Samsun’un her yıl 5 bin yeni konuta ihtiyacı bulunuyor
GYODER tarafından hazırlanan “Samsun Gayrimenkul Sektörü Değerlendirme ve Öngörüler Raporu” da katılımcılarla paylaşıldı
Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER tarafından Samsun'da 7 Kasım'da gerçekleştirilen ‘Gelişen Kentler Zirvesi'nin öğleden sonraki oturumunda; Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erman Ilıcak “Sınır Ötesi Gayrimenkul Yatırımları ve Karadeniz Bölgesinin Gelişimine Etkileri” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Ilıcak “Türkiye henüz istediğimiz seviyede değil. Ekonomiyi büyütmek ve yeni iş alanları yaratmak gerekiyor. Bunları gerçekleştirmeden gayrimenkul sektörünü büyütmemiz mümkün değil. Samsun'da mega projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun için de imar riski olmayan arsaların yaratılması ve geliştirilmesi kaçınılmaz. Samsun'un çok ciddi stratejik avantajları bulunuyor. En önemlisi de konumu itibari ile lojistik ve çalışma gücü. Karadeniz'in en önemli ticaret limanlarından biri olan şehir, başta Rusya olmak üzere birçok ülke ile direkt ticari ilişki içerisinde. Özellikle Rusya, Türkiye'nin ithalatında ilk sıralarda yer alıyor. Hem Türkiye hem de Samsun olarak Rusya ile ilişkilerimizi daha geliştirmeliyiz” dedi.
Samsun yatırımcılar açısından cazip fırsatlar barındırıyor
Zirvede, Samsun'un potansiyelini ortaya çıkarmak ve katma değer sağlamak amacıyla; GYODER ve İstanbul Ticaret Üniversitesi-Gayrimenkul Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle hazırlanan “Samsun Gayrimenkul Sektörü Değerlendirme ve Öngörüler Raporu” da katılımcılarla paylaşıldı. GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Neşecan Çekici tarafından sunulan rapor, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Şehir Plancısı A.Faruk Göksu tarafından değerlendirildi. Çalışmada Samsun'un ekonomik ve demografik yapısı incelenerek, şehrin gayrimenkul sektörü, konut, ticari, turizm, sanayi ve lojistik başlıkları altında ele alındı. Samsun'un yatırımcılar açısından cazip fırsatlar barındırdığının altı çizilirken, Samsun şehrinin bölgenin gelişme lokomotifi olacağı, üretim kapasiteleri ve sunacağı hizmetler ile bütün bölgenin gelişmesine katkıda bulunacağı belirtilmiştir. Özellikle, başta merkez ilçelerinde olmak üzere kent genelinde bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatıldığı ve bu projelerle kentin yaşanabilirlik kriterlerinde hızlı bir düzelme olacağı öngörülmektedir. Bu düzelmenin de Samsun'a olan ulusal ve uluslararası bakışı ve yatırımcıları olumlu yönde etkileyeceği şüphesizdir. Bütün bu gelişmeler neticesinde ise başta ticari gayrimenkul sektörü olmak üzere tüm gayrimenkul sektörünün olumlu yönde etkileneceği düşünülmektedir. Kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı konut stoku ihtiyacına yönelik rakamların da paylaşıldığı rapora göre 2000 ila 2013 yılları arasında yenilenen konutlar olmasına rağmen 150 bin konutun 30 yıl içerisinde yenilenmesi gerekiyor. Buna göre yıllık bazda 5 bin kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı konut ihtiyacı doğmaktadır. Böylece tüm konut stokunun 2043 yılına kadar yenilenmesi muhtemel görünmektedir.
Samsun'a yatırım yapan kurum temsilcilerinin yer aldığı ‘Yatırımcı Gözüyle Gelişen Kentler- Samsun' oturumunda ise; şehre yatırım yapan isimler örneklerle Samsun'u ve gelişimini anlattılar.
Zirvenin son oturumunda ise, Prof. Kerem Alkin ekonomik değerlendirmelerde bulunarak Samsun'un gelişme potansiyeli olan noktalarına dikkat çekti. Alkin, Samsun'un önemli bir lojistik ve eğlence turizm merkezi olabileceğine değindi.
Yorum Yaz