Mimar Sinan Üniversitesi moloz yığınlarına dönüştü!
Mimar Sinan Üniversitesi, "deprem güçlendirme çalışmaları" adı altında yapılan tadilat çalışmalarıyla şantiyeye dönüştürüldü
5 Kasım'da eğitime açılacağı duyurulan tarihi üniversite kazılmış çukurlar, iş makineleri ve tahrip edilen heykellerle dolduruldu ve görenler şaşkına döndü.
129 yıllık Mimar Sinan Üniversitesi tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampüsü süren tadilat çalışmalarından ötürü adeta şantiye haline getirildi. Mimarlık Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nin bulunduğu kampüs yaklaşık 3 aydır yapılan "deprem güçlendirme çalışmaları" nedeniyle eğitim görülemez duruma geldi.
Üniversitenin yerini iş makineleri, tadilat çalışmaları aldı
Ülkenin en iyi sanatçı ve mimarlarını yetiştirmekle övünen üniversitenin yerini devasa bir harabe aldı. Üniversiteye iş makineleri girdi, çukurlar kazıldı, heykeller tadilat artıkları arasına yerleştirildi ve kampüsün bahçesinde bulunan heykellerin arasına da tadilat işi yapan işçiler için çadır açıldı. Çalışmalardan ötürü okulun tarihi eser niteliğindeki yer döşemelerinin tahrip olduğu da gözlemlendi. Üniversitenin getirildiği hali gören öğrenciler skandal manzara karşısında şaşkınlığa uğradı.
Ders başlama ve kayıt tarihleri değişti, öğrenciler mağdur
Üniversite yönetimi hala süren tadilat çalışmalarından ötürü ders başlama ve sınav kayıt tarihlerini de değiştirdi. Üniversitede eğitime başlanacak olan tarih 24 Eylül'den 5 Kasım'a ertelendi. Üniversitenin açılmasına son bir hafta kala tarihin ertelendiğinden haberdar olan öğrencilere bir darbe de sınav kayıt tarihlerinde yapılan değişiklikle geldi.
Üniversite yönetimi dün yaptığı duyuruda ders kayıtlarının bu hafta içerisinde alınacağını açıkladı. Ders kayıtlarının Eylül sonunda yapılmasını beklediği için öğrenim harçlarını ödemeyen birçok öğrenci son anda yapılan bu değişiklikle mağduriyet yaşadı.
Üniversitede tadilat çalışmasını TOKİ mi yürütüyor?
Üniversitede "deprem güçlendirme çalışmaları" adı altında yapılan tadilat projesini TOKİ'nin yürüttüğü iddia edildi. TMMOB Mimarlar Odası ise gelişmeler karşısında kısıtlı bilgiye sahip olduklarını, üniversite yönetiminin tadilatı yürüten firma ve çalışmaların akıbeti hakkında bilgi vermediğini belirtti. Dere yataklarına inşa ettiği evlerle Samsun'da onlarca insanın yaşamını yitirmesine neden olan TOKİ'nin sahil kenarında bulunan üniversitede tadilat çalışması yapıyor olması kaygılara neden oldu.
Öğrenci Temsilcisi: "Köklü tahribat üniversitemizi es geçmedi"
soL'a açıklama yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Utku Eroğlu, "Son on yıldır ülkemizde yaşanan köklü tahribatın üniversitemizi es geçmesi düşünülemezdi" dedi.
Eroğlu, "Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan'ın okulumuzla yakından ilgilenmesinin tek sebebi vardır: "Muhafazakâr sanat" tartışmalarının yoğunlaştığı şu günlerde ülkemizin en itibarlı sanat kurumlarından biri olan üniversitemizi gönüllerince dönüştürmek, kafalarında kurdukları "sanat" anlayışlarını meşrulaştıracak bir sıçrama tahtası yapmaktır" diye konuştu.
"Okulumuza, geleneğimize sahip çıkacağız"
"Heykelleri yıktıran, tiyatroları özelleştiren, kenti yağmalayan bir iktidarın sanatı sevmesi mümkün değildir" diyen Eroğlu, üniversite yönetimine de şöyle seslendi: "AKP iktidarının bizleri sürüklediği bu uçuruma ortak olmayalım. Okulumuza, geleneğimize sahip çıkalım. Yok, biz bildiğimizi yapacağız diyorsanız, sanat tarihine sanatın içine tüküren bir iktidarın taşeronu olarak geçmeyi göze alıyorsunuz demektir."
Tadilat yapan işçiler: "1 ayda bitmesi imkansız"
Üniversitede tadilat çalışmaları yapan işçiler üniversitenin 1 ay içerisinde kendisini toparlamasının neredeyse imkânsız olduğunu söyledi. soL, tadilat çalışmalarıyla moloz yığınına çevrilen üniversitenin getirildiği hali görüntüledi.
arkitera.com
Yorum Yaz