Mardin Kalesi restorasyona hazırlanıyor!
Yaklaşık 25 yıldır ziyarete kapalı olduğu belirtilen Mardin Kalesi, 220 yıl aradan sonra restore edilerek turizme açılacak
Yaklaşık 25 yıldır ziyarete kapalı olduğu belirtilen Mardin Kalesi, 220 yıl aradan sonra restore edilerek turizme açılacak.
Diğer adı ''Kartal Yuvası'' olan Mardin Kalesi, Osmanlı padişahı 3. Selim döneminde kısmen tamir edildi. Yaklaşık 220 yıldır onarım görmediği belirtilen kalenin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlayan çalışmalar kapsamında restorasyonu yapılarak, 2014 yılında turizme açılması planlanıyor.
Restorasyonun ardından, kazı çalışması yapılması planlanan kalenin içindeki tarihi yapılara da ulaşılmaya çalışılacak.
Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mardin ziyaretinde, kalenin turizme açılacağını söylediğini belirtti.
Mardin Kalesi'nin restorasyonu için proje hazırladıklarını kaydeden Ayanoğlu, projenin İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından incelendiğini ve ağustos ayında ihalesinin yapılacağını, eylül ayında restorasyona başlanacağını bildirdi.
Kalenin, yıllardır tamir edilmeyi beklediğini ifade eden Ayanoğlu, şöyle konuştu:
''Proje kapsamında, kalede kaya düşme tehlikesi görülen yerlerin sağlamlaştırılmasıyla ilgili çalışma da yapılacak. Eylül ayında başlayacak çalışmalar için yaklaşık 15-20 milyon liralık bir bütçe öngörülüyor. Kalede bir cami de var. Çalışma, camiyi de kapsıyor. Çok önemli bir çalışmayı hayata geçiriyoruz. Dolayısıyla bu projenin hazırlanmasında, restorasyonun başlamasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 2014 yılının sonlarına doğru restorasyon çalışmasını bitirmeyi amaçlıyoruz.''
Mardin Kalesi'nin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Ayanoğlu, ''Dünya şehri olan Mardin'in yıldız olarak parlamasını istiyoruz. Bunun için her alanda çalışma yapıyoruz. Bu tarihi kentin, dünya kamuoyuna tanıtılması ve dünyada hak ettiği yere gelmesini sağlamak için mücadele ediyoruz'' diye konuştu.
''KONUK SAYISINDA CİDDİ BİR ARTIŞ BEKLİYORUZ''
Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay da restorasyon çalışmasının çok önemli olduğunu, tarihi bir projenin hayata geçirildiğini kaydetti.
Destek veren herkese teşekkür ettiklerini vurgulayan Beliktay, şehre hakim bir tepede olan kalenin yüksekliğinin denize göre bin 200, ovaya göre 600 metre olduğunu belirtti.
Beliktay, kalenin geçmişinin taş devrine dayandığını ancak kale içi yapılanmanın yani sarnıç, saray ve kiliselerin milattan sonraya ait olduğunu aktardı.
Kalenin, 1987 yılına kadar ziyarete açık olduğunu ancak askeri bölge olarak kullanılmaya başlandıktan sonra ziyarete kapandığını ifade eden Beliktay, şöyle konuştu:
''1987 yılından beri ziyarete kapalı olan kale, yıllar sonra tekrar kapılarını açacak. Kısmet olursa restorasyon çalışması bittikten sonra turizme açılacak. İnsanlar kaleyi gezebilecek. Mardin Kalesi'ne çok rağbet edileceğine inanıyorum. Konuk sayısında ciddi bir artış bekliyoruz. Tabii restorasyon projesi bittikten sonra, kazı çalışmalarına da başlayacağız. Kaledeki kilise, cami, saraylar ortaya çıkarılacak ve turizme kazandırılacak. Mardin Kalesi'nin ne kadar önemli bir yere, bir yapıya sahip olduğunu, insanlar kaleye çıkınca daha iyi anlayacak.''
Deyrulzafaran Manastırı yolunda, Kız Kalesi adında önemli bir tarihi eserin daha bulunduğunu kaydeden Beliktay, ''Orası da çok anlamlı bir yer ve çok önemli bir tarihi değer. 'Sultan Maria'nın kalesi olarak geçiyor. Özellikle güneşin batışı ve doğuşu, en iyi oradan izleniyor. İnşallah kaleyi turizme kazandırdığımız zaman, konuklarımız güneşin ve batışını buradan izleyebilecek'' şeklinde konuştu.
Sabah
Yorum Yaz