Silvan Barajı GAP’ta 2.5 milyon dekarı sulayacak!
Atatürk Barajı’ndan sonra GAP’ın en büyük ikinci sulama barajı konumuna yükselecek olan Silvan Barajı ve HES Projesi’nin temeli dün dört bakanın katıldığı törenle atıldı
Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'ın en büyük ikinci sulama barajı konumuna yükselecek olan Silvan Barajı ve HES Projesi'nin temeli dün dört bakanın katıldığı törenle atıldı.
Silvan ve Ambar barajları ile Silvan Sulama Tüneli'nin temel atma töreni Silvan Kaymakamlığı önünde yapıldı. Tören alanında, iki baraj ve sulama tünelinden sinevizyon ile canlı bağlantı kuruldu. Kulp Çayı üzerinde yapılacak olan projeyle 2.5 milyon dekar alan sulanacak, yılda 88 milyon KWh enerji üretilecek. Temel atma töreninde konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Silvan Projesi sulama için kritik bir eşik olacak. Bu projeyi bitirdiğimiz zaman, GAP'ı da bitirmiş olacağız” dedi.
Silvan kritik eşik
Gövde yüksekliği 174 metreye ulaşacak olan Silvan Barajı ve Silvan sulama tünelinin temel atma töreninde konuşan Kalkınma Bakanı Yılmaz, “GAP için sulama açısından kritik eşik diye tarif ettiğim bir proje var. Bu da Diyarbakır'daki Silvan Projesi” dedi. “Bu projeyi bitirdiğimiz zaman, sulama ağırlıklı klasik anlamdaki GAP'ı bitirmiş olacağız” diyen Yılmaz, şunları söyledi:
Dünyayı etkileyecek
“Sadece belli illerin, belli yörelerin enerjisiyle, potansiyeliyle 2023 hedeflerine ulaşamayız. Tüm illerimizin, bölgelerimizin enerjisini kullanmak zorundayız. Klasik anlamda GAP'ı tamamlasak da GAP'ta kalkınma süreci şüphesiz devam edecek. İstanbul'da,İzmir'de, en gelişmiş bölgelerimizde nasıl kalkınma süreci bitmiyorsa, bu bölgemizde de bitmeyecek. Buraya yapacağımız yatırımlar, sadece bölgeyi ilgilendirmiyor. Bu yatırımların tüm Türkiye'ye hatta dünyaya etkisi olacak. GAP Bölgesi'nde gelişme, ilerleme sağladıkça göç başta olmak üzere birçok sorunu engellemiş olacağız. ‘GAP ne zaman bitecek' diye soruluyor. Bu projeyi bitirdiğimizde sulama ağırlıklı klasik anlamdaki GAP'ı bitirmiş olacağız. Diyarbakır bölgemizin çehresini değiştirecek bir proje.”
318 bin kişiye iş sağlanacak
BARAJ, 7 milyar metreküp göl hacimli olacak ve 5 yılda tamamlanacak. Hizmete girdiğinde 160 megavat hidroelektrik santral gücüne sahip olacak barajla aynı zamanda 245 bin hektarlık alan sulanacak. Silvan Barajı'nın ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu olarak inşa edilecek. Gövde yüksekliği 174,5 metre, kret boyu 440 metre ve gövde hacmi 8,5 milyon metreküp olacak. Barajın Türkiye ekonomisine yılda 900 milyon lira katkı sağlaması hedefleniyor. Silvan Barajı Projesi, Kıbrıs, Bulaklıdere, Karacalar, Pamuk Çay, Ambar Çayı, Başlar ve Kuru Çay gibi 7 alt barajdan oluşuyor. Temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye BakanıMehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katıldı.
Hürriyet
Yorum Yaz