maritbet girişmaritbet
Mersin’de yapılacak Karboğazı Kayak Merkezi için düğmeye basıldı!

Mersin’de yapılacak Karboğazı Kayak Merkezi için düğmeye basıldı!

2013 Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Mersin, Çukurova Bölgesi'nde 5 milyonluk bir nüfusa hitap etmesi öngörülen Karboğazı Kayak Merkezi'ni de yeni yatırımlar ile canlandırmayı hedefliyor

 

2013 Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Mersin, Çukurova Bölgesi'nde 5 milyonluk bir nüfusa hitap etmesi öngörülen Karboğazı Kayak Merkezi'ni de yeni yatırımlar ile canlandırmayı hedefliyor.

Mersin iş dünyası Çukurova Bölgesi'nde 5 milyonluk bir nüfusa hitap etmesi öngörülen Karboğazı Kayak Merkezi'ne yatırımcı ve turist ilgisinin artırılabilmesi için acilen teleski yatırımlarının başlaması gerektiğini düşünüyor. Halen ulaşım ve aydınlatma sorunu çözülen bölgenin diğer altyapı yatırımlarının da tamamlanmasını isteyen iş çevreleri, kısa süre sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yatırıma açılacak bölgenin termal, deniz ve güneş turizmine erişim açısından 3 bölge kentine 1 saat uzaklıkta olmasının büyük avantaj olduğunu  ifade etti.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Arif Can BerközMersin'de güzel yatırımların başladığını belirterek, "Özellikle 2013 Akdeniz Oyunları kapsamında  spora yönelik önemli yatırımlar gerçekleştirildi. Kayak turizmi de bu yatırımların tamamlayıcısı olacak.Karboğazı Kayak Merkezi Projesi bu noktada öne çıkıyor. Kazanlı ve havaalanı projeleri de Karboğazı Projesi'ni destekleyecek önemli çalışmalar oldu. Karboğazı'na yoğun ilgi olduğunu Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu'nun bölgeye yaptığı ziyaretlerden biliyoruz. Artık devletin bu bölgeye de kısa sürede gerekli yatırımları yapacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle içimiz rahat" dedi.

Tüm Türkiye'de bu yıl havaların sıcak gitmesi nedeniyle kayak sezonunun geç açıldığını hatırlatan  Berköz, "Karboğazı'nda da aralık ayı itibariyle kaymaya başlayabildik. Kar kalınlığı1 metreyi geçti.

Karboğazı'nın kar tutma kapasitesi oldukça iyi. Örneğin Erciyes'te aşırı rüzgar olduğu için yeni kayak yerleri yapılmasına rağmen bir kısmı kar tutmuyor ve kayak yapılamıyor. Erciyes Master Planı yapıldı. Alpler'e benzer bir yapı oluşturulması planlanıyor ancak iklim yapısı nedeniyle halen bazı yerlerde bugün dahi kayılamıyor. Tüm pistleri açılamıyor. Karboğazı'nda ise kar kalınlığı iyi. Bu yıl bir de teleski yapılırsa bölgeye gelecek kayakseverlerin yoğunluğu artacak. Bunu gören yatırımcı da daha erken bir sürede yatırım kararı alacak" açıklamasını yaptı.

Burada yeni bir spor dalı olan snowkite de yapılıyor

Karboğazı'nda bir kayak merkezi yapılması halinde Çukurova Bölgesi'nde 5 milyonluk bir nüfusa hitap edeceğine işaret eden Berköz, "Kayak Federasyonu sitesinde de görüldüğü gibi 9-10 farklı şehirde 300 - 500 bin nüfuslu yerlerde kayak tesisleri var. Biz de bölgemizde benzer bir çalışma bekliyoruz.

Çukurova'da kayak merkezi olması daha da fazla ilgi çeker. Kayak ve deniz turizminin bir arada olması Çukurova'nın turizmine önemli bir zenginlik kazandırır. Gelir seviyesi yüksek turistlere güzel bir alternatif sunulmuş olur. acağını söyledi. Böyle bir tesis işsizlikle mücadele adına da önemli bir adım olacaktır"şeklinde konuştu. Karboğazı'nın farklı kış sporlarına olanak tanıdığına işaret eden Berköz, "Burada yalnızca kayak yapılmıyor.  Bu yıl yeni bir spor dalı olan snowkite yapıldı. Bu spor için hem rüzgar hem de kar gerekiyor. Tüm bu şartlar Karboğazı'nda uygun ölçülerde bulunuyor" dedi.

Adana, Mersin ve Niğde'ye 1 saat uzaklıkta

Türkiye genelinde son ilan edilen 24 turizm gelişme bölgesi arasında yer alan Karboğazı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'nin Akdeniz Bölgesi'ndeki 5-6 kentin 5 milyon civarındaki nüfusuna hitap edecek kış ve kayak turizm merkezi konumuna ulaşması hedefleniyor. Bölgede 3 bin 500 metreye kadar uzanan büyük bir pist ve bu pistin yanında 6-7  farklı boyutlarda küçük pist hizmet verecek konuma ulaştı. Bölgenin en büyük avantajı olarak Adana, Mersin ve Niğde'ye birer saat uzaklıkta olması gösteriliyor. Bu sayede turizm yatırımcısı konuklarının birer saatlik uzaklıktaki bu kentlerde termal, deniz ve güneş turizminden de faydalandırabilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri dünya çapında böylesi 3'lü sac ayağını bir arada barındıran çok fazla kayak ve kış turizm merkezi bulunmadığını ifade etti.

2'nci etabın etüd çalışmaları sürüyor

Yeni Teşvik Yasası kapsamında turizm yatırımlarından teşvik ve destek alacak bölgeler arasında yer alan Karboğazı, 2 etap olarak planlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ilk alanın mevcut  haritaları ve zemin etütleri tamamlandı. İmar planı ve buna bağlı çalışmalar da bitirilerek, onay aşamasına ulaştı. İkinci etap için de mevcut haritalar ile etüt çalışmaları sürüyor.  Alan ile bölgenin su ve elektrik altyapıları tamamlandı ve yol çalışmaları sürüyor. Mevcut yolun genişletilmesi ve iyileştirilmesi düşünülüyor. Çalışmalarda ekolojik dengelerin korunacağına da dikkat çeken Bakanlık, eko-turizmin tüm gerek ve değerlerini içerisinde barındıran bir turizm bölgesi oluşturulacağını söyledi

Derya Eğrican Güleç/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mersin’de yapılacak Karboğazı Kayak Merkezi için düğmeye basıldı!
  • 07.01.2013 08:07

Mersin’de yapılacak Karboğazı Kayak Merkezi için düğmeye basıldı!

2013 Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Mersin, Çukurova Bölges ...