maritbet girişmaritbet
Mobilya fabrikasına güneş enerjisi santrali kuruldu!

Mobilya fabrikasına güneş enerjisi santrali kuruldu!

Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gürbüz: "Tükettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 73'ünü ithal ediyoruz. O nedenle mümkün olduğu kadar kendi kaynaklarımızı kullanmak istiyoruz. Bununla ilgili girişimcilerimizin önünü açtık"

BW Enerji Almanya Yönetim Kurulu Başkanı Wissing: "Türkiye'deki güneş potansiyeli Almanya'dakinden 2 kat daha fazla. Bu güç kullanıldığı taktirde Türkiye'nin enerji kazancının çok daha fazla olacağına inanıyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz, "Tükettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 73'ünü ithal ediyoruz. O nedenle  mümkün olduğu kadar kendi kaynaklarımızı kullanmak istiyoruz. Bununla ilgili girişimcilerimizin önünü açtık" dedi.

Gürbüz, Alman enerji firması BW tarafından Kayseri Serbest Bölge'de faaliyet gösteren Gürkan Mobilyanın elektrik ihtiyacının karşılanması için kurulan güneş enerjisi santralinin açılışında yaptığı konuşmada, santralin her iki kuruluşa da hayırlı olması temennisinde bulundu.

Enerjinin sosyal ve toplumsal kalkınmanın temel girdisi olduğunu belirten Gürbüz, insanın damarlarındaki kan neyse sanayi ve ekonomi için de enerjinin o manaya geldiğini söyledi.

Enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi, Türkiye'de üretilen sanayi ürünlerinin dünya pazarlarında rekabet edebilmesi ve çevrenin korunmasının ancak sürdürülebilir enerji politikalarıyla mümkün olabileceğini vurgulayan Gürbüz, şunları kaydetti:

"Bu doğrultuda Enerji Bakanlığı olarak mümkün mertebe kendi yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarımızdan maksimum oranda faydalanmak istiyoruz. Ülkemiz 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içerisinde yer almak istiyor. Bunun paralelinde tüketeceğimiz enerji de artacak demektir. Geçmişle kıyasladığımızda 1990'lı yıllardan 2012 yılına kadar gelinen süreçte Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) artışımızla enerji tüketimi artışımızı mukayese ettiğimizde enerji tüketimi artışımız aslında ekonomimizin üzerinde. Yoğun bir şekilde enerji tüketiyoruz. OECD ülkeleriyle veya enerjiyi verimli kullanan ülkelerle kıyasladığımızda enerjimizi çok da iyi kullandığımızı söyleyemeyiz. Umuyorum ki Türkiye'deki tüm tesislerimizde enerjiyi daha verimli, daha etkin bir şekilde kullanırız."

- " Tükettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 73'ünü ithal ediyoruz"

Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisine girebilmesi için GSMH'nın 2 trilyon dolar, ihracatın da 500 milyar dolar olmasının hedeflendiğini ifade eden Gürbüz, şöyle devam etti:

"Ekonomimiz büyüyecek, sanayinin ihtiyaç duyduğu tüketim artacak. Kentleşmenin getirdiği yaşam tarzımız ve refah seviyesinin yükselmesinden kaynaklanan enerji tüketimi artacaktır. Bunu da karşılamanın yolu öncelikle yerli kaynaklarımızı kullanmaktır. Bu doğrultuda 2001 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ile birlikte piyasa liberalleşmeye başladı ve enerji sektöründe özel sektörün yatırımları arttı. Türkiye'de enerjinin yüzde 65'i özel sektör tarafından üretiliyor. Gelecekte de artık enerji sektöründe özel sektörün payı artacaktır. Tükettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 73'ünü ithal ediyoruz. O nedenle mümkün olduğu kadar kendi kaynaklarımızı kullanmak istiyoruz. Bununla ilgili girişimcilerimizin önünü açtık. İstihdam ve katmadeğer oluşturacak şekilde de yatırımlar yapılmasını istiyoruz."

BW Enerji Almanya Yönetim Kurulu Başkanı Anton Wissing de 10 yıldır yenilebilir enerji alanında Almanya'da ve Avrupa'nın birçok ülkesinde uzmanlaştıklarını söyledi.

Wissing, 2013 yılında BW Enerji Türkiye'yi kurduklarını, güneş ve rüzgar enerjisi konularında çok büyük yol kat ettiklerini belirterek, "Türkiye'deki güneş potansiyeli Almanya'dakinden 2 kat daha fazla. Bu güç kullanıldığı taktirde Türkiye'nin enerji kazancının çok daha fazla olacağına inanıyoruz. Bizim hedefimiz Türkiye'de yenilenebilir enerjiyi ilerletmek, öğretmek, insanları bilinçlendirmek ve aynı zamanda bölgede iş imkanı sağlayabilmektir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gürkan Ofis Mobilyaları Güneş Enerji Santrali'nin açılışı gerçekleştirildi. Her biri 246 vat enerji üretme kapasitesine sahip 2 bin 80 güneş enerjisi panelinden oluşan santral, günde 500 kilovat elektrik enerjisi üreterek fabrikanın ihtiyacını karşılayacak.

Törene, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, BW Enerji Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Eresin ve işadamları katıldı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gabar'a petrol keşfinin ardından 2 yılda 480 kilometre yol yapıldı
  • 08.08.2024 14:03

Gabar'a petrol keşfinin ardından 2 yılda 480 kilometre yol yapıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da petrol keşfi ...

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor
  • 27.07.2023 14:20

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor

Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücündeki yenilenebilir enerjinin payı, son 2 ...

Türkiye, GES'te 2035'e kadar yüzde 500 artış hedefliyor
  • 03.01.2023 11:52

Türkiye, GES'te 2035'e kadar yüzde 500 artış hedefliyor

Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesinin 2035'e kadar yaklaşık yüzde 500 artışla ...

Türkiye, yenilenebilir enerjide dünyanın en büyükleri olma yolunda!
  • 06.12.2022 11:12

Türkiye, yenilenebilir enerjide dünyanın en büyükleri olma yolunda!

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ...

Türkiye, güneş paneli üretiminde Avrupa'da lider konumda
  • 02.05.2022 15:45

Türkiye, güneş paneli üretiminde Avrupa'da lider konumda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin güneş paneli üretimin ...

Bakan Dönmez: "Karadeniz'deki gaz rezervi, konutların 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte"
  • 08.03.2022 15:42

Bakan Dönmez: "Karadeniz'deki gaz rezervi, konutların 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin, enerjide dışa bağıml ...