Marmara Denizi’nde oksijen her geçen gün azalıyor!
Marmara Denizi'yle ilgili yapılan yeni bir araştırma çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Marmara Denizi'nin Değişen Oşinagrif Şartlarının İzlenmesi Projesi (MAREM) kapsamında yapılan çalışmaya göre Marmara Denizi'nin büyük bir bölümünde oksijen bulunmuyor
Marmara Denizi'yle ilgili yapılan yeni bir araştırma çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Marmara Denizi'nin Değişen Oşinagrif Şartlarının İzlenmesi Projesi (MAREM) kapsamında yapılan çalışmaya göre Marmara Denizi'nin büyük bir bölümünde oksijen bulunmuyor.
Proje lideri Hidrobiyolog Levent Artüz, meydana çıkan sonuçların vahim durumda olduğunu belirterek, "Canlıların yaşayıp, büyüyüp, üreyeceği oksijen miktarına sahip değil. Marmara Denizi çok ciddi bir şekilde tür çeşitliliği erozyonuna uğramış vaziyette." diye konuştu.
Artüz, 20 Temmuz'da Tekirdağ'ın Hoşköy beldesinden başladıkları projede 200'e yakın istasyonda çalışma yaptıklarını ifade etti. Marmara Denizi'nde her yıl yaptıkları çalışmanın morallerini bozduğunu vurgulayan Hidrobiyolog sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir önceki yılın verilerinden daha kötü verilerle karşı karşıya geliyoruz. Çünkü Marmara Denizi'nin etrafındaki yerleşim merkezlerinin atıklarının yüzde 90'ın üzerindeki miktarı hiç arıtılmadan denize veriliyor. Marmara Denizi kesintisiz bir atık yükü ile karşı karşıya. Bunun en güzel örneğini, mikrobiyolojik analizlerde görüyoruz." İstanbul eteklerinde ciddi bir kirlenmenin söz konusu olduğunu aktaran Artüz, "Marmara Denizi çok ciddi bir şekilde tür çeşitliliği erozyonuna uğramış vaziyette. Algarna ile yaptığımız biyolojik örneklemede, normal denizde zengin bir deniz değil, en azından bir algarna örneklemesinde 250-300 tane tür çıkması gerekir. Marmara Denizi'nin en zengin bölgesinde 30-35 türü geçmiyor. İstanbul'a yakın bölgelerde ise tek tür olarak deniz kestanesinden başka türe rastlamadık." dedi.
Yakup Önal/Zaman
Yorum Yaz