Sakarya’daki üniversite öğrencileri orta hasarlı binalarda yaşıyor!
Deprem acısını 13 yıl önce yaşayan Sakarya’dan, üniversite öğrencilerinin yıllardır orta hasarlı binalarda yaşamak zorunda bırakıldığı itirafı geldi
Deprem acısını 13 yıl önce yaşayan Sakarya'dan, üniversite öğrencilerinin yıllardır orta hasarlı binalarda yaşamak zorunda bırakıldığı itirafı geldi. “Depremin ardından yetersiz ve güvensiz binalar öğrencilere verildi” açıklamasını yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “13 yıl boyunca öğrenciler kaderlerine mi terk edildi?” sorumuza, “Öğrenciler öyle bir dönem geçirdiler” yanıtını verdi. Rektör Elmas hasarlı binalara ilişkin ellerinde liste bulunduğunu ve son 3-4 yıldır öğrencileri bu binalar hakkında uyardıklarını söyledi.
17 Ağustos 1999 yılında yaşanan Marmara depreminde 4 bin kişinin can verdiği Sakarya'da orta hasarlı bina kabusu da sürüyor. Kentte yaklaşık 1500 civarında orta hasarlı bina olduğu bilgisini veren Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bu sorunun çözüme ulaşacağını söyledi.
Zorunluluktan
Depremin ardından orta hasarlı bina sayısının 25 bin olduğunu ancak aradan geçen sürede bu sayının 1500'e kadar düştüğüne dikkat çeken Elmas, “Depremin ardından yetersiz ve güvensiz olan bu orta hasarlı binalar öğrencilere verildi. Geçmiş yıllarda yeni evler yoktu, öğrenci yurtları yetersizdi. Bu yüzden de öğrenciler orta hasarlı binalara girdi. Öğrenciler zorunluluktan dolayı orta hasarlı ve yönetmeliğe uymayan evlerde kalmak zorunda kalıyorlardı” diye konuştu.
Kayıtta uyarı
Hasarlı ve yönetmeliğe uygun olmayan evler konusunda öğrencileri uyardıklarını belirten Elmas şöyle devam etti: “2-3 yıldır örgencilerimize kayıt sırasında ‘Ev tutarken bina 1999 yılı öncesi yapılmışsa mutlaka deprem raporlarını isteyiniz' yazılı bir not veriyoruz. Öğrenci ev tutacağı zaman bize başvurup evin durumunu soruyor. Rektörlükte bir bilgisayarda bu tip binaların listesi kayıtlı. Oradan sorgulama yapıp öğrencilere binanın bilgisini veriyoruz. Kayıt sırasında yeni öğrencilerimize yine orta hasarlı bina konusunda bilgi vereceğiz. Ama son yıl başvuru sayısı çok azaldı. Bunun sebebi de yapılan yeni yurt ve evler. Öğrencilerin artık alternatifleri çoğaldı, orta hasarlı evlere olan ihtiyaçları kalmadı. Öğrencilerimiz seçenek çoğaldığı için orta hasarlılardan kurtuldu. Artık güvensiz yapılardan güvenli yapılara geçiyorlar.”
Aileler de kalıyor
Rektör Elmas, “13 yıl boyunca öğrenciler kaderlerine mi terk edildi?” sorumuza şu yanıtı verdi:
“Siz gazeteci olarak öyle bakıyorsunuz. Haklısınız. Öğrenciler öyle bir dönem geçirdiler tabi. Normal halk için de farklı bir durum yok. Bilinçlendirmeyi tüm Sakarya için de yapıyoruz. Bu binaların tamamında sadece öğrenciler oturmuyor. Sorun 15-20 bin konutta devam ediyor. Aileler kalıyor burada. Mal sahipleri de oturuyor, öğrencilerin oturduğu da var. Asıl bizim hedefimiz önümüzdeki 3-4 sene içinde bu sorunu çözerek yeni deprem periyoduna hazır olmak.”
‘Deprem için hiç hazırlık yapılmadı'
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, 17 Ağustos 1999'daki Marmara depreminin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen, depreme hazırlıklı olmak için gerçekçi bir çalışma yapılmadığını öne sürdü. Halen orta hasarlı bina sorununun konuşulduğunu belirterek, orta hasarlı binaların ağır hasara dönüştürülerek yıkılması gerektiğini söyleyen Gürpınar, depremde Sakarya'da 25 bin 543 konutun ağır hasar, 19 bin 843 konutun orta hasar gördüğünü anımsatarak , ”DASK, 1999 depreminden sonra çıkarılan bir sigorta sistemi ama DASK tam amacına yönelik bir sigorta değil. Depremle ilgili sigorta ayağının inşaat sürecinde devreye girmesini uygun görüyoruz. 'DASK ihtiyaca cevap verecek şekilde, yeniden ele alınmalıdır' diye düşünüyorum” dedi.
‘800 bin bina yıkılıcak'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan Akçin, çıkartılan kanunla amaçlarının konut üretmek değil, Türkiye genelinde 6,5 milyonun üzerinde olan salaş yapıları yenilemek olduğunu söyledi. Akçin, mayıs ayında yürürlüğe giren ”6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un” Antalya'daki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına tanıtılması amacıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ülke genelinde ilk olarak 700-800 binanın yıkılacağını söyledi. Bu binaların yüzde 50'sini kamu binalarının oluşturduğunu ifade eden Akçin, ”Çürük çıkan binalar boşaltılacak. Amacımız bu kanunla konut üretmek değil, Türkiye genelinde 6,5 milyonun üzerinde olan salaş yapıları yenilemek. Yeni yerleşim alanları oluşturmak gibi bir amaç yok” dedi.
Milliyet
Yorum Yaz