Tekirdağ Hayrabolu'da tescillenen binalar mağduriyete yol açtı!
Geçtiğimiz günlerde Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü kurul üyeleri tarafından Hayrabolu’da yapılan bir çalışma ile tescili yapılmış eserlerin koruma alanları tespit edilmişti. Bu durum ilçede çok mağduriyet tartışmalarına sebebiyet verdi
Bu mağduriyet tartışmalarının üzerine Belediye başkanı Hasan İrtem tarafından bilgi vermek üzere ilçeye davet edilen Türkiye Cumhuriyeti Turizm ve Kültür Bakanlığı Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü Müdür Vekili Ömer Eren ilçeye gelerek bilgilendirmelerde bulundu. Hayrabolu belediye meclis salonundaki toplantıya Başkan Hasan İrtem, Hayrabolu Kaymakamı Tamer Orhan, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Yaşar Mercan, Milli Eğitim Müdürü Besim Dede ve mağdur vatandaşlar katıldı.
Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü Müdür Vekili Ömer Eren kendini tanıttıktan sonra slayt eşliğinde bilgi vermeye başladı. Ömer Eren, “Bizim yasa ile belirlenmiş görevlerimiz var. Koruma alanları ile çalışmalar çeşitli sebeplerden dolayı gecikmiş durumda. İş yoğunluğumuz mevcuttu. Çanakkale'nin bölgemizden ayrılması sonucu uzman sayımız artınca eksiklerimizi tamamlamaya başladık. Tescili yapılmış eserlerin koruma çalışmaları yapılırken Güzelce Hasanbey hamamı ile başladık. Genel Müdürlüğümüz Hayrabolu'da olan diğer eserleri de isteyince bölge üst kurul üyelerimiz bizzat gelerek yerinde görerek bu alanları belirledi. Belediye başkanı Hasan İrtem gelerek, “halktan tepki var” dedi.Bizde gelip burada bir bilgilendirme yapalım dedik.
2863 SAYILI YASA
Biz ihmal edilmiş olan bu görevimizi yasamız gereğince yaptık. Kültür ve Tabiat Varlıklarını KorumaYüksek Kurulumuzun 664 sayılı ilke kararı ile 2000 yılından beri çalışmalarımız sürüyor. Çalışmalarımız sadece Hayrabolu'da değil Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da yapılıyor. Bu Koruma alanlarının belirlenmesinde çeşitli kriterler var.” Dedi.
Ömer Eren daha sonra vatandaşların sorularını cevapladı. Ömer Eren, “ Bu konuda Ankara'daki üst Kurulumuza itirazlarınızı yapabilirsiniz. Biz onların kararına uyarız. Bu binaların badana, boya gibi işlemlerinize belediye vasıtasıyla göndereceğiniz dilekçelerle biz Bölge Müdürlüğü olarak, diğer tadilat işlemleriniz için ise Bölge üst kurulumuz izin verebilir. Yalnız çok açık teferruatlı şekilde yazmanız gerekir. Aksi halde eksik diye geri dönebilir. Bazı belediyeler bu tür uygulamalara göz yumuyor. Biz görürsek cezası iki yıldan başlar. Bu tür binaların özel kişilerin ise satış veya kiralanmasında sorun olmaz. Bu mağduriyetlere 2011 yılından başlayan bir itiraz alanı bulunuyor. Benimde böyle bir binam olsa benim içinde yapacak bir şey yok” şeklinde konuştu. Bu tescili yapılmış eserlerle ilgili konuların daha çok uzun zaman süreceği anlaşılıyor.
Yorum Yaz