maritbet girişmaritbet
TOKİ, Bodrum'da turistik tesis de yapabilir

TOKİ, Bodrum'da turistik tesis de yapabilir

AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, TOKİ'nin yapılacak yatırımla ilgili kesin kararını vermediğini, bölgeye turistik tesis de yapılabileceğini bildirdi

 


Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Ortakent-Yahşi Beldesi'nde 754 bin metrekare alanın TOKİ'ye tahsis edilmesine tepkiler devam ediyor. Belediye ve sivil toplum kuruluşları bölgenin beton yığınına çevrilmesine izin vermeyeceklerini belirtirken; AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, TOKİ'nin yapılacak yatırımla ilgili kesin kararını vermediğini, bölgeye turistik tesis de yapılabileceğini bildirdi.

Ortakent-Yahşi beldesi Çakmaklı Mevkii'nde 1'inci derece doğal ve 2'nci derece arkeolojik SİT alanındaki 754 bin metrekarenin Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) tahsis edilmesine tepkiler sürüyor. Konuyu ilk olarak kamuoyuna Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı MHP'li Mehmet Onur Şahbaz duyurdu. Söz konusu alana 5 bin konut yapılması için hazineye kayıtlı parsellerin, TOKİ Başkanlığı'na bedelsiz devri konusunda Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan görüş istendiğini açıklayan Şahbaz, bu duruma sert tepki gösterdi.

Söz konusu parsellerde, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan incelemelerde, çok sayıda kültür varlığının tespit edildiğini vurgulayan Şahbaz, ayrıca adı geçen bölgenin Bodrum Yarımadası'nda bugüne kadar denizden bakışta siluet özelliğini korumuş nadir bölgelerden biri olduğunu söyledi. Şahbaz, “Bugün TOKİ artık kuruluş amacı olan kamu yararı ilkesi doğrultusunda dar gelirli vatandaşlara ucuz ve kaliteli konut üretmek işlevinden uzaklaşmış olup, kamusal araziler üzerinden rant elde edilmesini sağlamaktadır” dedi.

Şahbaz'ın bu tepkisi üzerine Bodrum'da incemelerde bulunan AK Parti Muğla milletvekili Mehmet Nil Hıdır, alanın TOKİ'ye tahsis edildiğini doğruladı. Sıkıntılar üzerine TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile görüştüğünü kaydeden Hıdır, “Erdoğan Bayraktar, söz konusu araziye yap-sat villa yapmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını, araziye halkın alternatif taleplerinden olan kongre merkezi, butik otel, jeotermal tesis benzeri projelerin hayata geçirilebileceğini söyledi. İnşaat sektörümüzün ve Muğlamızın yararına olacak her projede ve konuda konsensüse açığız” dedi.

“TURİSTİK TESİS DE BOŞA YATIRIM”
Bu gelişmelerin ardından Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı MHP'li Mehmet Onur Şahbaz, bölgeyi beton yığınına çevirmelerine izin vermeyeceklerini söyledi. Ortakent-Yahşi Beldesi'nin sahip olduğu korunmuş doğal yapısı nedeniyle İngiliz The Times gazetesi tarafından, ‘Görülmesi gereken 6 gizli tatil cenneti'nden biri olarak yer aldığını hatırlatan Şahbaz, “Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da ağaçlandırma alanı olarak ilan edilen bölgeyi, beton yığınına çevirmelerine izin vermeyeceğiz. Zaten betonlaşan Bodrum'un 5 bin toplu konuta ihtiyacı olmadığı gibi, turistik tesise de ihtiyacı yok. Olan turistik tesisleri dolduramazken yeni tesis yapılması boşa yapılan yatırımdır, halkın parasını çar çur etmekten başka birşey değildir. Bu nedenle TOKİ'nin gizli cenneti beton yığınına çevirmesine izin vermemek için tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Cenneti ne TOKİ'ye ne de betona teslim etmeyeceğiz” dedi.

“TOKİ'YE YARGI YOLU GÖRÜNDÜ”
Mimarlar Odası Bodrum Şubesi Başkanı Mahmut Yıldırım da, yoksullara ve afetzedelere konut yapmak için kurulan TOKİ'nin amaçlarının dışına çıktığını savundu. Toplu konut faaliyetlerinde dahi bir çok sabıkası bulunan TOKİ'nin, Bodrum'da ne amaçla konut yapacağını anlamanın mümkün olmadığını belirten Yıldırım, TOKİ'nin burada iyi niyetli olmadığını iddia etti.
 
Yıldırım, “Devletten ucuza arazi alacak, devlet olanakları ile ucuza turistik tesis veya konut yapacak, vatandaşı ile rekabete girecek. Ayrıca o bölgede ortaya çıkacak yoğun nüfus artışına ne altyapı ne de üst yapı yeterli. TOKİ doğal ve arkeolojik SİT alanı ile ilgili olarak Koruma Kurulu'ndan olumlu görüş almaya çalışıyor. TOKİ cenneti betona çevirme girişiminde ısrar ederse bölge halkı ile birlikte hem ortak eylemlere, hem de konuyu yargıya götürmeye hazırlanıyoruz. Ortakent-Yahşi'nin de Bodrum'un da 5 bin konuta veya 10 bin kişilik turistik tesise ihtiyacı yok, TOKİ bu paraları afetzedeler ve yoksullar için başka bölgelerde harcasın” dedi.

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz