maritbet girişmaritbet
Trabzon 78 yeni projeyle büyükşehirler sıralamasında öne çıkacak!

Trabzon 78 yeni projeyle büyükşehirler sıralamasında öne çıkacak!

Türkiye'nin 13 yeni büyükşehirinden biri olan Trabzon'da lider kent hedefi doğrultusunda önce 61, sonra 78'e çıkan projelerden 52'si tamamlandı

 

Türkiye'nin 13 yeni büyükşehirinden biri olan Trabzon'da lider kent hedefi doğrultusunda önce 61, sonra 78'e çıkan  projelerden 52'si tamamlandı.  Bu projelerden 5'inin hazırlıklarını sürdüren Trabzon Büyükşehir Belediyesi,  21 uzun vadeli projenin çalışmalarını ise sürdürüyor.  Kentte 3 kentsel dönüşüm projesi başlatan Trabzon büyükşehir Belediyesi, Zağnos Vadisi projesinde ilk 3 etabı bitirdi. Ayasofya Müzesi'nin tarihi kimliğini ortaya çıkarmak için 44 bina yıkıldı. Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi'nde ise hak sahipleri ile ilk anlaşmalara imza atıldı. Kentin ana ulaşım omurgası olması amaçlanan yaklaşık 20 kilometre uzunluğundaki Kanuni Bulvarı'nın yapımına başlayan belediye,  hazırladığı Kent İçi Ulaşım Master Planı'nın ilk ayağı olan 'Kentiçi Trafik Yönlendirme' projesini de hayata geçirdi. Hizmette ilk dönemini sürdüren Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile kentin projelerini konuştuk.

Göreve geldikten sonra hangi projeleri ön planda tuttunuz?

Trabzon Türkiye'de yaşanabilir kentler arasında 4'üncü sırada yer alıyor. Bizim arzumuz Trabzon'u bu sıralama ilk sıraya çıkartmak. Her kent gibi Trabzon'un da kendine göre sorunları var.  Kentler yaşayan organizmalar gibi. Biz 2009 yılında halkımızın karşısına çıkarken 61 proje sloganını kullandık.  Bugün 61 projenin üzerine 17 proje daha kattık ve bu sayı 78 oldu. Bu projelerin 5'inin hazırlıkları halen devam etmekte, 21 tanesi uzun vadede sürecek projeler olup şimdiye dek 52 proje tamamlanmış durumda. Bu projeleri kentsel dönüşüm, çağdaş belediyecilik, ulaşım, altyapı, sosyal belediyecilik, kadınlar ve gençler için projeler, kültür-sanat,  turizm, hizmet ve yatırımlar ile mega projeler başlığı altında topladık. Her alanda önemli yatırımlar yaptık. Bunları yaparken merkezi hükümetten maddi destek aldık. Zaten Ankara'nın desteği olmadan bu projelerin devam etmesi mümkün değil.  Örneğin kentsel dönüşümlerde Zağnos Vadisi 2 ve 3'üncü etabı bitirdik. Bu projemizin 4'üncü etabı olan Pazarkapı Mahallesi'nde hak sahipleri ile anlaşmalar devam ediyor. Bu kısmında bitirilmesiyle birlikte Çamoba'dan sahile kadar olan kısım tam bir hava koridoru olarak hizmet verecek.

Zağnos Vadisi ile birlikte Trabzon'un kuzey-güney hava koridorlarından biri olan Tabakhane Vadisi'nde 2010 yılında başlayan kentsel dönüşüm projesi kapsamında 685 bina yıkılacak. Vatandaşlarımızla yapılan görüşmeler neticesinde 480 bina sahibi ile anlaşmaya varıldı.  Bugüne kadar 120 bina yıkıldı. Trabzon'un önemli tarihi mekanlarından biri olan Ayasofya Müzesi'nin bulunduğu alanda da kentsel dönüşüm projesi gerçekleştiriliyor. Ayasofya Müzesi'nin tarihi kimliğini ortaya çıkarmak için TOKİ ile birlikte 44 binanın  kamulaştırılması için bir proje sürdürüyoruz. Bu binaların tamamı yıkıldı. Peyzaj projesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan geçti ve rekreasyon düzenlemesinde ise ihale aşamasına gelindi. Kentte devam eden bu 3 kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılması planlanan bin 365 yapıdan 612'sinin yıkımı gerçekleştirildi ve 6 bin 401 hak sahibine 266 milyon 638 bin lira ödeme yapıldı. Ayrıca bizim seçimlerdeki en önemli projelerimizden birisi olan Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi'nde vatandaşlarımızla görüşmeler başladı.  İlk anlaşmalara imza attık.

KENT İÇİ ULAŞIM MASTER PLANINI  HAZIRLADIK

Ulaşım hizmetleri konusunda ne tür çalışmalar yapılıyor?

Vatandaşlarımızı toplu taşıma sistemlerinden daha çok yararlanmalarını sağlamak amacıyla bir taraftan eski otobüsleri yenilerken diğer taraftan da yeni yolların yapılmasına önem verdik. Bu bağlamda yaklaşık 19.5 kilometre uzunluğundaki Kanuni Bulvarının yapımına başladık.  Kanuni Bulvarı ülkenin en büyük spor kompleksinin yapılmakta olduğu sahil yolunun Beşirli mevkiinden başlayıp mevcut şehri güneyden kuşaklayarak Çukurçayır Beldesi'nden devam edip; Akoluk Beldesi'nde Erzurum yoluna Gözaçan mevkiinde ulaşıyor.  Kanuni Bulvarı 10 köprülü kavşak, 4 hemzemin kavşak, 3 tünel, bir  viyadük ve 3  köprüyü de bünyesinde bulunduruyor. 3 gidiş, 3 geliş trafik şeridine sahip olan projede 5 metre genişliğinde sağlı, sollu yaya kaldırımı bulunuyor. Bu proje, şehrin ve diğer ulaşım sistemlerinin imar yollarına Beşirli, Toklu, Karşıyaka, Aydınlıkevler, Soğuksu, Erdoğdu, Bahçecik, Yeni Cuma, Boztepe, Çömlekçi, Esentepe, Çukurçayır, Kireçhane, Gölçayır, Düzyurt ve Gözalan mevkilerinde bağlantı sağlayıp şehrin gelişimini rahatlatarak, ana ulaşım omurgasını oluşturacak. Bunun yanında 3 kilometre uzunluğundaki Erdoğdu yolunun genişletilmesi çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Trabzon'un kuzey güney kuşaklamasında önemli bir ulaşım arteri oluşturacak Uğurlu-Karşıyaka yolunun yapımına da başlandı 

Kent trafiğini rahatlatmak için başka projeleriniz var mı?

Kent içi trafiği rahatlatmak ve kentimizin uzun vadeli trafik sorunun çözmek amacıyla Kent İçi Ulaşım Master Planı hazırladık. Bu planın ilk ayağı olan " Kent içi trafik yönlendirme" projesi hayata geçirildi. Reşadiye ve Ayasofya Kavşaklarının yapımı için gerekli projeler hazırlandı. Ayasofya kavşağında hemzemin kavşak genişletilmesi ve düzenlenmesi çalışmalarına başlandı. Belediyemiz, 2011 Ocak ayı itibari ile abonman bilet uygulamasını kaldırıp Takkart sistemine geçmiştir. Bu sistemin bir parçası olan Akıllı Duraklar vasıtası ile de yolcunun, beklemekte olduğu otobüsün durağa varış süresi hakkında bilgilendirilmesi sağlandı. Vatandaşlarımızın güvenli ve konforlu şekilde seyahat etmelerini sağlamak amacıyla çoğu 1972 model olan belediye otobüslerini yenileme çalışmaları kapsamında bugüne kadar 3'ü körüklü  30 adet yeni son model otobüsü belediyemize kazandırdık. Bu yıl içerisinde 10 yeni otobüs daha alarak bu sayıyı 40 'a çıkaracağız.

Trabzon Büyükşehir oldu. Kent halkı bu kararı nasıl karşıladı?

Trabzon'un tarihi, bilgi birikimi ve gelişimi ile büyükşehir olmayı hak etti. Trabzon, üniversiteleri, uluslararası gümrük giriş kapıları olan hava ve deniz limanlarıyla, Sarp-Samsun Otoyolu ile tarihi İpekyolu hatlarını geçmişten beri oluşturmasıyla, ulaşımın ana kavşak noktasında olmasıyla, kütürde, sanatta, sporda öncü bir şehir olmasıyla büyükşehir olmaya hakikaten çok layık bir kentti. Başbakanımız  Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat gayreti ve desteği ile diğer 12 ilimizle birlikte Trabzon'un büyükşehir olması bizim için çok büyük bir mutluluk.  Büyükşehir ile birlikte kişi başına yapılacak harcamalarda yükselme olacak. Bugün Trabzon Belediyesi hizmet ettiği 293 bin insan için yılda kişi başına 238 lira harcayabiliyor. Bütün il sınırlarımız ile büyükşehir belediyesi olduğumuzda kişi başına 368 lira harcayabileceğiz. Böylece hizmetin nasıl artmış olabileceği basit bir hesaplama ile önümüze çıkabiliyor. Büyükşehirle birlikte her şey daha güzel olacak.

Büyükşehirin halka getireceği yükümlülükler de var sanırım

Trabzon büyükşehir olmasaydı da zaten 300 bin nüfusa hizmet eden tek merkezli il olacaktık. Onun için tutarsız, dayanaksız, verilere dayanmayan bir takım iddiaların boş olduğunu kamuoyu zaten görüyor. TBMM'de Büyükşehir yasa tasarısının kanunlaşmasının getirdiklerinin en başında şu var, geçiş dönemi olarak tanınan 5 yıl süre içinde köyden dönüşen bölgelerden vergi alınmayacak. Arsa ve emlak vergisi zaten alınmayacak. Şimdiki belediye hizmet bölgelerinde tarım nitelikli koruma alanlarında arazi vergisi alınıyor. Köylerimizden de şuana kadar ülkemizde arazi vergisi alınıyor. Bu aynı şekilde devam edecek.

Hatta ileri dönemde de bu tarz vergilerin arazi vergisinin de yüzde 25'i tarzında çok daha az olarak alınması yasada öngörülüyor. Zaten yılda bir kez ödenen çöp vergisi her hane için 40 TL civarında.

Bunun yüzde 50'i aya böldüğümüzdeki ayda 4 lira gibi rakamlara ulaşmaktadır. O bakımdan Büyükşehir statüsü halka da çok şey kazandıracak.

Mikrokrediden 2 yılda bin 510 kişi yararlandı

İşsizliğin azaltılması ve vatandaşlarımızın meslek sahibi yapılması amacıyla İş-Kur ve Halk Eğitim Müdürlüğüi ile ortaklaşa kurslar düzenledik. İş-Kur ile düzenlediğimiz 32 kursta 666 vatandaşımız meslek sahibi yapıldı. Bu kursalar katılan vatandaşlarımıza kurs süresi boyunca ayrıca günde 15-20 TL harçlık verildi. Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediğimiz 30 ayrı kursta 3 bin 528 vatandaşımızı meslek sahibi oldu. Düzenlediğimiz kurslarda başarılı olan ve sertifika alan vatandaşlarımıza valilik ve İsrafı Önleme Vakfı ile birlikte hayata geçirdiğimiz 'mikrokredi' uygulamasından yaklaşık iki yıl içerisinde faydalanan bin 510 kişiye 1 milyon 312 bin TL ödendi.

Kurslarımıza katılarak meslek sahibi olan bayanlara yönelik, Forum, Varlıbaş ve Avrasya pazarında kurulan Hanımeli Pazarları ile ürettiklerini kira vermeden satma imkanı sunuldu. İş-kur ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz 'Toplum Yararına Çalışma Projesi' kapsamında 14 proje hayata geçirilmiş olup bin 700  kişi Trabzon Belediyesi'nde geçici süreyle istihdam edildi.

Ekin Koç - Kamil Eser / Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Trabzon Şehir Hastanesinin gelecek yıl hizmete açılması planlanıyor
  • 13.05.2024 10:57

Trabzon Şehir Hastanesinin gelecek yıl hizmete açılması planlanıyor

Gelecek yıl hizmete açılması planlanan Trabzon Şehir Hastanesi'nde 900 yatak kap ...

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!
  • 30.01.2024 17:24

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!

Türkiye'nin ve dünyanın en modern hastanelerinden biri olarak tasarlanan Trabzon ...

Trabzon Şehir Hastanesinin yapımı hızla devam ediyor
  • 21.07.2023 10:18

Trabzon Şehir Hastanesinin yapımı hızla devam ediyor

Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta yapımı devam eden Trabzon Şehir Hastanes ...

Trabzon tarihi vilayet binası, aslına uygun olarak hizmet vermeye hazırlanıyor
  • 07.04.2021 11:04

Trabzon tarihi vilayet binası, aslına uygun olarak hizmet vermeye hazırlanıyor

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu yaklaşık 2 ay önce ihale süreci tamamlanan ve yer ...

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor
  • 05.09.2019 13:53

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor

Turizm sezonunun sona ermesinin ardından Uzungöl'de imar barışına uygun olmayan ...

Karadeniz Bölgesi'nde İklim Değişikliği Eylem Planı'nda başlangıç noktası
  • 16.07.2019 15:47

Karadeniz Bölgesi'nde İklim Değişikliği Eylem Planı'nda başlangıç noktası

Karadeniz Bölgesi’nde dere yatakları ve riskli bölgelerdeki kentsel dönüşüm çalı ...