece bu bölge açısından değil, bütün dünya tarım üretimi ve sanayiye dayalı tarım açısından son derece önemli bir projenin, çok önemli bir ayağı daha devreye girmiş olacak. Bu proje ağırlıklı olarak enerji üretimine yönelik.”
Bu projenin tamamlanmasının ardından Cizre Barajı'nın yapılmasının mümkün hale geleceğini ifade eden Şimşek, “Böylece bu bölgede yani Mezopotamya'nın çok verimli toprakları suya kavuşmuş olacak. Ülkemiz açısından hakikaten çok önemli bir eşiği aşmış olacağız. Bölgesel kalkınma açısından proje çok önemli. Bu projenin içinde kentsel dönüşüm var. Hasankeyf'i ben çok iyi bilirim. Baraj bitmeden Hasankeyfli kardeşlerimiz yeni şehre taşınmış olacaklar. Orada fakültesinden tutun, hastanesine kadar belki bisiklet yollarına kadar hakikaten Türkiye 'ye örnek olacak. Hem tarihi korumaya hem de kentsel dönüşüm anlamında çok farklı bir boyutu olacak” şeklinde konuştu.
Eroğlu: Yüzde 45'i tamamlandı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı'nın yüzde 45'inin tamamlandığını belirterek, “Allah'ın izniyle 2014 yılında bitireceğiz” dedi. Çok önemli bir projenin hayata geçirildiğini, barajın bu bölgeye hayat vereceğini ifade eden Eroğlu, “Yaklaşık 24 milyon metreküp hacmi ile Türkiye 'de ikinci büyüklükte. Enerji üretimi açısından 4 milyar kilovatsaat elektrik üretecek ve Türkiye 'de 4. sırada. Dicle Nehri üzerindeki en büyük barajın birazdan derivasyon işlemini yapacağız” diye konuştu.
-“2017 yılında bütün büyük barajlarımız bitmiş olacak”-
GAP'ın Türkiye 'nin en büyük kalkınma projesi olduğunu kaydeden Eroğlu, şunları konuştu: “Mardin'de, Şırnak'ta, Diyarbakır 'da, Gaziantep 'te Siirt'te, Kilis'te nereye el atarsanız atın içme suyu meselesini kökünden çözdük. Muhtemelen 2017 yılında bütün büyük barajlarımız bitmiş olacak. Bu da büyük bir müjde. Çok kısa sürede de bütün ovaları sulayacağız. Buradaki insanın cebine muazzam bir para girecek. Daha önce sürünerek giden GAP'ı, başbakanımız yıldırım hızıyla yürür hale getirdi. Buraya baraj gelince hayat gelir, bereket gelir. Buradan bölge insanı ve bütün Türkiye faydalanacak. Dicle Nehri, baraj bitinceye kadar artık derivasyon tünelleri dediğimiz, bu çevirme tünellerinden akacak. Barajın inşaatında en önemli adım bu adımdır. Yani barajın inşaatında dolgu başlattık. Şu anda barajın yüzde 45'i tamamlandı. Allah'ın izniyle başbakanımız 'bunu 2014 yılı ortasında bitirin' dedi. Zor bir baraj ama gece gündüz çalışacağız. Burada çalışmak fedakarlıktır. İnsanlığa hizmettir.”
Daha sonra bakanlar Şimşek ve Eroğlu ile Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı ve vatandaşlar birlikte butona basarak derivasyon işlemini başlattı.
Radikal
Yorum Yaz