Trabzon Ayasofya Camisi ibadethane olarak hizmete açılacak!
Trabzon'daki Ayasofya Camisi'nin restore edilerek ibadethane olarak hizmete sokulacağını belirten Arınç, "Trabzon'daki Ayasofya Camisi müze haline getirilmiştir. Bizim dönemimizde böyle bir şey olamaz. Camiler Allah'a ibadet etme yerleridir" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, camilere sahip çıkılması gerektiğini, camilerin Allah'a ibadet edilen yerler olduğunu ve hiçbir kanunun onu asıl maksadından uzaklaştıramayacağını söyledi.
Trabzon'daki Ayasofya Camisi'nin restore edilerek ibadethane olarak hizmete sokulacağını belirten Arınç, "Trabzon'daki Ayasofya Camisi müze haline getirilmiştir. Bizim dönemimizde böyle bir şey olamaz. Camiler Allah'a ibadet etme yerleridir" dedi.
Arınç, Beyoğlu'nda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan Arap Camisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışa Arınç'ın yanı sıra Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve vatandaşlar katıldı.
Dualarla açılışı yapılan caminin avlusunda konuşan Arınç, Trabzon'daki Ayasofya Camisi'nin de ibadethane olarak hizmete gireceğini haber verdi. Camilerin sadece ibadethane olarak kullanılması gerektiğini söyleyen Arınç, "Bursa'nın İznik ilçesindeki Ayasofya Camisi'nde 700 yıldan beri ibadet yapılamıyordu. Maalesef daha sonraları ibadethane olmaktan çıkarılmıştı. Geçtiğimiz kurban bayramında İznik Ayasofya Camisi'ni ibadete açtık. İkinci müjdemiz Trabzon'daki Ayasofya Camisi'nin ibadete açılmasıdır inşallah. Bu cami müze haline getirilmiştir. Bizim dönemimizde böyle bir şey olamaz. Camiler Allah'a ibadet etme yerleridir" diye konuştu.
İktidarda oldukları dönemde 4 bine yakın cami, külliye, kervansaray ve bunların benzerlerinin imar edildiğine vurgu yapan Arınç, "Çok şükür Vakıflar Genel Müdürlüğü ecdat yadigarlarını bir bir restore ediyor. Katrilyonluk bir sermayeyi bu açılışlar için kullandık. Allah işimize bereket verdi, böyle güzel eserleri ayağa kaldırmak için büyük bir gayretle çalıştık. Bu Arap Camisi'ni ilk defa duyduğumda doğrusu nerede olduğunu bilememiştim. Karaköy'e geldim ama bu dükkanların arkasında böyle bir cami olur mu diye tereddüt ettim. Adeta bir istiridye içinde inci gibi kendisini saklamıştı. Buraya girdiğimizde bu muhteşem eseri gördük. Ve ecdattan bugüne daha doğrusu Müslümanların İstanbul'u kuşatma altına almasından bu yana pek çok defalar restorasyon geçirmiş, yanmış, zelzeleden zarar görmüş en sonunda da biz 2, 2 buçuk yıl içerisinde bu güzel eseri ihya etmişiz. Arap Camisi, Haliç'in Galata yakasındaki en büyük camidir. İstanbul'u kuşatmaya gelen İslam orduları tarafından 716-717'de kurulduğu biliniyor. 1295 yıl önce yapılan İstanbul'un ilk camisinin avlusunda yer alıyoruz. Bu büyük bir bahtiyarlıktır. Allah nasip etti 1295 yıl sonra İstanbul'u kuşatan Arap Müslümanların yaptığı camiyi biz bugün İstanbul'un güzel insanlarıyla aslına uygun bir şekilde yaparak açıyoruz" şeklinde konuştu.
Bakan Hayati Yazıcı ise, "Bakın Türkiye'de hemen hemen her tarafta Selçuklulardan bu yana çok önemli eserlerimiz var. Ama bunları mekruh duruma bırakmışız. Terk etmişiz. Kimileri yok olmuş. 1998 - 2002 yılları arasında Türkiye'de onarımı restorasyonu yapılan eser sayısı 46. 4 yılda sadece 46 tane. Ama şu 9 -10 yılda sanırım son zamanlarla birlikte 6 bini geçmiş durumda. Bu, bu eserlere ne denli değer verdiğimizin bir göstergesidir" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından vatandaşlarla kısa süreli sohbet eden Bülent Arınç ve Hayati Yazıcı, teravih namazını birlikte kıldı.
Zaman
Yorum Yaz