Sarıyer Belediyesi, Atsushi Miyazaki Japon Parkı'nı açtı!
Sarıyer Belediyesi tarafından Van depreminde hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki adına inşa edilen Japon Parkı, görkemli bir törenle açıldı
BSarıyer Belediyesi 23 Ekim 2011 yılında yaşanılan Van depreminin yaralarını sarmak için Japonya'dan Van'a gelen ve 9 Kasım 2011 tarihinde gerçekleşen ikinci Van depremi sırasında göçük altında kalarak hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki adına Sarıyer'de bir park açtı.
Park, 9 bin 495 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen iki bölümlu park, Japon Bahçesi ve tarihi Ayazma olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Parkın yapımı sırasında Japon yetkililerden de görüş alınarak Japon Bahçe sanatının kendine özgü karakteristik özellikleri barındırmasına dikkat edilirken Japon stili giriş kapısı, pergola, kasuga feneri, durgun ve hareketli su yüzeyleri, bitki çeşitleri projede uygulanan özelliklerden birkaç tanesi. Parkın en önemli özelliği ise, Karslı heykeltraş Murat Muravanni tarafından yapılan Miyazaki büstüdür. Büstün yapımı sırasında Miyazaki'nin arkadaşlarının görüşlerine baş vuruldu.
Geleneksel kıyafetler giyen ve Japon yerel müzik çalgısı Koto çalarak misafirleri karşılayan Japon müzik grubunun ardından başlayan törende ilk olarak Atsushi Miyazaki adına Türkü besteleyen Vanlı ozan Ahmet Poyrazoğlu sahne aldı. Poyrazoğlu'nun duygu dolu dizelerinin ardından konuşmalara geçildi.
İlk olarak kürsüye gelen Van Vakfı Başkanı Müjdat Çelik, Van depreminde canı pahasına didinen ve bu uğurda hayatını feda eden Miyazaki adına yapılan park için Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve belediye çalışanlarına teşekkür etti. Bütün Vanlıların selam ve sevgilerini getirdiğini söyleyen Çelik, sözü Aachen Belediye Başkanı Marcel Philipp'e bıraktı. Philipp sözlerine; “Benim için burada olmak büyük bir onurdur” diye başladı. Bir parkın, bir bahçenin sessizliğin ve dinginliğin en çok olması gereken bir alan olduğunu ifade eden Marcel Philipp, Japon Parkı'nın bu nedenle, uluslararası bir kahraman olan Atsushi Miyazaki için meydana getirilen en anlamlı eser olduğunu söyledi.
Başkan Genç: Miyazaki, dünyaya insanlık ve evrensel değerleri hatırlattı.
Aachen Belediye Başkanı Marcel Philipp'in ardından kürsüye gelen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, binlerce kilometre öteden hiç görmediği, hiç tanımadığı insanlara yardım eli uzatmak için gelen ve bu uğurda hayatını feda eden Miyazaki için bir eser meydana getirmekten duydukları gurur ve mutluluğu dile getirdi. Yerel yöneticilerin sadece alt yapı sorumluluğu taşıyamayacağını, bunun dışında toplumun gelişmesi, sosyal ve kültürel değerlerin öne çıkarılması konularında da emek sarfetmeleri gerektiğinin altını çizdi. Alanı dolduran herkesi Miyazaki için kuvvetli bir alkış yapmaya çağıran Başkan Genç; “O, evrensel değerler ve insanlık adına hayatını feda eden bir kahramandır” diye konuştu. Başkan Şükrü Genç, konuşmasının ardından parkın yapımında desteklerini esirgemeyen Aksoy ailesi adına Erdal Aksoy'a bir teşekkür plaketi takdim etti.
Japonya Başkonsolosu Keiji Fukuda: Miyazaki Sarıyer'de ölümsüzleşti.
Bir Japon vatandaşı olarak, Miyazaki adına güzel ve anlamlı bir parkın yapımında emeği geçen başta Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'e ve tüm Sarıyerlilere teşekkürlerini sunarak konuşmasına başlayan Keiji Fukuda, kendisiyle bir kaç defa bir araya gelme mutluluğuna eriştiğini ifade ettiği Miyazaki'nin Sarıyer'de ölümsüzleştiğini ve burada sonsuza dek yaşayacağını söyledi.
Umut Oran: Bu park son derece anlamlı ve önemlidir
Son olarak kürsüye gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Japon Parkı'nın Türkiye ve Japonya arasındaki kardeşlik ve dayanışmanın bir başka örneği olduğunu söyledi. İlk örneğin bundan 124 yıl önce Ertuğrul Fırkateyni'nin batması sonucu Japonya'nın Kuşimoto şehrinde açılan şehitlik ve müze olduğunun altını çizen Oran, o acı olayla başlayan Türk-Japon kardeşliğinin bu parkla birlikte pekişmesinin önemine değindi.
Konuşmaların ardından parkın kurdelesini kesen CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Japonya Başkonsolosu Keiji Fukuda, Aachen Belediye Başkanı Marcel Philipp ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, parkı gezdi.
Japon Parkı'nın açılışına ayrıca İsrail Başkonsolosu Moshe Kamhi, Denizcilik Müsteşarı Cemalettin Şevli, İlçe Siyasi Parti Başkanları, Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Sarıyer İlçe bürokratları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın mensupları ve Sarıyerli yurttaşlar katıldı.
Yorum Yaz