Sultanahmet Camisi’nin sağ arka minaresi sağlamlaştırılacak!
İstanbul'un gözbebeği Sultanahmet Camii'nin sağ arka minaresi, sağlamlaştırma çalışmaları kapsamında yıkılıp yeniden yapılacak
İstanbul'un gözbebeği Sultanahmet Camii'nin sağ arka minaresi, sağlamlaştırma çalışmaları kapsamında yıkılıp yeniden yapılacak.
Büyük Marmara depreminde hasar gören At Meydanı tarafındaki iki şerefeli minaresinin çürüyen taşları avluya düşmeye başladı. Bu yüzden Ramazan boyunca minarenin dibinde namaz kılınmaması için etrafı çevrilmişti. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, minarenin hâlihazırdaki durumunu belgeleyen rölöve çalışmasını tamamladı. Yıkım çalışmasına önümüzdeki aylarda başlanması planlanıyor. Gözle görülür şekilde yarılmalar olan minare, şerefesine kadar sökülecek. Onarımda ilk günkü gibi 'Küfeki' taşı kullanılacak.
Sultanahmet Camii Koruma Derneği Başkanı ve eski başimamı Emrullah Hatipoğlu, gözle görülür şekilde yarılmalar olan minarenin şerefeye kadar söküleceğini belirtiyor. Zaman zaman taşların döküldüğünü ifade eden Hatipoğlu, dernek olarak üzerlerine düşen onarım görevini yerine getirdiklerini, yetki olarak minareye karışmadıklarını anlatıyor: “Kurşun külahları, çürüyen ahşapları yeniledik. Taş çürümelerine karışmadık. Daha ciddi olarak onu vakıflar, anıtlar ihale suretiyle yaptıracak. 420 ton kurşun yenilemesi yaptık sadece kubbelerde. Ana işlerden biri bu. 17 sene bu camide tadilatın sürdüğünü biliyorum. Şimdi şartlar değişti. Eserlere daha çok sahip çıkılıyor.”
Sanat tarihçisi Haldun Hürel de minare yapımında endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını dile getiriyor. Buna örnek olarak da Sultanahmet gibi klasik üslupla yapılan Mimar Sinan eserlerinden Fındıklı Molla Çelebi Camii'ni gösteriyor: “Bu mabedin minaresi de 2000 yılında tamamen sökülüp yeniden yapıldı. Diğer bir örnek Yeni Cami. Yakın tarihte şerefe balkonları yenilendi. Haliç Köprüsü'nün ayaklarında yer alan Mihrişah Sultan Camii'nin şerefeleri onarıldı. Dikkat edilmesi gereken husus, o zamanki mimarların ne kadar usta olduğunu gözden kaçırmamak. Yüzyıllardır minare taşlarında oynama, kayma olmaması şaşırtıcı. Ufak bir hasar, daha ileride hasar göz önünde tutularak yapılır. Hepsini sökmezler, kaideye kadar inmezler.”
Sultanahmet Camii, I. Ahmet tarafından 1609-1616 yılları arasında Mimar Sinan ekolünden yetişen Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırıldı. İstanbul'un simgelerinden olan mabedin minareleri 1999 depreminde gözle görülür şekilde hasar gördü. Restorasyon çalışmasıyla bütün taşları kurşunla bağlandı. Ancak sarsıntılar, tarihî yapının minarelerinde yarığa ve taşların çürümesine sebep oldu. Bu yarıklar yüzünden caminin minaresi şerefeye kadar sökülecek. Aslına uygun şekilde yeniden yapılacak. Minarede, Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinden çıkan ve Süleymaniye ile Sultanahmet camileri başta olmak üzere İstanbul'un mimari dokusunu oluşturan tüm tarihî yapılarda yer alan ‘küfeki taşı' kullanılacak.
TOKİ Haber
Yorum Yaz