maritbet girişmaritbet
Mardin’deki Kasımiye Medresesi, bilim ve teknoloji merkezine dönüşecek!

Mardin’deki Kasımiye Medresesi, bilim ve teknoloji merkezine dönüşecek!

Arturklu hükümdarı Cihangiroğlu Sultan Kasım döneminde, 1400’lü yılların sonunda tamamlanan Mardin’deki Kasımiye Medresesi, Güneydoğu’da El-Cezeri ruhunun yeniden canlandırılması için Bilim ve Teknoloji Merkezi’ne dönüşecek

 

Arturklu hükümdarı Cihangiroğlu Sultan Kasım döneminde, 1400'lü yılların sonunda tamamlanan Mardin'deki Kasımiye Medresesi, Güneydoğu'da El-Cezeri ruhunun yeniden canlandırılması için Bilim ve Teknoloji Merkezi'ne dönüşecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette şunları söyledi:

Bilimadamı yetişti

“Türkiye'nin her bir şehrinde bilim merkezleri açılması için süratle çalışmalara başladık. Yaptığımız incelemelerde bazı illerimizde bu konuda başlamış çalışmalar olduğunu, bazılarında ise henüz bir çalışma olmadığını gördük. Bilim merkezleri konusunda TÜBİTAK'ın bölgede yapmış olduğu inceleme ve değerlendirmeleri sonucunda, Kasımiye Medresesi'nin bir İslam Bilim ve Teknoloji Merkezi'ne dönüştürebileceğini görerek, gerekli çalışmalara da başladık. Diyarbakır olsun, Mardin olsun bu illerimiz tarihte bilime büyük katkı vermiş ve bu topraklardan birçok ünlü bilim insanı yetişmiştir. Bu bölgemiz, İslam bilim ve fikir dünyasının en parlak dönemlerine damga vuran, başta El-Cezeri olmak üzere pek çok bilim insanının yetiştiği ve yaşadığı bölgedir.

Bunlardan biri de Cizre'de doğmuş El-Cezeri'dir. Bilim tarihinde, sibernetik alanında dahi olarak görülen El-Cezeri'nin, bilgisayarın ilk temellerini attığı, otomasyon konusunda birçok buluşu olduğu ve robotik alanında da ilk çalışmaları yapıp ve bunu uygulamaya da koyarak bu alanın babası olduğu kabul edilmektedir. Tarihimizde, bu topraklarda yetişen daha nice dahilerimiz, sayısız buluşları var. Bölgedeki El-Cezeri ruhunu yeniden canlandırmamız, yaşatmamız lazım.

Bilime dokunacaklar

Bu tür çalışmalarla bilim ve teknoloji alanındaki tarihi zenginliğimizi yeni yetişen gençlerimize tanıtmayı hedefliyoruz. Ancak Kasımiye Medresesi'nde olduğu gibi bunu yaparken salt bir müze anlayışının ötesinde bu yerleri, gençlerimiz için hem geçmiş zenginliğimizi görebilecekleri hem de günümüz modern bilim merkezlerinde olduğu gibi bilime dokunacakları birer mekanlar haline getirmeyi düşünüyoruz.

Kasımiye Medresesi'nde yapacağımız yeni konsept yapıyla bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğine bir zenginlik daha katmış olacağız. Adı sadece terörle anılan bölgemiz, farklı bir zenginliğe ve yeni vizyona kavuşmuş olacak. Müzede, İslam dünyasında gerçekleştirilen fikri, ilmi ve teknolojik gelişmelerin somut örnekleri, dijital canlandırmalar, balmumu modeller ve ölçekli reprodüksiyonlarla sergilenecek.”

Cemil İpekçi defile yapmıştı

KASIMİYE Medresesi, 2010'da moda tasarımcısı Cemil İpekçi'nin düzenlediği “Bir Doğu Masalı Dört Mevsim” isimli defileyle gündeme gelmişti. Kasımiye'deki defileye tepki gösteren bazı sivil toplum örgütleri de medrese önünde öğle namazı kılmıştı.

Erdinç Çelikkan/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mardin’deki Kasımiye Medresesi, bilim ve teknoloji merkezine dönüşecek!
  • 03.09.2012 07:22

Mardin’deki Kasımiye Medresesi, bilim ve teknoloji merkezine dönüşecek!

Arturklu hükümdarı Cihangiroğlu Sultan Kasım döneminde, 1400’lü yılların sonunda ...