Tarlabaşı’nda 90 kişi, kamulaştırma bedelleri yüzünden AİHM’e gidiyor!
Tarlabaşı’nda mülkleri kamulaştırılan 90 kişinin başvurusu AİHM yolunda. Geçen hafta sonu davalı malsahipleri Tarlabaşı Derneği avukatı Barış Kaşka’yla buluşarak ‘mülkiyet hakkı, adil yargılanma ve özel hayatın ihlali’ gerekçeleriyle yapılan başvurunun detaylarını konuştu
Tarlabaşı'nda 90 kişi, kamulaştırma bedelleri yüzünden AİHM'e gidiyor!
Tarlabaşı'nda mülkleri kamulaştırılan 90 kişinin başvurusu AİHM yolunda. Geçen hafta sonu davalı malsahipleri Tarlabaşı Derneği avukatı Barış Kaşka'yla buluşarak ‘mülkiyet hakkı, adil yargılanma ve özel hayatın ihlali' gerekçeleriyle yapılan başvurunun detaylarını konuştu. Mal sahipleri, evlerinin düşük bedellere kamulaştırılarak ellerinden alınmasından ve davalar sonuçlanmadan evlerinden çıkmaya zorlanmalarından şikâyet ederken Kaşka “Tarlabaşı sakinlerinin gayrimenkullerine, hukuka aykırı olarak idarece ve özel bir şirket tarafından el konuldu. Yargılama sürecinin kesinleşmesi beklenmeden evlerinden zorla tahliye edildiler. Şimdi de burası maket üzerinden tarihi bir dekorla birlikte ‘soylulara' ABD Doları üzerinden pazarlanmakta” dedi.
Toplantıdan sonraki gün ise Tarlabaşı'nda yıkılmak üzere kısmen boşaltılmış Karakurum Sokak, ‘şenlikli' bir etkinliğe sahne oldu. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Street Art Festival' kapsamında, Beyoğlu Belediyesi'nin de sponsorluğuyla sokakta festival için getirilen özel güvenlikler eşliğinde DJ müzik çaldı, sokak sanatçıları boş binaları grafitti'lerle ‘süsledi'.
Küratörlüğünü Pertev Emre Taştaban'ın üstlendiği serginin basın metninde “Tarlabaşı'nda bir mahallede 7 apartmanın girişleri ve cepheleriyle birlikte sokak yenilenerek, renklenecek ve ruh kazanacak. Festival İngiltere , Fransa , Almanya , Yunanistan , İspanya , İtalya , Portekiz, Şili ve İranlı sanatçılarla beraber 30'u aşkın Türkiyeli streetartist, graffiti artist, ressam, görsel sanatçı ve illüstratörü konuk ediyor” yazılı.
Ancak aralarında Tarlabaşı Toplum Merkezi ve Alatav müzik grubunun da bulunduğu yedi grup festivalden çekilerek bir protesto gösterisi yaptı. Ellerinde organizasyonu tiye alan afişlerle Karakurum Sokak'a gelerek ‘galeriye dönüştürülmüş yıkıntı'yı gezen gruplar, basın açıklamalarında “Streetart Festival İstanbul inşaat ve güvenlik şirketleri, belediye, üniversite ve kültür endüstrilerinin suç ortaklığının sahnelenmesidir. Festival kapsamında evcilleştirilen sokak sanatı, Tarlabaşı sakinlerinin yaşam mücadelesini hiçe sayıyor” dedi.
Elif İnce/Radikal
Yorum Yaz