maritbet girişmaritbet
Türkiye’de dere yatağı üzerine yapılan evler yıkılacak!

Türkiye’de dere yatağı üzerine yapılan evler yıkılacak!

Samsun’da 13 kişinin öldüğü sel felaketinin ardından bölgeye çeşitli incelemelerde bulunmak için giden Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Başbakan’ın talimatıyla, kentteki dere yatağında bulunan tüm konutların yıkılacağını açıkladı

 

Samsun'da 13 kişinin öldüğü sel felaketinin ardından bölgeye çeşitli incelemelerde bulunmak için giden Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Başbakan'ın talimatıyla, kentteki dere yatağında bulunan tüm konutların yıkılacağını açıkladı. Çalışmanın sadece Yılanlıdere havzasıyla sınırlı olmayacağını söyleyen Kılıç, “Karar, Türkiye genelinde dere yataklarında konutların tasviyesi için sistemli ve kapsamlı bir çalışma yürütülmesidir” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda birkaç gün içinde Samsun'daki dere yatağında bulunan konutların yıkılacağını söyledi. Kılıç, “Karar, sadece Samsun'da Yılanlıdere havzasında değil Türkiye genelinde dere yataklarında konutların tasviyesi için sistemli ve kapsamlı bir çalışma yürütülmesidir” dedi. Samsun'u arda arda vuran ve 13 kişinin ölümüne neden olan sel felaketinde 1508 bağımsız bina ve yapının hasar gördüğünü belirten Kılıç, “Sele maruz kalan konut ve işyerlerinden de elektrik, doğalgaz, ve su faturaları 2-3 ay süreyle tahsil edilmeyecek” dedi.

2.5 milyon TL dağıtılıyor

Suat Kılıç, dün, Samsun Canik'te dere yatağındaki bir binada düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Yaşanan Samsun tarihinin en büyük doğal afetlerinden biridir. 470 konut, 891 işyeri 134 depo, 12 kamu binası ve sosyal tesis sel felakatinden etkilendi. Samsun Valiliği'ne tahsis edilen 2.5 milyon TL'lik kaynağın dağıtımına hızla devam edilmektedir. 1'inci derecede hasar gören 209, 2'nci derecede hasar gören 125 konut, 3'üncü derede hasar gören 86 konut, 4'üncü derecede hasar gören 50 konut var. Hasarların kısmi telafisi için 1 milyon 433 bin lira konut sahiplerine dağıtılmak üzere programlandı. İşyerlerine de 1 milyon lira, kaynak ayrıldı. Bodrum katları, tümden boşaltılacak ve iskan verilmeyek. Elektrik ve doğalgaz tesisatları da üst katlara transfer edilecek.

Alınan krediler ötelenecek 3 ay fatura tahsil edilmeyecek

Zarara uğrayan esnafın, Esnaf ve Kefalet Koopera-tifi'nden ve Halk Bankası'ndan aldıkları kredilerin de ötelenmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi, selden  etkilenen konut ve işyerlerinden 3 ay su parası tahsil etmeyecek. Doğalgaz dağıtımı yapan Samgaz firması ile Yeşilırmak Elektrik Dağıtım firması da 2 ay fatura tahsil etmeyecek.

Afet sınırının 2.5 katı yağış

Yaklaşık 299 metreküp/saniye yağış Devlet Su İşleri ve Meteoroloji verilerine göre, üst düzeyli, kırmızı alarm gerektiren afet olarak değerlendirilmektedir. Samsun'da (3 Temmuz) Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gece bağlayan gece 710 metreküp/saniye yağmur yağdı. Yani afet sınırının yaklaşık 2.5 katına varan bir yağış oldu.

130 konut hazır, kira ve ücret talep edilmeyecek

Acil yıkım kapsamı dışında kalan binalar, riskli alan ilan edilerek yıkılması kısa süre içinde gündeme gelecek. Evlerine girmek istemeyenlerin Canik Kaymakamlığı, Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'ne müracaat etmeleri ricamızdır. Müracaatlar üzerine, belediyenin elindeki 130 konut, yatak, yorgan, beyaz eşya gibi temel ev ihtiyaçları içerisinde donatılmış olarak vatandaşlarımıza teslim edilecek, kira ve ücrette talep edilmeyecek.”

Selde boğulan Aktaş'ın 14 yaşındaki yeğeni de kayıp

Samsun Canik'te 4 Temmuz günü sel felaketinde hayatını kabeden Kadriye Aktaş'ın (34) yeğeninin de kayıp olduğu ortaya çıktı. Cesedi, 7 Temmuz günü Yılanlıdere, Sarıbıyık köyünde bulunan Aktaş'ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada, genç kadın ile yeğeni C.K.'nin (14) olay günü K.Ş. (18) ve Ü.Ş.'yle (28) bir otomobilde oldukları belirlendi. K.Ş. ve Ü.Ş. dün gözaltına alındı. K.Ş., jandarmaya verdiği ifadede, şunları söyledi: “Olay gecesi birlikte buluşup Yılanlıdere'deki bir taşocağına giderek, otomobilde içki içmeye başladık. Bir anda yağmur yağmaya başladı. Sular otomobilin içine dolmaya başlayınca kapıyı açan Kadriye Aktaş ve yeğeni C.K. dışarıya çıktılar. Onları kurtarma şansımız yoktu. Kendimizi selden zor kurtardık.” C.K.'nin da bulunması için çalışma başlatıldı.                

Yıkım başladı

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın dün sabah saatlerindeki açıklamasından sonra ‘dere yatağında yıkım' talimatı, uygulamaya konuldu. Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makineleri Canik ilçesi Gaziosman Paşa Mahallesinde Yılanlı Dere yatağındaki evleri yıkmak için bölgeye gitti. Dere yatağındaki 3 ev, iş makineleri tarafından yıkıldı. Ev sahipleri ise yıkımı gözyaşları içinde izledi

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’de dere yatağı üzerine yapılan evler yıkılacak!
  • 11.07.2012 06:48

Türkiye’de dere yatağı üzerine yapılan evler yıkılacak!

Samsun’da 13 kişinin öldüğü sel felaketinin ardından bölgeye çeşitli incelemeler ...