Pyramid Group, İnegöl 2. OSB'de 5 yıldızlı bir otel kurmak istiyor!
Mobilyada markalaşan İnegöl, 2'nci OSB'de yeni yatırım fırsatlarını değerlendirerek sektör çeşitliliği yakalamayı hedefliyor
UKUB'un Kalıpçılar Vadisi Projesi için bin dönümlük arazi tahsis edilmesinin gündemde olduğu 2'nci OSB'de Mısırlı Pyramid Group da büyük bir fuar alanı, 5 yıldızlı bir otel ile sosyal donatı alanları kurmak istiyor.
Adı mobilya ile anılan İnegöl, artık farklı sektörlerde de öne çıkmayı hedefliyor.
Her yıl dış ticaret fazlası veren İnegöl'ün ihracatının yüzde 30'unu 30 bin kişinin istihdam edildiği mobilya sektörü oluşturuyor.
Mobilya sektörünün rayına oturmamış tren gibi ilerlediğini savunan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilçede sektör çeşitliliğine gidilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Aktaş, bu anlamda ilk adımı Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) ile atmaya hazırlandıklarım kaydetti. Nüfus artışı Türkiye ortalamasının üzerinde seyreden İnegöl'de çok ciddi kalifiye eleman sıkıntısı çekildiğine vurgu yapan Aktaş, ilçeye getirilmesi düşünülen kalıpçılık sektörünün bunun önüne geçebileceğini dile getirdi.
6 bin 500 dönüm arazi üzerine kurulu olan ve 4 bin dönümü kamulaştırılan 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'nin yüzde 80'inin satıldığını ve inşaat çalışmalarının başladığını ifade eden Aktaş, "UKUB yönetimi Kalıpçılar Vadisi projesi için toplam alanı 2 bin 500 dönüm olan 2'nci etaptan bin dönümlük arazi istiyor. UKUB'un 2008'den bu yana sürdürdüğü proje kapsamında 4 bin. 2 bin ile 4 bin metrekare arasmda 200 civarında firma kurulabiliyor. Ayrıca alanda sosyal tesis ile Kalıpçılık Meslek Lisesi için de yer bulunuyor. Tüm bunların bir arada olacağı bir kompleks kurulabilir. UKUB yönetimi ile 2'nci OSB'yi birlikte gezdik.
Şimdi onlara bir sunum hazırlıyoruz. Bu gerçekleşirse sanayimizi bu yönde çeşitlendireceğiz" açıklamasını yaptı.
İnegöl'ün 2'nci OSB gibi düzenli bir sanayi alanına sahip olmasının önemli bir avantaj olduğunu vurgulayan Aktaş, "Ayrıca İnegöl stratejik ve coğrafi olarak da kesişme noktasında. Metrekaresi 20 TL ile sanayi arsası fiyadan çok düşük. Hızlı tren, yeni duble yol, havaalanına yakınlığı İnegöl'ü daha da öne çıkaran unsurlar. Öte yandan kalıpçılık sektörünün ilçeye giriş yapmasıyla birlikte oluşacak nitelikli iş gücü, şehrin sosyal ve kültürel gelişimini de olumlu etkileyecektir" diye konuştu.
Mısırlı grup 150 dönüm arazi istedi İlçenin bir fuar merkezi olması için de harekete geçtiklerini anlatan Aktaş, Orta Doğu ve Afrika'nın en büyük fuarcılık şirketlerinden biri olan Mısırlı Pyramids Group AŞ'nin 2'nci OSB'de büyük bir fuar alanı, 5 yıldızlı bir otel üe sosyal donatı alanları için yer talebinde bulunduğunu aktardı. Yap-işlet-devret ya da satın alma şeklinde gerçekleşmesini bekledikleri yatınmın yaklaşık 30 milyon TL tutarında olacağını belirten Aktaş, "Pyramids Group yetkilileriyle görüştük. OSB'deki alanları gezdik.
Bizden 150 dönümlük bir arazi istediler. 6 ayda fuar alanım tamamlamayı taahhüt ediyorlar. İfor Fuarcılık olarak yaptığımız fuar alanımız artan katılımcı ve ziyaretçi talebi nedeniyle yetersiz gelmeye başlamıştı. Bu nedenle 2015'e kadar yeni bir fuar alanı planladığımızı deklare etmiştik. Mısırlı gruptan gelen bu teklif iyi oldu. Şu anda karşılıklı görüşmelerimiz sürüyor" şeklinde konuştu. Aktaş, 2'nci OSB'de şu an 8 fabrikanın faal olduğunu, devam eden inşaatlarla yıl sonuna kadar 15 fabrikanın tamamlanacağını da sözlerine ekledi. Termal turizm alanında önemli bir merkez olan İnegöl Oylat Kaplıcalan'nda da karayolu ve çevre düzenlemesi çalışmalarının sürdüğünü aktaran Aktaş, buraya da büyük sermayeli turizmcilerden yatırım beklentisi içerisinde olduklarını söyledi.
Yeni İnegöl'ün 2'inci etabına başlanacak
Yeni İnegöl projesi ile ilgili de konuşan Aktaş, şehir merkezi dışında hayata geçirilen proje kapsamında içerisinde ilköğretim okulu, AVM ve sosyal donatı alanları bulunan 686 konutluk ilk etapta 3 bin kişinin yaşadığını ifade etti. TOKİ tarafından hayata geçirilecek olan 2'nci etapta da bin 244 konut yapılacağının altını çizen Aktaş, ekim veya kasım ayında inşaatına başlanacak olan 2'nci etabın 15-16 ayda tamamlanacağı bilgisini verdi. Sanayi noktasında yaptığı atılımlarla İnegöl'ün artık kabına sığmadığını kaydeden Aktaş, "İlçe gün geçtikçe genişliyor. Özetle kentsel dönüşüm çalışmaları ile mevcut İnegöl'ü boşaltıyor, sıkışıklıktan kurtarıp yeniliyor ve kentimizin geleceğini dikkate alarak yeni bir İnegöl kuruyoruz. Yeni İnegöl Projesi ve 2'nci OSB, ilçenin değişim ve dönüşümünde önemli rol oynayacak projeler. Ama bu değişim ve dönüşümler kolay olmuyor. Özellikle kentsel dönüşümle alakalı ciddi fedakarlık yapmış olmamıza rağmen kamulaştırmada yol alamadık.
Yeni İnegöl projesi fiziksel şartlar sebebi ile sıkışan kente nefes aldıracak, İnegöl'ün en azından gelecek asrını kurtaracak bir proje" dedi.
Vadi için OSB'de araştırma yapıyoruz
UKUB Başkanı Şamil Özoğul: Türkiye'nin 2023 hedefi olan 500 milyar dolar ihracat için kalıp sektörün desteklenmesi gerekiyor.
Sektörün doğru yapılanması ve gelismesi için üreticilerin bir arada olacakları, üretim alanına ihtiyaç var. Bu amada 'Kalıpçılar Vadisi ' projesini hazırladık. Projemizi hayata geçirmek için birde kooperatif kurduk. Bir süredir projemizi yapabileceğimiz arazi arıyoruz.
Esra ÖZARFAT/Dünya
Yorum Yaz