maritbet girişmaritbet
Suriyeliler, paralarını Türkiye’de gayrimenkule yatırıyor!

Suriyeliler, paralarını Türkiye’de gayrimenkule yatırıyor!

Suriye'de yaşanan siyasi gerilim ülke ekonomisini de vurdu. Güvenlik endişesi taşıyan işadamları paralarını Türkiye'ye getirdi

 

Suriye'de yaşanan siyasi gerilim ülke ekonomisini de vurdu. Güvenlik endişesi taşıyan işadamları paralarını Türkiye'ye getirdi. Geçen yılın ilk yedi ayında İstanbul'da kurulan Suriye sermayeli şirket sayısı 28 iken, bu yıl bu sayı 89'a çıktı. Parası olmayanlar kampların yolunu tutarken, orta direk Doğu'da ev avına çıktı. Bölgede emlak fiyatları katlandı

Suriye'deki çatışma ortamından kaçan birçok kişinin Türkiye'de yaşamaya başladığı bu dönemde, İstanbul'da kurulan Suriye sermayeli şirketlerin yüzde 218 artış göstermesi dikkat çekti. Bu yılın ilk 7 ayında İstanbul Ticaret Odası'na (İTO) kuruluş kaydı yaptıran Suriye sermayeli şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 218 artış göstererek 28 adetten 89 adede çıktı. Şirketlerin sektörlerine bakıldığında ilk sırayı 14 şirketle müşavirlik hizmetleri alıyor. Bunu 11 şirket ile turizm-otel-konaklama, yine 11 şirketle kimya-plastik-kauçuk, 10 firmayla ulaştırma, 6 firmayla tekstil, yine 6 firmayla tarım-gıda, 5 firmayla inşaat takip ediyor. Madencilik, makine, demir-çelik, metal eşya, sağlık-eğitim, yapı malzemeleri de diğer kurulan sektörler arasında yer alıyor. Bu yıl İTO'ya kayıt yaptıran 89 firmanın toplam sermayesi ise 6 milyon 245 bin 75 lira. Geçen yıl kayıt yaptıran 28 firmanın sermayesi 1 milyon 824 bin 350 liraydı. Suriye'den gelen mültecilerden pasaportu olmayanlar kamplarda kalırken, maddi durumu iyi olan pasaport sahibi Suriyeliler Türkiye'de ev kiralıyor veya akrabalarının yanında ikamet ediyor.

Bir günde şirket kuruyorlar

ANADOLU Ajansı'na konuşan Suriyeli işadamı Gazi Mısırlı parası olan Suriyeli mültecinin kamplara gelmediğini ailesi ile birlikte kalmak için Türkiye'den ev kiraladığını belirtti. Halepli işadamlarının Türkiye'nin birçok şehrinde kaldığını söyleyen Mısırlı, Suriyelilerin Türkiye'de şirket kurmaya başladıklarını belirterek 'Türkiye'de yabancıların şirket kurması çok kolay. Bir günde şirket kurabiliyorlar. Ertesi gün ticaret sicil numarasını alıyorlar' diye konuştu.

Ticaret hacmi beşte birine düştü

SURİYE'YE ekonomik yaptırımların başladığı 2011 Eylül'ünden bugüne geçen bir yıllık sürede Türkiye-Suriye ticareti hızla yara aldı. Kriz öncesinde 2 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmi, 400 milyon dolara düştü. Suriye'ye ihracat 2010'da 1 milyar 845 milyon dolara çıkmışken, 2011 sonunda 1 milyar 611 milyon dolara geriledi ve 2012'nin ilk 7 ayında 338 milyon dolara düştü. Suriye'den yapılan ithalat 2010'da 663 milyon dolardı, 2011'de 524 milyon dolar ve 2012'nin 6 ayında 42 milyon dolara indi. Suriye sınırındaki gümrük kapılarının kapatılmasının ardından Türkiye'nin Suriye'ye ve Suriye üzerinden 11 Ortadoğu ülkesine yaptığı ihracat durma noktasına geldi.

BU ÜÇ ŞEHİRDE EV BULMAK İMKANSIZ

KAMPLARDA konaklamak istemeyen ve parası olan Suriyeliler, Kilis, Gaziantep, Hatay, Mersin gibi illerde kiraları ve emlak fiyatlarını birkaç misli artırmış durumda. Emlakçılar '300 liralık evler 1.500 liraya çıktı, talep çok fazla, Hatay'ın bazı ilçelerinde kiralık ev bulmak mümkün değil' diyor. İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa da İstanbul'a gelen Suriyeliler'in genellikle akrabalarının yanında kaldıklarını ifade ederek, 'Bu bölgeler ağırlıklı Bağcılar, Güngören, Kocamustafapaşa, Aksaray, Fatih' dedi.

Gaziantep 100 milyon liradan mahrum kaldı

AKŞAM'A konuşan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Suriye sermayeli şirket sayısında bir artış olmadığını söyledi. Mayıs ayında sadece 1 tane Suriye sermayeli şirket kurulduğunu belirten Aslan 'Bölgemizde sadece emlak fiyatlarından bir artış var, onun dışında zaten biz Gaziantepli işadamları olarak Suriyelilerle ortaklıklar yapmıştık, çalışmalar bu temelde yürüyordu o nedenle şirket kurmadılar' dedi. Kentin Suriye ile olan ticaret nedeniyle 100 milyon liralık kaynaktan mahrum kaldığını belirten Aslan 'Önemli olan sınır komşumuz da huzurun ve can güvenliğinin yeniden sağlanması' temennisinde bulundu.

Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Bölgeye huzur, barış, istikrar getireceğiz"
  • 12.10.2019 17:45

"Bölgeye huzur, barış, istikrar getireceğiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Elazığ'da Barış Pınarı Harekatı ve Elazığ ...

Gemlik Körfezi'nde müsilaj temizliği seferberliği başladı
  • 08.06.2021 17:21

Gemlik Körfezi'nde müsilaj temizliği seferberliği başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Marmara Denizi'ndeki müsilajla mücadele çalış ...

"Galata Kulesi için titiz ve kapsamlı projeler oluşturuldu"
  • 16.08.2020 10:00

"Galata Kulesi için titiz ve kapsamlı projeler oluşturuldu"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy Galata Kulesi'ndek ...

İHH'dan İdlib'de dul ve yetim ailelerine konut yardımı
  • 14.11.2018 17:01

İHH'dan İdlib'de dul ve yetim ailelerine konut yardımı

İHH ve Hubaib Vakfı, İdlib'te 6 ay önce başlattıkları konut projesinde yapımı ta ...

Türkiye'de çimento ihracatında ilk sırayı Suriye aldı
  • 29.01.2017 11:37

Türkiye'de çimento ihracatında ilk sırayı Suriye aldı

Türkiye'deki çimento üreticileri geçen yıl yaklaşık 80 ülkeye ihracat gerçekleşt ...

Suriye'de sekteye uğrayan eğitim için alternatif: "Mobil okul"
  • 22.12.2016 18:19

Suriye'de sekteye uğrayan eğitim için alternatif: "Mobil okul"

Suriye'de yer alan Kuneytra ve Dera'daki mülteci kamplarında iç savaşın sekteye ...