Misbah Demircan: Tarlabaşı umudun adresi oldu!
Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, sadece bir eğlence merkezi olarak anılmasından yakınıp, sanatsal etkinliklere ve dönüşüm sonucu oluşan iş imkânlarına işaret ediyor
Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, sadece bir eğlence merkezi olarak anılmasından yakınıp, sanatsal etkinliklere ve dönüşüm sonucu oluşan iş imkânlarına işaret ediyor
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'la Beyoğlu'nun arka sokaklarında dolaşırken, merak edilen konular üzerine sohbetimize devam ediyoruz.
Beyoğlu'nda sinema sektörüne ne oluyor?
Alışveriş merkezlerindeki sinema kompleksleri, Beyoğlu'ndaki sinema salonlarını fena etkilemiş. Emek Sineması gibi bazıları kapanmış. Bazıları da ayakta durmak için destek arayışında. Maalesef salonlar zamana ayak uydurmamış. Salonlar kapanırken sesi çıkmayanlar, şimdi salonları yeniden açma çalışmalarına karşı çıkıyorlar. Bir paradoks var. Belediye Yeşilcam Ödülleri gibi faaliyetlerle sinema sektörüne önemli katkı sağlıyor. Salonların yeniden açılması için her şeyi yapmaya çalışıyor. Burada da, eski kafalarla karşılaşmışlar. Yeşilçam Ödülleri'nin bu sene dondurulmasının ardında da bu var. Sevindirici olan şu: Şehir bu büyük endüstrinin, kendisine ne kazandırabileceğini görmüş. Türkiye'nin sinema yıldızı, yine Yeşilçam'dan, Beyoğlu'ndan parlayacak gibi görünüyor.
Bunca kişi ekmeğinden oldu. Çok insan işsiz kaldı ona ne demeli?
Bardağın dolu tarafı diye bakmalı. Beyoğlu'ndaki gelişmelerle istihdam arasında nasıl bir bağlantı var, yeni dönemde kaç kişi nerelerde iş buldu hepsini hesap ettik. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aldığımız resmi rakamlara göre 2004'te Beyoğlu'ndaki toplam sigortalı çalışan sayısı 82 bin 982 iken, bugün 201 bin 136 sigortalı kişi Beyoğlu'nda çalışıyor. İstihdam artışı 118 bin 154. Dönüşüm, büyük iş imkânı oluşturmuş. Gençler, gelecek için daha umutlu.
Masalar konusunda eleştirilerim var ama semt konakları projeni vatandaş olarak koşulsuz destekliyorum Başkanım.
Teşekkür ederim Savaş Abi. Semt konakları kadınların ikinci adresi oldu. Hayata katılıyorlar, üretiyorlar, tartışıyorlar, öğreniyorlar, çocuklarını yetiştiriyorlar. Geçen hafta açılan Hacıahmet Semt Konağı ile semt konaklarının sayısı 12'ye çıktı. Burada 32 farklı branşta eğitim veriliyor. 85 eğitimci görev yapıyor. Son dört yılda toplam 28 bin kişi semt konaklarımızdan eğitim aldı. Bu yıl 7 bin 300 kişi semt konaklarımızda eğitim görüyor.
Beyoğlu; sadece bir eğlence mekânıdır diye bakmamak lazım ama motor gücün bu olduğunu da ıskalama Başkan.
O hakkı teslim ediyorum abi. Ama Osmanlı şehzadeleri Beyoğlu'nda eğitim görmüş; Galatasaray Lisesi'nde. Mevleviliğin en önemli merkezi burada. Daha önce suyun taksim edildiği Taksim'den; turistler İstanbul'a dağılıyor. Sahaflar antikacılar, kitapçılar, sinemacılar için Beyoğlu bir merkez. Modacılar, sanat galerileri, kültür atölyeleri için biçilmiş kaftan. Beyoğlu'nu sevenler, şehrin sadece bir yeme içme mekânı gibi gösterilmesine içerliyorlar. Bir iki sokakla anılmasını yadırgıyorlar.
Tiyatrolar ne durumda, ne kadar oyun oynanıyor, destek alıyorlar mı?
Beyoğlu'nda yaklaşık 20 tiyatro salonu var. Daha önce; sadece bazı gruplar tarafından kullanılan sahneler, bütün gruplara açılmış.
'TARLABAŞI UMUDUN ADRESİ OLDU'
Bedrettin'de, Tarlabaşı'nda, Firuzağa'da, Tophane'de neler oluyor?
Beyoğlu; İstiklal'i, Taksim'i aşmış. Etrafa doğru genişlemiş. Sütlüce, Okmeydanı, Haliç büyük bir değer olarak şehre katılmış. Sütlüce'de Hilton yatırım yapıyor. Okmeydanı, 50 yıldır çözülmeyen tapu sorununu halletmiş, koşmaya hazırlanıyor. Bedrettin Mahallesi gıpta ile bakılan bir yaşam alanı olmuş. Tarlabaşı, artık umutsuzluğun değil umudun mekânı. Bir tarafta Mevlevihane, bir tarafta Okçular Tekkesi... Metruk binalar hayata katılıyor, yaşamaya başlıyor. Gençlik Merkezi diye bir şey yapmışlar. Değme kültür komplekslerine taş çıkarır. Gençler; Beyoğlu Beşlisi'nin ne demek olduğunu burada öğreniyor, hayata hazırlanıyor.
Sabah
Yorum Yaz