maritbet girişmaritbet
Resim Heykel Müzesi’nin geleceği Tayyip Erdoğan’a bağlı!

Resim Heykel Müzesi’nin geleceği Tayyip Erdoğan’a bağlı!

Resim Heykel Müzesi'nin, Karaköy'deki 5 No'lu Antrepo'ya taşınmasının ardından başlayan tartışmalar devam ediyor

Başbakan'ın ofisinin de bulunduğu Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'ndeki İstanbul Resim Heykel Müzesi'nin, Karaköy'deki 5 No'lu Antrepo'ya taşınmasının ardından başlayan tartışmalar devam ediyor.

Antrepo'ya taşınan müzede 20. yüzyıl Türk sanatıyla ilgili yaklaşık sekiz bin parçadan oluşan eşsiz bir koleksiyon bulunuyor. Restorasyona alınan Veliaht Dairesi'nin harap durumda oluşu, müzedeki eserlerle ilgili dedikoduları da beraberinde getirmişti. Eserlerin 5 No'lu Antrepo'ya taşınması, eserlerin güvende olup olmadığıyla ilgili şüpheleri artırdı. Sanat Tarihi çevrelerinin iddialarına göre, Antrepo'ya kaldırılan eserler yalnızca iki bekçiyle korunuyor. İklimlendirme yapılmayan mekânda eserler neme, farelere, böceklere karşı korunmasız durumda. Eserlerle ilgili envanter çalışması yapılmadığı da iddialar arasında.

İstanbul 2 No'lu Koruma Kurulu Başkanı Mete Tapan'ın verdiği bilgilere göre Galataport proje alanında yer alan, içerisinde İstanbul Modern'in de bulunduğu antrepolar müze olarak tescillendi. İstanbul Resim Heykel Müzesi'ndeki eserlerin taşındığı 5 No'lu Antrepo Mimar Sinan Üniversitesi'nin yetkisine devredildi.

Özelleştirme Daire Başkanlığı çok yakında antrepoların özelleştirilmesi için düğmeye basacak. Tapan bu dedikodu vesilesiyle Galataport projesinde yeşil alan olarak yer aldığı için İstanbul Modern'in de bulunduğu antrepoların yıkılacağı söylentilerini kesin bir dille yalanlamış oldu. Bana gelen bilgilere göre iki yıl içinde Mimar Emre Arolat'ın üstlendiği bir projeyle 5 No'lu Antrepo Çağdaş Sanat Müzesi'ne dönüştürülecek. (İstanbul Resim Heykel Müzesi'nin adının bu şekilde değiştirilmesi de sanat çevrelerinde ayrı bir tartışma konusu.)

Bütün bu iddialarla ilgili Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Yalçın Karayağız'la iki görüşme yaptım. Dedikoduların kesinlikle asılsız olduğunu, 5 No'lu Antrepo'da en üst düzeyde güvenlik önlemlerinin alındığını, iklimlendirme ve diğer koruma tedbirlerinin eksiksiz bir şekilde yerine getirildiğini söyleyen Prof. Yalçın Karayağız'la önümüzdeki perşembe günü eserleri görmek için sözleştik. Ancak daha sonra görüştüğümüz Karayağız bu randevuyu iptal etti. Müze konusunda konuşmama kararı aldığını söyleyen Karayağız bu kararına ilginç bir gerekçe gösterdi: "Başbakan Erdoğan'a söz verdim. 10 gün içerisinde 5 No'lu Antrepo'da nasıl bir çalışma yapıldığını bizzat o açıklayacak."

Resim Heykel Müzesi'nin Antrepo'ya taşınmasıyla ilgili süreci başlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dolmabahçe'ye geçen yıl yaptığı ziyaret olmuştu. Müzenin harap halini gören Cumhurbaşkanı Gül, Karayağız'a yeni bir yer bulmayı teklif etmiş, böylece 5 No'lu Antrepo'da karar kılınmıştı. Eserlerin taşındığı Antrepo'dan basına yansıyan ilk görüntüler hiç de iç açıcı değildi. Zaten eserlerin güvenliğiyle ilgili şüpheler de bu fotoğrafların ortaya çıkmasıyla başlamıştı. Sağa sola yığılmış tablolar ve heykellerle ilgili daha sonra bu mekânda nasıl bir çalışma yapıldı, ne tür güvenlik ve koruma önlemleri alındığı bilinmiyor. Bu konuda konuşmama kararı aldıklarının altını çizen Karayağız'ın tek söylediği mekânın birkaç kez Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri tarafından denetlendiği.

Mimar Sinan Üniversitesi'nin yetkisine devredilen müzeyle ilgili üniversitenin en yetkili isminden bilgi almak maalesef mümkün olmadı. Müzenin akıbetini öğrenmek için 10 gün beklemek gerekecek.

ŞEHİR FISILTILARI

Fatih Belediyesi'nin bilişim teknolojileri üzerine yaptığı çalışmalar Harvard Üniversitesi tarafından ödüllendirildi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, e-yönetişim ödülünü aldı. İstiklal Caddesi'ne döşenecek taşların rengi belli oldu: Tren yolu pembemsi, diğer yerler gri ve yeşilimsi mozaik tarzında olacak.

YENİ İSTANBUL ANSİKLOPEDİSİ PERŞEMBE PAZARI

Haliç'te Tarihi Yarımada'ya bakan en güzel sahilde, hırdavat esnafının ağırlıkta olduğu bir caddedir. Bu kadar güzel bir sahilde, üstelik tarihi hanları ve evleri berbat ederek neden ısrarla hırdavat satıldığı merak konusudur. Galata Surları, Galata Bedesteni, Rüstem Paşa Hanı (Kurşunlu), Yelkenci Hanı, Yahya Paşa Çeşmesi, Yunus Dede Türbesi, İbrahim Paşa Camii, Sokullu Mehmet Paşa Camii, Azapkapı Çeşmesi, Koyun Baba Türbesi, Nimetiye Hanı ve birçok sivil mimarlık örneklerinin bulunduğu alan 1991 yılında sit alanı ilan edildi. Bölgenin turizme açılmasıyla ilgili bugüne kadar pek çok plan yapıldı ancak bugüne kadar hiçbiri hayata geçirilemedi.

Ertan Altan/Taraf

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Saray Koleksiyonları Müzesi M.S Üniversitesi'ni de alabilir!
  • 22.06.2012 10:47

Saray Koleksiyonları Müzesi M.S Üniversitesi'ni de alabilir!

Saray Koleksiyonları Müzesi’nin Dolmabahçe Sarayı’nı korumak için açıldığını söy ...

Resim Heykel Müzesi’nin geleceği Tayyip Erdoğan’a bağlı!
  • 30.04.2012 16:08

Resim Heykel Müzesi’nin geleceği Tayyip Erdoğan’a bağlı!

Resim Heykel Müzesi'nin, Karaköy'deki 5 No'lu Antrepo'ya taşınmasının ardından b ...