maritbet girişmaritbet
Sahibinden satılık 120 yıllık tarihi han

Sahibinden satılık 120 yıllık tarihi han

İzmir'in Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki Arap Hanı 60 milyon liraya satışa çıkarıldı

İzmir'in Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki 120 yıllık geçmişe sahip tuhafiyecilerin faaliyet gösterdiği Arap Hanı, 60 milyon liraya satışa çıkarıldı. 3 bin 200 metrekarelik alana kurulu handa, butik otel ve alışveriş merkezi kurulmasına izin verilecek

İzmir, gayrimenkul sektörünün parlayan yıldızı olmaya devam ediyor. Bayraklı Turan arasında yeni kent merkezindeki imar planlarının onaylanmasının ardından birbiri ardına projeler gündeme gelirken, Tarihi Kemeraltı Çarşısı da gayrimenkul açısından hareketli günler geçiriyor. Merkezi İstanbul'da bulunan gayrimenkul geliştirme şirketleri, büyük alışveriş merkezleri ve turizmciler, tarihi çarşıda uygun projeleri hayata geçirmek için mekan arayışına girişti.

OTEL VE AVM OLUR

Hacılar'ın De Facto tarafından kiralanmasının ardından Havuzlu Bey Çarşısı'na da başta Migros olmak üzere alışveriş devleri talip oldu. Kemeraltı'ndaki satılık gayrimenkullerin son gözdesi Tarihi Arap Hanı oldu. Yaklaşık 120 yıllık geçmişi ile manifatura ve tuhafiyecilerinin merkezi konumundaki çarşıya İstanbul ve Diyarbakır'dan gayrimenkul geliştirme şirketleri teklif götürdü. 3 bin 200 metrekarelik Han'ın bulunduğu alanda imar planlarının AVM ve butik otele izin verdiği bildirildi.

ÇEKİM MERKEZİ

Arap Hanı Tuhafiyeciler Çarşısı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mazhar
Özkarabacak, 60 ortağı bulunan şirketin hanın tek sahibi olduğunu belirterek geçtiğimiz günlerde toplanan genel kurulda uygun bir teklif gelmesi halinde satış kararı alındığını bildirdi.
Han'ın ilk kurulduğu yıllarda esir pazarı olduğunu, ardından sebze hali, otobüs garajı olarak hizmet verdiğini, 1980'dan itibarense konfeksiyoncular çarşısı olarak adlandırıldığını kaydeden Özkarabacak, "Bir kapısı Kemeraltı'nın ana caddesi Anafartalar'a diğer kapısı ise 926 sokakla Tarihi Agora'ya uzanan hanımız, Agora, İkiçeşmelik ve çevresinin rekreasyon çalışmaları tamamlandığında yerli ve yabancı turistlerin çekim merkezi olacak bir noktada" dedi.
Çarşının kurucu ortağı Abdullah Başbuğ da 60 ortağa ait 150 dükkan bulunduğu bilgisini verdi. Hanı 1980 yılında Hacı Fazıl Özyurtseven'den satın aldıklarını belirten Başbuğ, "Tarihi Çarşı'da dükkan metrajları çok ufak. Tapunun tek parça olması bölgede proje uygulamak isteyen yatırımcıların ilgisini çekiyor" yorumunda bulundu.


Adı: Tarihi Arap Hanı

Yeri: İzmir Anafartalar Caddesi

Yapım tarihi: Kesin bilinmiyor ama tahmini tarih 1890-1891 arasında.

Mimari özelliği: Kesme taş, moloz taş ve tuğladan yapıldı.

Özellikleri: Dikdörtgen planlı, avlulu, mescidli. Giriş cephesi iki katlı, avlu kanatları ise tek katlı.

Dükkan sayısı: 150

100 milyon lira değer biçiliyor

Arap Hanı Tuhafiyeciler Çarşısı Genel Müdürü Mustafa Akata, metrekare birim fiyatlarının 50-70, Başdurak Camii ile Havra Sokağı arasında ise 30-50 bin lira arasında değiştiğini belirterek, "Mevcut imar durumu da dikkate alındığında gayrimenkulun piyasa değeri yaklaşık 100 milyon lira. Ancak biz 60 milyon civarında bir fiyat belirledik" dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz