Sabiha Gökçen sayesinde rötarlar bitecek
“THY, Atatürk Havalimanı’ndaki bazı uçuşlarını Sabiha Gökçen Havalimanı’na alamaz mı?” diye sormuştum
“THY, Atatürk Havalimanı'ndaki bazı uçuşlarını Sabiha Gökçen Havalimanı'na alamaz mı?” diye sormuştum. Yanıt gecikmedi, dün itibarıyla kurum, Sabiha Gökçen'den uçmaya başladı. Sabiha Gökçen CEO'su Gökhan Buğday'la havalimanından bildiriyorum.
Son zamanlarda kaçımız rötarsız uçtuk? Kaçımız rötarlar yüzünden THY'ye laf ettik? Birkaç hafta önce yazmıştım, yine ısrarla söylüyorum, rötarlardan sorumlu THY değil. Tamam, Atatürk Havalimanı çok güzel oldu, TAV hiç tartışmasız çok iyi bir işletmeci ama İstanbul gibi bir şehre artık tek havalimanı yetmiyor. THY büyüdükçe, yeterli pist olmayınca, üzerine bir de olağanüstü hava şartları eklenince rötarlar kaçınılmaz oluyor.
Biliyoruz, Yeşilköy'de şu anda pist yapacak alan yok. Üçüncü havalimanı projesi konuşuluyor ama havalimanı büyük bir yatırım, büyük altyapı istiyor, öyle bugün karar verilip hemen yarın hazır olacak şey değil. Bu durumda “Atatürk Havalimanı'ndaki bazı uçuşlar Sabiha Gökçen'e kaydırılamaz mı?” diye sormuştum yazımda.
CEO Gökhan Buğday anlatıyor
Bunun üzerine Sabiha Gökçen Havalimanı CEO'su Gökhan Buğday'la havalimanında buluştuk. Konuştuklarımıza geçmeden önce Nişantaşı'ndan Kurtköy'e 40 dakikada gittiğimi belirtmek isterim. Nişantaşı'ndan Yeşilköy'e de daha kısa sürede gitmek doğrusu mümkün olmuyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı'na kadar gelip de bir yere uçmayacak olmak doğrusu hoşuma gitmiyor. Beni bıraksanız, ilk uçağa atlayıp her nereye gidiyorsa giderim. Seyahati ve havalimanlarını o kadar çok seviyorum. Şansıma ilk uçak Roma'ya. Yanımda pasaportum olsa kimse tutamaz beni. Neyse ki pasaport yanımda yok. Ama Sabiha Gökçen CEO'su Gökhan Buğday yanımda. Sanki havalimanlarına olan zaafımı anlamış gibi beni pasaport kontrolden körüğe, Duty Free mağazalarından CIP Lounge'a gezdiriyor ve bir yandan da Open Gate uygulamasını yani güvenliğin pasaport kontrolün hemen sonrasına alınmasını anlatıyor. Aklım hâlâ Duty Free'de, Buğday'ı dinlemeye devam ediyorum. Bagaj bantlarına çocukların güvenliği için yerleştirdikleri termal kameraları anlatıyor. Bu arada Sabiha Gökçen'in bir de havalimanı oteli var. Otelde Limak'ın yabancı ortakları, Hintli GMR Group ve Malezyalı MAHB'ın yöneticileri ve çalışanları da düşünülmüş, bu yüzden mutfakta Hint bir şef de bulunuyor.
Artık THY de İSG'den uçuyor
Gelelim asıl konuya, “THY'nin Sabiha Gökçen'den uçmaya başlaması çok önemli” diyor Buğday. Ardından öğreniyorum, dün itibarıyla THY Ankara, Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir uçuşları başlattı Sabiha Gökçen'den. Daha önce THY'nin düşük maliyetli markası Anadolu Jet buradan uçuyordu ama THY'nin ilk uçuşu daha dün gerçekleşti. Hatta dün bir açıklama daha geldi THY'den: Atatürk Havalimanı'nı etkileyen güneyli rüzgarlar nedeniyle bazı ucuşlar Sabiha Gökçen Havalimanı'na kaydırıldı diye.
Depreme karşı en güvenli bina
Sabiha Gökçen, kısa zamanda birçok uluslararası ödül almış bir havalimanı. Bazılarını biliyoruz, bazılarını kaçırmışız. ‘En Hızlı Büyüyen Havalimanı' da seçilmiş, Dünya Düşük Maliyetli Havayolları Kongresi'nde ‘En iyi havalimanı' da seçilmiş. Ayrıca Buğday'ın özellikle altını çizdiği bir şey daha var. Sabiha Gökçen, depreme karşı çok güvenli. Hatta ABD'li ‘Risk Management' dergisi tarafından ‘Depreme karşı en güvenli bina' seçilmiş.
Elimizde böyle bir seçenek daha varken, ondan daha çok faydalanıp rötarlardan da kurtulabiliriz. THY bunun için çok önemli bir adım attı. Şimdi sıra Sabiha Gökçen'de. Şimdiye kadar yüzde 92 rötarsız uçuş oranı olan alandan uçuş sayısı artıkça da aynı sonucu görmek istiyoruz. Onların hedefiyse bu oranı yüzde 94'e çekmek.
İkinci pist yapılacak
Gökhan Buğday, bunun için paralel bir ikinci pist yapacaklarını anlatıyor. Neyse ki böyle bir alan var. 2015'te tamamlanacak paralel pistle kapasite iki katına çıkacak. “İstanbul çok önemli bir transit merkez haline geldi. Türkiye ve çevresinde bu kadar çok noktaya uçan başka bir yer yok. Altyapıyı geliştirdiğimiz takdirde üzerini doldurmak zor bir şey değil. İstanbul'da 100 milyonu geçecek bir yolcu potansiyeli bekleniyor” diyor. Buğday'a göre, İstanbul'un bu kadar önemli bir transit merkezi haline gelmesinde kentteki yeni finans merkezinden teknoloji ve endüstri parkına, Avrupa'daki krizden Türk dizilerinin Ortadoğu'da bu kadar popüler olmasına, sağlık turizminin çok ilerlemesine kadar birçok ayrıntı da bunda etkili.
İşte bu yüzden THY'nin Sabiha Gökçen'den uçması her açıdan önemli bir gelişme, hem bizim gibi yerli yolcular hem de turizm açısından. İç hatlarla başlandı, umarım yakında dış hatlar da eklenir.
Milliyet Cadde/Çağdaş Ertuna
Yorum Yaz