maritbet girişmaritbet
Türkiye’deki cemevlerinin neredeyse tamamı ruhsatsız!

Türkiye’deki cemevlerinin neredeyse tamamı ruhsatsız!

Başbakan Erdoğan’ın Karacaahmet Cemevi’ne “ucube” demesine tepki gösteren Alevi dernekleri, cemevinin bulunduğu arazinin en kutsal 3 mekandan biri olduğunu söyleyip, Türkiye’de sayıları 900’ü bulan cemevlerinin tamamına yakınının ruhsatının olmadığını söyledi

 

Başbakan Erdoğan'ın Karacaahmet Cemevi'ne “ucube” demesine tepki gösteren Alevi dernekleri, cemevinin bulunduğu arazinin en kutsal 3 mekandan biri olduğunu söyleyip, Türkiye'de sayıları 900'ü bulan cemevlerinin tamamına yakınının ruhsatının olmadığını söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Ben bugün Aleviyim diyenlerden daha Aleviyim” sözleri ve Karacaahmet Cemevi'ne “ucube” demesi Alevilerin sert tepkilerine neden oldu. Başbakan Erdoğan'ın, önceki gün atv'de katıldığı programda “Müslüman'ın ibadethanesi tek olması lazım. Alevilik bir dindir deniliyorsa bunu çıksınlar müşterek olarak açıklasınlar. Karacaahmet Mezarlığı'nda 106 tane mezar taşını sökmüşler kenara dizmişler. Burası tarihi mezarlıktır dedim. Kaçak inşaata başladılar, ben de dozer gönderip vurdum. O cemevi bir ucube olarak yapıldı orada. Hala ruhsatı yoktur. Karacaahmet Türbesi'nin yanında ucube olarak durur” şeklindeki sözlerine  Alevi derneklerinden yanıt geldi.

“‘Ucube' tanımı kabul edilemez”

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Engin Gündük: “Cemevine ‘ucube' demesi kabul edilemez. Bu sözle inançlara olan saygısızlığını ortaya koymuştur. Cemevi, Alevilerin ibadet yeridir. Biz cami için aynı kelimeyi kullansak ne derdi? Ki kati surette kullanmayız. Başbakan'ın Aleviliğe bakışı ortada. Alevilik İslam'ın içinde ya da dışında veya dindir değildir tartışmaları bırakılsın. Bunun için kimse bizden açıklama beklemesin. Karacaahmet'teki cemevi ihtiyaçtan yapılmıştır. Ülkede 100 bin kadar cami var, kaç tanesi kaçak incelenmiş mi ki kalkıp cemevi için kaçak diyor? Başbakan'ın açıklamaları kaos yaratmak içindir. Şimdi muhtemelen Karacaahmet Cemevi'ni yıkma girişimleri olacaktır. Bunun sonucu Türkiye için iyi olmaz. Cemevi, camiye alternatif değildir. “

“Ruhsatlı cemevi sayısı çok az”

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek: “II. Beyazıt'ın 1481'de Karacaahmet Sultan Vakfı'na bağışladığı araziye cemevi ihtiyacını karşılamak için cemevi inşa edildi. Projeye uyulmadan yapıldığı için olması gereken güzellikte olmadı. Başbakan'a katılıyorum. Ancak ülkemizde ruhsatlı cemevi sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Tartışma belki hükümeti cemevi statüsü sorununa çözüm aramaya yönlendirebilir.”

“En kutsal üç mekandan biri”

Karacaahmet Sultan Derneği adına Genel Başkan Muharrem Ercan: “Karacaahmet Sultan Türbesi, Hacı Bektaş ve Abdal Musa Türbesi ile birlikte Alevilerin en kutsal üç mekanından biridir. İbadethane sayılmaması nedeniyle imar planlarında yer verilmeyen cemevlerini ruhsatlı yapma olanağı var mıdır? Türkiye'de sayıları 900'ü bulan cemevlerinin tamamına yakınının ruhsatı bulunmamaktadır.

Tekin: Bunu da yıkmak istiyor

Başbakan Erdoğan'ın Karacaahmet Cemevi'ne “ucube” demesine CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'den de tepki geldi. Tekin, “Erdoğan'ın cemevini ucubeye benzetmesi hem nefret suçudur hem de AKP'li belediyelere cemevlerini hedef göstermektir. Kars'taki İnsanlık Anıtı'nın başına gelenleri biliyoruz. Sıra cemevlerinin yıkılmasına mı geldi? Erdoğan bunu yapmaya mı çalışıyor? Erdoğan'ın sözleri tarihimize utanç vesikası” dedi.

Bal: İbadet yeri camidir

AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, Alevi vatandaşların talepleriyle ilgili, ”Her dinin bir ibadethanesi vardır. İslam'ın ibadethanesi camidir. Cami yalnızca Sünnilerin değil tüm Müslümanların ibadethanesidir. Alevilerin de ibadethanesidir. Cami eğer Alevi vatandaşların çoğunlukta olduğu bir yerde ise buraya  Alevi yorumuna göre ibadet yaptıracak din adamları gönderilmeli” diye konuştu.

Belediyeyle ne yaşandı?

Karacaahmet Sultan Derneği Genel Başkan Ercan, “1994'te Aleviler tarafında yaptırılan proje dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen ve Doğan Kuban başkanlığındaki Anıtlar Kurulu Üyeleri ile görüşüldü. Girişimler Sayın Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Başkanlığı'na seçilmesi ile akamete uğramıştır. Erdoğan, ‘Mezarlık içinde cemevi yapılmasına izin vermem' diyerek yıkım ekiplerini göndermiştir” diyerek cemevinin yapım sürecini anlattı.

Burcu Karakaş/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çinli BYD'den Türkiye'ye yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım
  • 08.07.2024 17:29

Çinli BYD'den Türkiye'ye yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması ile Sanayi ve Tekn ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"
  • 07.12.2023 15:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Dönüşüm çalışmalarında, pazartesi günü 5,1 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 29.11.2023 16:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldı. ...