Tunç Soyer'den İstanbullular'a öneri; Hemen buradan kaçın!
Türkiye'de Cittaslow-Sakin Şehir hareketini başlatan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, İstanbullular'a şehirden kaçmalarını önerdi
İtalya'nın Toskana eyaletinin Chianti kentiyle başlayan ''Cittaslow (Sakin Şehir)'' hareketi, Türkiye'de Seferihisar Belediyesi öncülüğünde yayılıyor. Gökçeada, Akyaka, Taraklı, Yenipazar, Vize, Perşembe ve Yalvaç ile bu harekete katılan kent sayısı Türkiye'den 8'e ulaştı. Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesiyle KKTC'nin Yeniboğaziçi ve Lefke belediyeleri de bu harekete katılmak için girişimlerde bulundu.
Dünyada 19 ülkede 129 üyeye ulaşan harekete katılmak isteyen, nüfusu 50 bini geçmemiş kentlerden, altyapı, enerji ve çevre, tarım ve turizm faaliyetleri, kentsel yaşam kalitesi için politikalar, farkındalık ve eğitim politikaları başlıklarında, 70 kriterin en az yüzde 50'sini gerçekleştirmiş olması isteniyor.
Cittaslow Türkiye toplantısı için İstanbul'a gelen hareketin Türkiye'deki ''başkenti'' Seferihisar'ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Cittaslow'un'' bir turizm hareketi olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu, hareketin çağdaş bir yerel kalkınma modeli olduğunu söyledi.
Türkiye'de harekete katılmak isteyen çok sayıda kent olduğunu ifade eden Soyer, ''Büyükşehirlerde yaşam sürdürülebilirliğini yitirdikçe, insanlara Cittaslow kentleri insanlara daha sempatik gelmeye devam edecek. Öyle görünüyor ki talep her geçen gün artacak. Son olarak Halfeti, KKTC'nin Yeniboğaziçi ve Lefke belediyelerinden talep geldi. Bir çok kent de dosya hazırlığı içinde'' ifadelerini kullandı.
''İstanbullular'a önerileriniz neler'' şeklindeki soru üzerine ise Tunç Soyer, ''İstanbul'dan kaçın. Ben şehrime canımı zor atıyorum. Gerçekten büyükşehirler sürdürülebilirliğini yitirmiş vaziyette. Telaşı, stresi, gürültüsü, kirliliği her şeyi... Allah sabır versin burada yaşayanlara'' ifadelerini kullandı.
''Cittaslow'' unvanı taşımak için nüfusun 50 binin altında olması şartının arandığını ve bu nedenle İstanbul'un ''Cittaslow'' olma şansının bulunmadığını ifade eden Tunç Soyer, şöyle konuştu:
''Cittaslow kriterleri, aslına tüm yerleşimlerde tatbik edilebilecek ve uygulanması gereken kriterler. Sadece bu unvanı taşımak için nüfus sınırı söz konusu. Doğal enerji kaynaklarının kentte daha çok kullanılması, motorlu araç trafiğinin hafifletilerek daha çok yaya ve bisikletli ulaşımın öne çıkarılması, gürültüyle ilgili, kirlilikle ilgili kriterler, çöplerin ayrıştırılarak toplanması gibi kriterler gibi çok sayıda kriterleri, İstanbul da İzmir de Ankara da önüne hedef olarak koyabilir. Getirilen çözümler sadece küçük yerleşimler için veya nüfusu 50 binin altındaki kentler içindeki çözümler için değil, dünyanın her yerinde uygulanan çözümler. Yaşanabilir kentler olması için İstanbullu yöneticilerin de Cittaslow kriterlerini gözden geçirmesinde fayda var.''
Yorum Yaz