Mudanya’ya olan ilgi yeni projelerle artıyor!
Feribot ve Ro-Ro limanları, hızlı tren gibi projeler Mudanya'ya ilgiyi artırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni kurulacak şehirler arasında Mudanya’yı da gösterince şimdi bütün gözler bu şirin ilçeye çevrildi
Hükümet, yeni şehirler kurmakta kararlı. Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul'un iki yakasında birer milyonluk iki yeni şehir kuracaklarını belirtmişti. Geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Mudanya için de benzer bir projenin gündemde olduğunu açıkladı. Biz de bunun üzerine Mudanya'ya gidip bölgedeki gelişmeleri yerinde inceledik...
Türkiye o kadar hızlı büyüyor ki artık sadece İstanbul değil tüm Marmara bölgesinde birçok yer yatırım yapmak için uygun hale geldi. Erdoğan Bayraktar'ın yeni şehir için işaret ettiği Mudanya da bu gelişen bölgelerden biri. Üstelik İstanbul'dan Mudanya'ya deniz otobüsüyle 75 dakikada ulaşmak mümkün.
32 KÖYÜ, 2 FABRİKASI VAR
Mudanya, Bursa'nın Marmara kıyısındaki 32 köylü şirin bir ilçe. Güzelyalı ve Tirilye beldeleri de mahalleye dönüştürülerek Mııdanya'ya bağlandı. Son yıllarda hızla göç alan Mudanya'nın nüfusu 54 bini aşmış durumda. Bursa ve İstanbul'da çalışmasına rağmen Mudanya'da oturanlar da var...
IDO'nun 6 yıl önce Güzelyalı'dan başlattığı deniz otobüsü seferlerine, önümüzdeki ay Mudanya'nın merkezinden başlayacak seferler de ekleniyor. Deniz otobüsü seferlerinin sayısı özellikle yaz aylarında ve bayramlarda artıyor.
Ağırlıklı olarak zeytincilik yapılan ilçede, zeytinyağı fabrikalarının sayısı hayli fazla. Mudanya'da sanayi tesisi olarak iki fabrika bulunuyor. Bunlardan biri enerji ve haberleşme kabloları üreten Prysmian, diğeri ise otomotiv kablo donanımı üreten Yazaki...
EN GÖZDE CADDESİ HALİTPAŞA
Bölgedeki gayrimenkul uzmanları, Mudanya'nın en çok prim yapan bölgesinin Halitpaşa Caddesi olduğunu söylüyor. Müstakil evlerin yoğun olduğu bu cadde, şehrin merkezinde yer alıyor. Mudanya'nın girişinde daire fiyatları 80-90 bin TL. Halitpaşa Caddesi'nde 150 bin TL'den başlayıp 450-500 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Bursa ve İstanbul'dan çok sayıda göç alan ilçeye, son bir yıl içinde çok sayıda Vanlı da gelip yerleşmiş. Mudanya'ya sadece yerli değil yabancılar da ilgi gösteriyor. Özellikle Kuveytlilerin bölgeden ev ve arazi aldığı belirtiliyor. Ancak emlakçılar, gayrimenkul alan yabancılar için askerlerin sıkı güvenlik soruşturması yaptığını söylüyor.
KAT KARŞILIĞI PROJELER
Güzelyalı'dan başlayarak Tirilye'ye kadar uzanan Mudanya'da çok sayıda yeni konut projesi var. Projeler, ağırlıklı olarak kat karşılığı verilen araziler üzerinde yükseliyor, inşa edilen konutların yüzde 33-40'ı arazi sahiplerine veriliyor.
Aryapı, Bostancı Park, Birel Yapı, Beyaz Çatı, Koksal İnşaat, Kasapoğlu İnşaat ve Semtaş İnşaat, Mudanya'daki büyük inşaat şirketlerinden. İstanbul'daki büyük inşaat şirketlerinin de bölgeye ilgisi artmış. Çok sayıda inşaat şirketinin ve yatırımcının arazi aldığı ya da arayışlarını sürdürdüğü belirtiliyor. İnşaat şirketlerinin yanı sıra İstanbullu ve Bursalı yatırımcıların da Mudanya'dan arazi aldığı söyleniyor.
DEPREM ÖNCESİ, DEPREM SONRASI
Ev fiyatları, deprem öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılıyor. Emlakçılar, yeni inşa edilen projelerdeki dairelerin daha çok talep gördüğünü belirtiyor. 15-20 yıl önce inşa edilen binalarda 2+1 daireler 8085 bin TL'ye satılıyor. Yeni deprem yönetmeliğine uygun inşa edilen binalardaki 3+1 dairelerin fiyatı 150-200 bin TL'den başlıyor. Bahçeli ve havuzlu villaların fiyatları ise 350 bin ile 600 bin TL arasında. Mudanya'da 2+1 ve 3+1 dairelerin kirası 350 ile 500 TL arasında değişiyor. Yaz aylarında kiralar biraz daha artıyor. Bahçeli ve havuzlu villalarsa bin 500 TL'den kiralanıyor.
YATIRIMCININ TERCİHİ ZEYTİNLİK
Yatırımcılar, Mudanya'da daha çok imara açık zeytinlik satın alıyor. İnşaat firmalarının ve yatırımcıların ilk tercih ettiği yerlerden biri ise Tirilye. Tirilye tarafında Ketendere'ye Ro-Ro limanı yapılacağı konuşuluyor.
Mudanya'nın merkezi mahallelerinde imarlı arazilerin dönümü 100-500 bin TL'ye satılıyor. Köylere doğru giderken tarla vasfındaki arazilerin fiyatı 30 bin TL'den başlıyor. Belediyeliği iptal edildikten sonra mahalle statüsüne geçen Tirilye'de ise arazilerin dönümü 15-70 bin TL arasında değişiyor.
PRİM YAPAN KÖYLER
Bir taraftan Tirilye ve Altıntaş tarafına, diğer taraftan Bademli ve Göynüklü'ye doğru büyüyen Mudanya ile Nilüfer'in arası oldukça kısalmış durumda.
Nilüfer ile Mudanya arasında üç şeritli gidiş-dönüş otoyol çalışmasının büyük kısmı bitmiş.
Göğnüklü, Yörükali, Bademli, Aydınpınar, Çağrışan ve Kumkaya, halen Mudanya'nın en gözde köyleri. Köylerin değerini artıran en önemli unsur ise denize yakın olmaları. Bu köylerde imarlı arazilerin dönümü 100 bin TL'den başlıyor.
Denize yaklaştıkça fiyat 500 bin TL'ye kadar çıkıyor. Tarla vasfındaki arazilerin dönümü ise 70-100 bin TL arasında değişiyor. Diğer köylerde tarla vasfında ve köy imarlı arazilerin dönümü 20-30 bin TL'den başlıyor.
Adem KÖNESU / Emlak Habercisi Yatırım Danışmanlığı
"Mudanya son 2-3 yılda hızlı büyüdü"
Büyük inşaat firmaları ve yatırımcılar ağırlıklı olarak Tirilye tarafından yer alıyor. Tirilye tarafında yolun genişleyeceğini duyan yatırımcı bölgeye hücum etti. Çiftçilik ya da zeytincilik yapmak için arazi alan yok. Yatırımcılar daha çok deniz gören köyleri tercih ediyor. Genelde imarlı bölgeye yakın arazileri satın alıp beklemeye başlıyorlar. 1999'daki Marmara depreminden sonra 2000-2002 yılları arasında yavaş yavaş hareketlenmeye başlayan Mudanya, son 2-3 yılda büyümesini hızlandırdı. Bursa'da ve İstanbul'da çalışıp da burada oturan çok insan var.
Bülent Ekimci/Para
Yorum Yaz