Müze kent İznik turist sayısını ikiye katlayacak!
Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi 4 büyük medeniyetin izlerini taşıyan İznik, mevcut potansiyelini değerlendirerek tarih ve kültür turizminin önemli merkezleri arasında yer almak istiyor
Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi 4 büyük medeniyetin izlerini taşıyan İznik, mevcut potansiyelini değerlendirerek tarih ve kültür turizminin önemli merkezleri arasında yer almak istiyor. Hamamından kervansarayına, kilisesine, Bizans'tan Osmanlı'ya kadar birçok tarihi eseri İznik'te görmenin mümkün olduğunu ifade eden İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, "Genelde 'tarih kokan kent' nitelemesi var. Biz 'İznik'te tarih kokmasın, tarih görülsün' sloganını dile getiriyoruz" dedi. İlçede Roma döneminden kalma 4 bin 970 metrelik dünyanın 4'üncü büyük suru, restorasyonu tamamlanma aşamasındaki Roma Tiyatrosu gibi önemli tarihi unsurların yer aldığını belirten Eryılmaz, "Ayrıca Osmanlı'ya ait olan ilk eserleri de burada görebiliyorsunuz. İlk kubbeli camii denemesi Hacı Özbek Camii'nde yapılmıştır.
Halen ibadete açık. İlk aş evi şu anda müze olarak, ilk medrese olan Süleyman Paşa Medresesi de günümüzde Çiniciler Çarşısı olarak kullanılıyor. İznik'te sadece tarihi görmüyor, aynı zamanda tarihe dokunabiliyorsunuz. O nedenle restorasyon çalışmalarımız son hızla devam ediyor. En son Çandarlı Halil Paşa'nın türbesi restore edildi. 15 gün içerisinde açılışı yapılacak" diye konuştu.
İznik'in Hristiyan dünyası için de önemli bir merkez olduğunun altını çizen Eryılmaz, milattan sonra 325 tarihinde Kral Konstantin'in emriyle ilçede toplanan konsülün Hristiyanlık için önem taşıyan yortu günleri ve Nikaia Kanunları'nın yazılı belge haline getirdiğini, yine milattan sonra 787 tarihinde kiliselerde ikonaların kullanılmasının İznik'te yasa haline getirdiğini hatırlattı. Eryılmaz, 14,15 ve 16'ıncı yüzyıllarda İznik'in bir sanat merkeziydi.Dünyaca ünlü çini ve seramikler burada üretildi" dedi
İlçede 500 yatak kapasitesi bulunduğunu ifade eden Başkan Eryılmaz, bu rakamın artması için yatırımcıları ilçeye beklediklerini söyledi. Her yıl 50 bine yakın turistin ziyaret ettiği ilçenin önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin en önemli kültür merkezlerinden biri haline geleceğine inandıklarını kaydeden Eryılmaz, "Bu sayı yeterli değil. Henüz başındayız. Ama ileride ünlü bir turizm kenti olacağımıza inanıyoruz. Hedef 5 yılda 100 bin turiste ulaşmak. Bu rakamın her 5 yıllık periyotta katlanarak devam edeceğini düşünüyorum. Bursa'da valilik önderliğinde kurulan Turizm Birliği ile birlikte dünyanın her yerindeki turizm fuarlarına İznik olarak katılıyoruz. Berlin'den Moskova ve Dubai'ye kadar pek çok fuara katıldık. Yılda en az 2 uluslararası turizm fuarında İznik'i tanıtıyoruz. Yurt içindeki önemli fuarları da kaçırmıyoruz" şeklinde konuştu. Eryılmaz, Türkiye Orta Ölçekli İşletmeler ve Yöneticiler Vakfı Bursa Destekleme Derneği (TOSYÖV) ve Bursa Kent Konseyi Sürdürülebilir Kalkınma Çalışma Grubu'nun İznik'in 100 yıllık geleceğini planlamak için ocak ayında bir çalıştay düzenlediğini belirterek, 'Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı'ndan çıkan fikirler ilçe için bir yol haritası oluşturacak" dedi.
İznik Gölü turizm yatırımcılarını bekliyor
Tarih ve kültürün yanı sıra İznik'in spor aktiviteleriyle de öne çıkabileceğini aktaran Eryılmaz, "Bu yıl 19 - 21 Nisan tarihlerinde uluslararası katılıma açık İznik Ultra yarışmasının ikincisini düzenleyeceğiz. 130 kilometre ile Türkiye'nin en uzun koşusunun yapıldığı İznik Ultra, İznik'in uluslararası alanda tanıtımı için katkı koyan önemli faaliyetlerden biri. İznik Gölü de değerli bir potansiyele sahip. Belediye olarak kürek ve yelken sporunun gelişmesi için çalışmalar yürütüyoruz.
İznik gölü bugün günübirlik piknikçilerin kullandığı bir alan. Ama çok daha yoğun kullanım kapasitesine sahip. Bu çerçevede Göl Koruma Kanunu'na da muhalefet etmeden, İznik Gölü'nün kirlenmemesini de sağlayacak şekilde burada turizmin gelişmesini destekliyoruz. Yatırımcılara da bu alanda çağrıda bulunuyoruz. Arıtma tesisleri kurularak, yeşili koruyarak, çevre duyarlılığı sağlanarak turizm yatırımları yapılabilir" diye konuştu.
'Yavaş şehir ilan edilsin'
İznik Gölü ile ilçenin tarih, turizm ve tarım potansiyelini değerlendirmeyi amaçlayan projeler içerisinde; İznik'in müzekent haline getirilmesi, Haliç'e deniz uçağı seferleri düzenlenip ilçenin İstanbul ile bağlantısının sağlanması, tarihteki ilk toplantı gibi Hıristiyan dininin sorunlarının ele alınacağı son konsül toplantısının da İznik'te düzenlenmesi, Yeşil Camii ile Abdulvahap Tepesi arasında teleferik hattı kurulması, İznik Gölü etrafına döşenecek raylı hat ile ulaşım sağlanıp buranın dinlenme tesisleri ve sportif amaçlı tesislerle donatılıp cazibe merkezi oluşturulması, İznik'te üretilen ancak adı Gemlik diye nitelendirilen zeytin çeşidine patent alınması ve tescillenmesi, Çinicilik Akademisi kurulması, ilçenin yavaş şehir (slow city) ilan edilmesi ve bu doğrultuda planlama yapılması gibi öneriler bulunuyor.
Antik tiyatroya yeni ödenek çıktı
Anadolu'da ayakta kalmış antik tiyatroların en önemlilerinden birisi olan İznik Roma Tiyatrosu'nun gün yüzüne çıkması için 2012'deki 400 bin TL'nin ardından İl Özel İdaresi'nden bu yıl için de 200 bin TL ödenek ayrıldı. Bu yıl içerisinde çalışmaların tamamlanması planlanıyor. Öte yandan Orman ve Su işleri Bakanlığı II. Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan "İznik Gölü Sulak Alan Yönetim Planı, İznik Gölü Sulak Alan Alt Havzası Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi" çalışmaları da sürdürülüyor. Bu kapsamda alınan numunelerin ölçüm ve analizleri yapılarak, proje sonunda; İznik Gölü, gölü besleyen dereler ve sulak alan çıkışı ile ilgili su kalitesi değerlendirmesi yapılacak.
Dünya
Yorum Yaz