Maslak'ta ofis ve konut projeleri yükselişte!
Maslak için 25 yıl önce "Geleceğin Manhattan'ı" deniyordu. Gelecek geldi. Bugün kaldırımlarında yürürken, yüksek binaların arasından gökyüzünü görmekte bile zorlanıyoruz. Ama büyük yatırımcıların da, kiralık ya da satılık mülk arayanların da gözü hâlâ orada
Bir de yeni Büyükşehir Belediye Yasası sayesinde, çevresindeki Ayazağa ve Huzur Mahallelleri ile birlikte, Sarıyer ilçesine katılınca, bir kez daha tüm dikkatleri üzerinde topladı. Şimdi herkesin aklında, bu durumun gayrimenkul piyasasını nasıl etkileyeceği, gelişmelerin hangi yönde olacağı sorusu dolaşıyor.
YER DAR DEĞER ÇOK
Aslında bölgenin potansiyeli belli. Bakir alan "Yok" denecek kadar az. Sadece kentsel dönüşümün etkisiyle Seyrantepe ve kısmen Ayazağa'da bir değişim yaşanabileceği görülüyor. Bu da halihazırdaki yatırımcıların hanesine artı değer olarak yansıyacağa benziyor.
Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, bir uçtan bir uca yaşanan fiyat dalgalanmasına dikkat çekiyor. Oto Sanayi bölgesinde fiyatlar, metrekare başına 3 bin 500-5 bin TL iken, eski binalardan dönüşen mağazalar, metrekare başına aylık 10-18 TL arasında kiralanıyor. Birkaç kilometre ilerideki projelerde ise bu rakamlar 10 ile 100 kat arasında değişiyor.
Bölgede markalı konut projeleri de artıyor. Maslak 1453, Avrupa Konutları Maslak, Eroğlu gibi Seyrantepe'de Türk Telekom Arena Stadyumu çevresi ve Evyap arazisi üzerinde yükselen projeler, beş yıl önce hız kazanmaya başlayan değer artışının devam edeceğini gösteriyor.
"BELEDİYE DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLEMEZ"
Yatırımcıların değerlendirmeleri de benzer yönde şekilleniyor. Bölgede, Eclipse Maslak ve Vadi İstanbul gibi iki devasa karma projenin inşasını sürdüren Artaş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Maslak'ta marka projelere imza atmanın, diğer bölgelerde konut inşa etmekten farklı olduğunu söylüyor.
"Burası tüm ihtiyaçları karşılayabilecek potansiyele sahip" diyor. Çetinsaya, kamuoyunda, Maslak'ın marka değerinin diğer semtlere göre daha yüksek algılanmasını. bölgenin İstanbul iş hayatının merkezi ve modern yüzü olarak görülmesine bağlıyor. Maslak'ın Şişli'den ayrılması konusunda ise şunları söylüyor: "Bu semtin belediyesinin değişmesi, bölgedeki hiçbir yapıya artı veya eksi değer katmaz. İstanbul'un önemli ve tarihi bölgelerinden Eminönü de geçtiğimiz yıllarda Fatih Belediyesi'ne bağlanmıştı.
Bölgede herhangi bir değer kaybı görülmemişti. Maslak konusunda hiç kaygımız yok." İMAR PLANLARI DEĞİŞEBİLİR Pek çok değerleme uzmanı ve yatırımcı bu görüşleri paylaşıyor. Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin Sarıyer'e bağlanmasının, gayrimenkul değerlerini çok fazla etkilemeyeceği kanaati hâkim. Ancak imar planları, ilçe bütünü hesaplanarak ve bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulur. Üç mahallenin Sarıyer'e eklenmesiyle, ilçe belediye geliri, nüfusu ve sınırları büyük artış gösteriyor. Bu bakımdan bir süre sonra bölgedeki imar planlarında değişiklik olması beklenebilir. Buna bir de kentsel dönüşüm projelerini eklersek, bölgedeki gayrimenkul fiyatları bugünkünün birkaç misline ulaşabilir.
MASLAK'TA OFİS, AYAZAĞA'DA KONUT
Sarıyer, İstanbul'un merkezi iş alanı olan Zincirlikuyu-Levent-Maslak aksında önemli bir yere sahip. Uzun vadede imar planlarının Sarıyer ilçesinin gereksinimine göre şekilleneceğini varsayarak, Zincirlikuyu-Levent-Maslak aksı üzerinde ofis, Ayazağa ve Huzur mahallerinde ise rezidans ve site benzeri konut yerleşkelerinin inşa edilmesi kaçınılmaz.
Sarıyer Belediyesi'nin kentsel dönüşüm süreci devam ederken, üç mahallenin bu ilçeye bağlanması, belediyenin gelirini en az ikiye katlayacak. Bu da kentsel dönüşüm projelerine hız kazandırabilir. Bölge genelinde çarpık yapılaşmadan kaynaklanan fiyat dalgalanmasına son verebilecek bu süreç, yakın zamanda yaşanmaya başlanacaktır.
Tempo
Yorum Yaz